5.2 Het richttariefpercentage 2024-2026

Het richttariefpercentage is voor de sector V&V is 95,5%.

Sinds het jaar 2022 werken zorgkantoren met een landelijk vastgesteld richttariefpercentage. Dit landelijk richttariefpercentage is voor de jaren 2024 – 2026 doorontwikkeld en vastgesteld per sector en dient als uitgangspunt voor het bepalen van een tariefpercentage per zorgaanbieder. Voor een verdere toelichting en onderbouwing van dit richttariefpercentage verwijzen wij naar bijlage 7.bij de landelijke ZN Inkoopvisie.

Het landelijk vastgestelde richttariefpercentage volgens het Kostentoerekeningsmodel is het uitgangspunt voor het tarief. Het richttariefpercentage voor de sector V&V is 95,5% van het maximum NZa tarief exclusief de NHC/NIC component en de component Niet-beïnvloedbare factoren NBF. Dit percentage is van toepassing op de leveringsvormen ZZP, VPT, DTV en MPT, de toeslagen en de meerzorg. Hierop zijn aanpassingen mogelijk die in de volgende paragraaf worden benoemd.

Bepaling van de tarieven inclusief NHC/NIC en NBF component

Het tariefpercentage voor de NHC/NIC en de NBF component Niet beïnvloedbare factoren blijft voor de jaren 2024 – 2026 op 100%.

Wij berekenen per prestatie een tarief, dat waar nodig is gebaseerd op drie componenten: zorg, NHC/NIC en NBF. Het tarief voor zorg is vastgesteld met inachtneming van hetgeen wij in dit Zorginkoopdocument hebben bepaald. Het tarief voor de NHC, NIC en NBF is vastgesteld op 100%.

Een voorbeeldberekening:

Tarief = (richttarief% inclusief aanpassingen x component zorg in het tarief) + (100% x NHC/NIC en NBF component)

Deel deze pagina: