5 Uitwerking zorginkoopbeleid 2024-2026

Vragen en antwoorden over de hardheidsclausule vindt u in het document ZN Nota van Inlichtingen vraag en antwoord (new window).

Pragaaf

Vraag

Antwoord

5.1 Tariefsystematiek 2024 tot en met 2026

Betaalbare zorg Verhouding ZZP inclusief en exclusief behandeling. Het uitgangspunt voor de maximaal te vergoeden verhouding inclusief en exclusief behandeling in het jaar t is de verhouding uit de productieafspraak voor jaar t-1. Afhankelijk van de ontwikkelingen in jaar t en de beschikbare contracteerruimte, kan het zorgkantoor in de loop van het jaar overwegen om waar nodig is om aanvullende afspraken te maken. Kun u aangeven wat de aanvullende afspraken zijn?

Aanvullende afspraken kunnen eventueel aan de orde zijn en kunnen een wijziging inhouden voor de verhouding tussen inclusief en exclusief behandeling. Wij adviseren u om hierover met uw zorginkoper in gesprek te gaan.

5.1 Tariefsystematiek 2024 tot en met 2026

De WLZ-tarieven van de wijkverpleging liggen siginificant lager dan die van de ZVW (gebaseerd op zowel de werkelijke tarieven als de kostprijstool van Actiz). Kunt u toelichten waar dit verschil op gebaseerd is en bent u bereid om het tarief naar boven bij te stellen? Daarnaast is onze reistijd als gevolg van het uitgestrekte werkgebied en vakantiedrukte (filevorming) aanzienlijk hoger dan in de steden. Wij achten gedifferentieerde tarieven noodzakelijk. Bent u het hiermee eens? Zo nee, waarom niet?

De NZa stelt op verzoek van VWS de maximum tarieven van de in te kopen prestaties per leveringsvorm vast. En indexeert jaarlijks op verzoek van VWS op basis van relevante ontwikkelingen. Wat betreft de Wlz tarieven volgen wij het beleid van de NZa in deze.

5.1 Tariefsystematiek 2024 tot en met 2026

Het zorgkantoor is eraan gehouden regionale opslagen en/of modules (of andere op – en afslagen op het basistarief) voldoende te onderbouwen. Heeft u rekening gehouden met [BIJVOORBEELD: regionale problematiek van vergrijzing, verduurzamingsopgave] in de regionale opslagen/modules? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?

Met de inzet van de regionale op- en afslagen proberen we, binnen de mogelijkheden die de contracteerruimte biedt, de zorgaanbieders op basis van maatwerk de ruimte te bieden om de zorg te transformeren en zo de langdurige zorg duurzaam toegankelijk te houden.

5.1 Tariefsystematiek 2024 tot en met 2026

Speerpunt: coördinatie crisiszorg in de regio. Dit suggereert dat deze onvoldoende op orde is in bepaalde regio's. Hoe verhoudt zich dit speerpunt met de uitspraken van de minister over regionale coördinatiecentra m.b.t. kortdurende zorg? Deze zorg ligt immers in het verlengde.

Dit kunt u met uw zorginkoper bespreken.

5.1 Tariefsystematiek 2024 tot en met 2026

Terwijl de inkt van het zorginkoopdocument nog niet droog is wordt er onderhandeld over de CAO voor de zorg. De verwachting is dat daar een zeer substantiële structurele verhoging van de loonkosten uit voortvloeit voor zorgaanbieders. Personeelskosten zijn veruit de grootste kostencomponent voor zorgaanbieders waardoor dit effect extra invloed heeft op de bedrijfsvoering en de verhouding omzet/kosten die ten grondslag ligt aan de hele berekening van de tarieven. Zorgkantoren zijn gehouden om bij de tariefstelling rekening te houden met de sectorale uitvoeringswerkelijkheid anno 2024. Hoe is dit effect opgenomen in de tariefstelling? Indien de kostenverhoging niet of onvoldoende gecompenseerd wordt in de tariefstelling maken we daar bezwaar tegen.

Inmiddels zijn er nieuwe CAO afspraken gemaakt. Wij gaan ervanuit dat de NZa hiermee rekening houdt bij het bepalen van de tarieven. Doordat het richttariefpercentage wordt afgezet tegen de maximum NZa tarieven en de NZa de maximumtarieven jaarlijks corrigeert voor kostenontwikkelingen (waaronder de impact van nieuw CAO's) en eventuele andere zaken, volgt het richttarief automatisch de kostenontwikkelingen in de zorg, in lijn met het beleid van de NZa.

5.1 Tariefsystematiek 2024 tot en met 2026

U beschrijft op pagina 59 Bijlage 4 Handreiking voor het maken van het Integraal Strategisch (verander)plan Wij gaan ervan uit dat iedere zorgaanbieder al werkt met een reeds eerder opgesteld Integraal Strategisch veranderplan In de V&V is de uitdaging dusdanig groot dat we transitiemiddelen beschikbaar stellen voor de implementatie (scholing zorgverleners & projectleiderskosten). Hierbij zal afzonderlijk naar de intramurale- c.q. de extramurale zorg worden gekeken bevat het veranderplan concrete plannen gericht op de bewegingen Preventie, Thuis als het kan, Zelf als het kan, Digitaal als het kan, Doelgerichte samenwerking en Passende zorg voor kwetsbare doelgroepen? Bevat het veranderplan concrete plannen voor de inzet van Transitiemiddelen en voor welk onderdeel daarvan? U beschrijft dat achteraf beoordeelt gaat worden of er een financiële ruimte is in het budget om in aanmerking te komen voor de transitiemiddelen. Mijn vraag is: kun u aangeven waar zijn die gelden gebleven. Zijn deze afgeroomd en dus een bezuiniging door gevoerd. Kunt u aangeven of de redenering juist is?

Transitiemiddelen zijn ook in 2024 beschikbaar. De middelen die voorheen werden ingezet in het kader van de Regionale differentiatieruimte worden vanaf 2024 benut voor de opslag Bewegingen en doelen en het Free proposal.

5.1 Tariefsystematiek 2024 tot en met 2026

van zorgaanbieders wordt verwacht te voldoen aan wettelijke verplichtingen t.a.v. duurzaamheid. Dit brengt hogere kosten met zich mee. Hoe heeft u rekening gehouden in het tarief met het kunnen voldoen van deze wettelijke eisen t.a.v. duurzaamheid ?

We sluiten aan bij de doelen uit de green deal 3.0 welke mede door de branches zijn ondertekend. Het kabinet heeft in de voorjaarsnota van 2023 aangegeven dat zij geld vrijmaakt om de zorg te verduurzamen en ter ondersteuning van de green deal 3.0. Voor de periode van 2023 tot en met 2026 wordt eenmalig 42 miljoen euro ter beschikking gesteld. Doordat het richttariefpercentage wordt afgezet tegen de maximum NZa tarieven en de NZa de maximumtarieven jaarlijks corrigeert voor kostenontwikkelingen en eventuele andere zaken, volgt het richttarief automatisch de kostenontwikkelingen in de zorg, in lijn met het beleid van de NZa.

5.1 tariefsystematiek 2024 tot en met 2026

In de jaren 2022 en 2023 heeft u een percentage van de voormalige kwaliteitsmiddelen niet toebedeeld aan de individuele tarieven maar apart ingezet voor regionale differentiatieplannen. Nu de differentiatieruimte in 2024 ophoudt te bestaan gaan wij er vanuit dat dit percentage van de kwaliteitsmiddelen alsnog landt in de tarieven. Kunt u dit bevestigen en laten zien hoe u dit berekend heeft? Zo nee kunt u aangeven waar de middelen in 2024 gebleven zijn en/of u in feite een afroming van dat percentage van de kwaliteitsmiddelen heeft doorgevoerd.

In verband met de komst van de Transitiemiddelen is besloten voor 2024 geen middelen meer op te nemen voor de Regionale differentiatieruimte. Deze ruimte wordt nu gebruikt voor de opslagen "bewegingen en doelen" en het Free proposal.

5.2 Bepaling van het volume en de omzet

Wij lazen in eerdere berichtgeving dat de NHC herijkt zou worden, maar lezen in dit document dat de NHC tot 2026 op 100% zal blijven staan. Kunnen we er vanuit gaan dat de NHC-herijking in deze planperiode niet meer aan de orde is?

De bepaling van de hoogte en herijking van de NZa- maximumtarieven v.w.b. het onderdeel NHC/NIC component zijn niet de verantwoordelijkheid van het zorgkantoor.

5.2 Bepaling van het volume en de omzet

Wij worden geconfronteerd met een duurzaamheidsopgave tot 2030, in hoeverre zijn daar financieringsstromen voor beschikbaar?

We sluiten aan bij de doelen uit de green deal 3.0 welke mede door de branches zijn ondertekend. Het kabinet heeft in de voorjaarsnota van 2023 aangegeven dat zij geld vrijmaakt om de zorg te verduurzamen en ter ondersteuning van de green deal 3.0. Voor de periode van 2023 tot en met 2026 wordt eenmalig 42 miljoen euro ter beschikking gesteld. Doordat het richttariefpercentage wordt afgezet tegen de maximum NZa tarieven en de NZa de maximumtarieven jaarlijks corrigeert voor kostenontwikkelingen en eventuele andere zaken, volgt het richttarief automatisch de kostenontwikkelingen in de zorg, in lijn met het beleid van de NZa.

5.2 Het Richttariefpercentage 2024 tot en met 2026 

Er is aangekondigd dat er landelijk met één richttariefpercentage gewerkt gaat worden van 95,5%. Dit is een verlaging van het basistarief ten opzichte van 2023. Dit basistarief komt nog verder onder druk door de reeds door de NZa aangekondigde korting op de NHC, hetgeen een extra korting op de WLZ-tarieven betekent van rond de 1%. Bovendien wordt door minister Helder nu een extra kortingspercentage aangekondigd van 1,2% (via een verlaging van de NZa tarieven) als gevolg van bezuiniging op het WLZ-kader voor 2024 oplopend naar 3% in 2026. Daarbovenop worden alle tarieven herzien als gevolg van een fout van VWS met betrekking tot prijsindexcijfer voor materiële kosten. Ben u het met ons eens dat hiermee de zorgverlening onder druk komt te staan en het steeds lastiger wordt om de noodzakelijke investeringen te doen? In een eerder stadium hebben wij middels de regio al een brief naar u verzonden en onze zorgen hierover geuit.

De door u genoemde ontwikkelingen herkennen wij en duidelijk is dat er 'anders gewerkt' zal moeten worden op de langdurige zorg op de langere termijn toegankelijk te houden.

5.2 Het Richttariefpercentage 2024 tot en met 2026 

Het zorgkantoor is eraan gehouden regionale opslagen en/of modules voldoende te onderbouwen. Heeft u rekening gehouden met regionale problematiek van dubbele vergrijzing in de regionale opslagen/modules? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?

Inhoudelijk zijn de opslagen er op gericht om onder andere een antwoord te geven op de vergrijzing van de samenleving. We moeten die veranderslag maken om de toegankelijkheid van de langdurige zorg te kunnen blijven waarborgen.

5.2 Het Richttariefpercentage 2024 tot en met 2026 

Het zorgkantoor is eraan gehouden regionale opslagen en/of modules (of andere op – en afslagen op het basistarief) voldoende te onderbouwen. Heeft u rekening gehouden met [BIJVOORBEELD: regionale problematiek van vergrijzing, verduurzamingsopgave] in de regionale opslagen/modules? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet? 

Inhoudelijk zijn de opslagen er op gericht om onder andere een antwoord te geven op de vergrijzing van de samenleving. We moeten die veranderslag maken om de toegankelijkheid van de langdurige zorg te kunnen blijven waarborgen.

5.2 Het Richttariefpercentage 2024 tot en met 2026 

Hoe stimuleren we naar meer zorg thuis, VPT voor de bestaande cliënten? Zijn er woningen/ appartement in de reguliere huurmarkt voorhanden? We zien nu dat de keuze op financiële gronden, niet wordt gemaakt door bestaande cliënten om over te stappen naar VPT. Is het inzichtelijk wat een financieel verschil kan zijn? (lage inkomensafhankelijke CAK bijdrage tov sociale huurwoningprijs hoger) Zijn er best pratices van bestaande cliënten, die omgaan naar VPT?

Uw vragen moeten bezien worden in de regionale context. Wij adviseren u om hierover met uw zorginkoper te spreken.

5.2 Het Richttariefpercentage 2024 tot en met 2026 

In de tekst is opgenomen: . Voor een verdere toelichting en onderbouwing van dit richttariefpercentage verwijzen wij naar bijlage 7.bij de landelijke ZN Inkoopvisie. Er is echter sprake van een regionaal inkoopdocument. Kunt u onderbouwen dat het landelijke ZN tarief geldig is voor de regio X? Welke organisaties dienen hierbij als benchmark?

De tariefsystematiek bestaat uit drie delen: 1. De landelijke richttariefpercentages, 2. zorgkantoor-specifiek beleid voor regionale aanpassingen en 3. de hardheidclausule. Met deze systematiek verwachten zorgkantoren tot passende tariefafspraken te komen. Het richttariefpercentage is het onderliggende uitgangspunt voor de tariefbepaling. In de regionale inkoopstukken van de zorgkantoren staat vermeld hoe het beleid voor regionale aanpassingen is vorm gegeven. Als blijkt dat voor een individuele zorgaanbieder het tarief niet toereikend is kan een zorgaanbieder een beroep doen op de hardheidsclausule opgenomen in het zorginkoopbeleid. De toekenning van de hardheidsclausule moet in beginsel passen binnen het macrokader en de maximumtarieven.

5.2 Het Richttariefpercentage 2024 tot en met 2026 

Is het zorgkantoor bereid (in het kader van de randvoorwaarde "goed werkgeverschap door de zorgaanbieder") te praten over de effecten van de komende dreigende loonsverhoging? Wij, als zorgaanbieders, worden nl gevraagd een inkoopdocument te ondertekenen, zonder dat daarbij de financiële paragraaf duidelijk is. Hoogstwaarschijnlijk zal de OVA nl onvoldoende dekkend zijn en de vraag is of hier voldoende inhaal zal zijn op de tarieven om marktconform te kunnen blijven werken. Wij vinden het bezwaarlijk dat er zoveel zaken nog onzeker is, maar waar we wel al voor in moeten tekenen.

Inmiddels zijn er nieuwe CAO afspraken gemaakt. Wij gaan ervanuit dat de NZa hiermee rekening houdt bij het bepalen van de tarieven. Doordat het richttariefpercentage wordt afgezet tegen de maximum NZa tarieven en de NZa de maximumtarieven jaarlijks corrigeert voor kostenontwikkelingen (waaronder de impact van nieuw CAO's) en eventuele andere zaken, volgt het richttarief automatisch de kostenontwikkelingen in de zorg, in lijn met het beleid van de NZa.

5.2 Het Richttariefpercentage 2024 tot en met 2026 

Klopt het maximum tarief NHC, NIC en NBF voor de jaren 2024, 2025 en 2026 geboden?

Deze tarieven worden vastgesteld door de NZa. Wij willen u dan ook adviseren deze vraag bij hen voor te leggen.

5.2 Het Richttariefpercentage 2024 tot en met 2026 

Net als alle andere zorgkantoren zet CZ in op langer thuis. Andere zorgkantoren hebben ervoor gekozen om deze ontwikkeling te stimuleren en de tarieven voor MPT en VPT meer te verhogen dan de intramurale ZZP's. Wat is de reden dat CZ deze ontwikkeling niet stimuleert met een extra opslag op deze producten?

Deze ontwikkeling stimuleert CZ zorgkantoor door de prestatie indicatoren bij de opslag voor Bewegingen en doelen.

5.2 Het Richttariefpercentage 2024 tot en met 2026 

Wat gebeurt er met de 4% onbenutte tariefruimte? (het verschil tussen 95,5%/95,8% en 100%). Is dit geheel bestemd voor free proposal? Of wordt dit nog toegekend aan differentiatiemiddelen?

Het verschil tussen de 100% en de 95,8%/95,5% wordt ingezet ten behoeve van het volume.

5.2 richtpercentage tarief

U stelt dat een lagere opslag kan worden toegekend indien de gewenst beweging niet voldoende proportioneel is. Wat verstaat u onder niet voldoende proportioneel?

Voldoende proportioneel wil zeggen dat de middelen die gegenereerd worden door middel van een opslag in een juiste verhouding staan tot de beweging die door de zorgaanbieder wordt ingezet. Wat juist is, is hierbij afhankelijk van de bijdrage die de beweging oplevert in het kader van de prestatie indicatoren zoals omschreven in het zorginkoopdocument. In het gesprek tussen zorgorganisatie en zorginkoper kunt u de proportionaliteit bespreken.

5.3 Aanpassingen op het richttariefpercentage

Bovenaan pg 20 staat: 'Het is voor alle zorgaanbieders mogelijk een opslag te krijgen voor bewegingen en doelen of Free proposal met uitzondering van nieuwe zorgaanbieders en zorgaanbieders met een lopende vijfjaren afspraak met CZ zorgkantoor'. Betekent dit dat zorgaanbieders met een lopende vijfjarenafspraak ook geen Free Proposal mogen indienen? en zo nee waarom niet? Wilt u dit toelichten?

Het klopt dat de aanbieders met een lopende vijfjaren afspraak niet in aanmerking kunnen komen voor de Free Proposal. Activiteiten die vallen onder de Free Proposal worden geacht onder de vijfjaren afspraak te vallen.

5.3 Aanpassingen op het richttariefpercentage

Cumuleren de toegekende opslagen voor bewezen arbeidsbesparende technolgie van 0,1% gedurende de looptijd van het 3 jarig contract tot 0,3%. Of geldt deze toeslag maar voor 1 jaar?

De 0,1% opslag is niet cumulatief maar wordt telkens voor één jaar toegekend.

5.3 Aanpassingen op het richttariefpercentage

CZ maakt afspraken met de zorgaanbieder hoe we met hetzelfde geld en personeel meer mensen kunnen helpen. Is dit uitgangspunt niet het ultieme doel en gaat de opslag achteraf worden toegekend als dit resultaat wordt behaald buiten de inzet van arbeidsbesparende technologieën? (pag 16 en 22)

De inzet van de opslag voor Bewegingen en doelen gaat verder dan alleen de inzet voor de implementatie van arbeidsbesparende technologieën. De opslag kan benut worden voor de inzet van alle in het Zorginkoopdocument benoemde bewegingen om de langdurige zorg duurzaam en toegankelijk te houden.

5.3 Aanpassingen op het richttariefpercentage

De nog afsluiten CAO voor 2024 kan leiden tot een netto kostenverhoging bij de aanbieders indien zij onvoldoende via de tarief-indexatie worden gecompenseerd. Deelt u de mening dat dit tot financiele problemen leidt bij de aanbieders? Zo ja, bent u bereid hierop de tariefsystematiek aan te passen door de afslagen ten opzichte van het NZA tarief te verlagen?

De NZa stelt op verzoek van VWS de maximum tarieven van de in te kopen prestaties per leveringsvorm vast. En indexeert jaarlijks op verzoek van VWS op basis van relevante ontwikkelingen. Wat betreft de aanpassingen van de maximum tarieven volgen wij het beleid van de NZa in deze.

5.3 Aanpassingen op het richttariefpercentage

Het is voor alle zorgaanbieders mogelijk een opslag te krijgen voor implementatie van effectieve arbeidsbesparende technologieën. In hoofdtsuk 3.3 pagina 12 wordt hier ook over gesproken, maar dan in het kader van transitiemiddelen. Kunt u wat duidelijker zijn in het onderscheid tussen deze middelen? Is de 0,1% bedoeld voor de individuele aanbieder, terwijl transitiemiddelen meer regionale knelpunten betreffen?

Inderdaad, de 0,1% opslag is bedoeld voor de individuele zorgaanbieders en de Transitiemiddelen worden door meerdere zorgaanbieders aangevraagd voor de inzet van regionale knelpunten.

5.3 Aanpassingen op het richttariefpercentage

Het is voor alle zorgaanbieders mogelijk een opslag te krijgen voor implementatie van effectieve arbeidsbesparende technologieën. In hoofdtsuk 3.3 pagina 12 wordt hier ook over gesproken, maar dan in het kader van transitiemiddelen. Kunt u wat duidelijker zijn in het onderscheid tussen deze middelen? Is de 0,1% bedoeld voor de individuele aanbieder, terwijl transitiemiddelen meer regionale knelpunten betreffen?

Transitiemiddelen zijn niet specifiek geoormerkt voor de inzet en het opschalen van arbeidsbesparende technologie. De 0,1% toeslag voor de implementatie van deze technologieën is dit wel. Hiermee trachten wij de inzet en opschaling van deze middelen extra stimuleren en belonen.

5.3 Aanpassingen op het richttariefpercentage

Het landelijk richttariefpercentage is geen minimum- of maximumtarief. Wij zijn een reguliere (bestaande)V&V aanbieder en opteren niet voor een vrijwillig lager tariefpercentage. Kunnen wij er dan vanuitgaan dat ons richttariefpercentage voor de komende drie jaar minimaal 95,5% is?

Indien u een Reguliere zorgaanbieder bent in de zin zoals bedoeld in het Zorginkoopdocument kunt u er vanuit gaan dat het richttariefpercentage het uitgangspunt is voor de tariefbepaling.

5.3 Aanpassingen op het richttariefpercentage

Het richttarief percentage is gebaseerd op de 75/25 regel m.b.t. kostendekkendheid. Toepassing van historisch laag tarief is strijdig hiermee en voldoet niet aan het uitgangspunt van reeel of kostendekkend tarief. Wij maken bezwaar tegen het hanteren van historisch laag tarief

Zorgaanbieders met een historisch lager tarief kunnen een gesprek aanvragen met hun zorginkoper om te bespreken of het historisch lagere tarief van toepassing is in 2024 of het richttariefpercentage.

5.3 Aanpassingen op het richttariefpercentage

Het zorgkantoor is eraan gehouden regionale opslagen en/of modules (of andere op – en afslagen op het basistarief) voldoende te onderbouwen. Heeft u in de regionale opslagen/ modules rekening gehouden met de regionale problematiek van vergrijzing en tekort aan (para)medici en met de door de XX opgestelde regiovisie? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?

De mogelijke opslagen in het tarief kunnen worden ingezet voor de bewegingen die noodzakelijk zijn om ook in uw regio de langdurige zorg duurzaam toegankelijk te maken.

5.3 Aanpassingen op het richttariefpercentage

Hoe stimuleert zorgkantoor implementatie van effectieve arbeidsbesparende technologieën bij een lopende vijfjarige afspraak?

Activiteiten die vallen onder 'opslagen arbeidsbesparende technologieën' worden geacht onder de vijfjaren afspraak te vallen.

5.3 Aanpassingen op het richttariefpercentage

Hoe weerhoudt een korting op het tariefpercentage i.v.m. historisch lage kosten zich ten opzichte van de wens voor innovatie en meer succesvolle initiatieven?

Zorgaanbieders met historisch lagere kosten kunnen ook voor de prijsopslagen in aanmerking komen.

5.3 Aanpassingen op het richttariefpercentage

Hoeven aanbieders die een strategische alliantie (vijfjarenafspraak) hebben niet te voldoen aan de voorwaarden van dit inkoopkader? En zo ja, wat zijn de vereisten om een strategische alliantie (vijfjarenafspraak) te sluiten? Kunnen jullie transparantie bieden in de eisen en randvoorwaarden?

Activiteiten die vallen onder opslagen arbeidsbesparende technologieën, Bewegingen en doelen en het Free proposal worden geacht onder de vijfjaren afspraak te vallen. Voor verder contact hierover verwijzen we u naar uw zorginkoper, gelet op het feit dat dit niet gaat om een algemene vraag maar om een aanbieder-specifieke vraag.

5.3 Aanpassingen op het richttariefpercentage

In de tabel wordt bij reguliere zorgaanbieders als uitgangspunt een percentage van 93,5% aangegeven, later in de tekst wordt een percentage van 95,5% genoemd.

Dat moet bij Reguliere zorgaanbieders inderdaad 95,5% zijn. Deze typefout is inmiddels gecommuniceerd met de betrokken V&V zorgaanbieders.

5.3 Aanpassingen op het richttariefpercentage

Indien Free proposal wordt toegekend met een ander doel tot effectieve arbeidsbesparende technologieën betekent dit dat de opslag implementatie van effectieve arbeidsbesparende technologieën komt te vervallen?

Nee, de toekenning van het Free proposal staat los van de opslag voor implementatie van bewezen technologieën.

5.3 Aanpassingen op het richttariefpercentage

Interpreteren wij het correct dat een aanbieder met een lopende vijfjaren afspraak geen gebruik kan maken van de diverse opslagen, maar wel dient te voldoen aan de eis van minimaal 1 arbeidsbesparende technologie per jaar implementeren?

Het klopt dat de aanbieders met een vijfjaren afspraak niet in aanmerking komen voor opslagen. Activiteiten die vallen onder arbeidsbesparende technologieën worden geacht onder de vijfjarenafspraak te vallen.

5.3 Aanpassingen op het richttariefpercentage

Op blz. 22 staat bij reguliere aanbieders een Richttariefpercentage van 93,5%. Wij nemen aan dat dit 95,5% moet zijn?

Dat moet bij Reguliere zorgaanbieders inderdaad 95,5% zijn. Deze typefout is inmiddels al gecommuniceerd met de betrokken V&V zorgaanbieders.

5.3 Aanpassingen op het richttariefpercentage

Op pagina 20 staat: "Het is voor alle zorgaanbieders mogelijk een opslag te krijgen voor implementatie van effectieve arbeidsbesparende technologieën met uitzondering van zorgaanbieders die een Free proposal toegekend krijgen. De figuur op pagina 18 suggereert dat de 0,1% wel te krijgen is naast de Free proposal. Dit lijkt in tegenspraak. Kunt u hier duidelijkheid over geven?

De zorgaanbieders die een Free proposal toegekend krijgen kunnen ook in aanmerking komen voor de opslag voor effectieve arbeidsbesparende technologieën. De zin moet worden: "Het is voor alle zorgaanbieders mogelijk een opslag te krijgen voor implementatie van arbeidsbesparende technologieën met uitzondering van zorgaanbieders met een lopende vijfjarige afspraak met CZ zorgkantoor.

5.3 Aanpassingen op het richttariefpercentage

Opslagen boven het tarief van 95.5% zijn relatief laag, zeker voor technologie en innovatie. Kan daarop (uit de 4%) eventueel nog meer op worden toegekend?

Nee, dan zou de inzet ten koste gaan van het volume.

5.3 Aanpassingen op het richttariefpercentage

U geeft aan dat de opslag maximaal 0,3% is. Wat zijn de afwegingen om dit evt te verlagen?

De middelen die gegenereerd worden door middel van een opslag moeten in een juiste verhouding staan tot de beweging die door de zorgaanbieder wordt ingezet en de bijdrage die het oplevert aan de realisatie van de prestatie indicatoren.

5.3 Aanpassingen op het richttariefpercentage

"U geeft aan dat voorwaarde voor het kunnen toekennen van een opslag voor bewegingen en doelen is dat de zorgaanbieder beschikt over een Integraal strategisch (verander)plan en dat deze bij de inschrijving ingediend dient te worden. In paragraaf 5.6 geeft u aan dat nieuwe zorgaanbieders niet voor deze opslag in aanmerking komen, terwijl in paragraaf 4.1 staat dat iedere zorgaanbieder een Integraal strategisch veranderplan opstelt. Hierin neemt u ook een aantal inhoudelijke eisen op. In dezelfde paragraaf geeft u ook aan dat u de extra administratieve last voor zorgaanbieders wil verlagen. Dit vinden wij verwarrend. Gaat u ermee akkoord dat nieuwe zorgaanbieders, die niet in aanmerking komen voor de opslag en aanbieders die geen aanspraak willen maken op de opslag geen integraal strategisch (verander)plan bij inschrijving hoeven in te dienen, maar voor 01 januari 2024 zorgdragen voor een strategisch plan naar eigen invulling waarbij uiteraard rekening wordt gehouden met de koers van het inkoopbeleid?"

Ja. Indien u niet in aanmerking wenst te komen voor de opslag Bewegingen en doelen of het Free proposal hoeft u geen Integraal strategisch veranderplan in te dienen.

5.3 Aanpassingen op het richttariefpercentage

"U schrijft dat het voor zorgaanbieders met een lopende vijfjaren afspraak niet mogelijk is om de opslagen te krijgen voor arbeidsbesparende technologie, bewegingen en doelen en de Free proposal. Waarom niet? Waarom wordt dit onderscheid gemaakt? Wij vernemen graag hoe wij wel aanspraak kunnen maken op de opslagen en de Free proposal."

Activiteiten die vallen onder opslagen arbeidsbesparende technologieën, Bewegingen en doelen en het Free proposal worden geacht onder de vijfjaren afspraak te vallen. Voor verder contact hierover verwijzen we u naar uw zorginkoper, gelet op het feit dat dit niet gaat om een algemene vraag maar om een aanbieder-specifieke vraag.

5.3 Aanpassingen op het richttariefpercentage

Volgens afbeelding op 5.3 worden zorgaanbieders met substantiële lagere kosten gekort op richttariefpercentage. Klopt dit?

"Zoals beschreven in het Zorginkoopdocument gaan wij eerst in gesprek met zorgaanbieders met substantieel lagere kosten. Daar waar uit het gesprek met de zorgaanbieder blijkt dat het lagere structurele kostenniveau ontstaat doordat zorg en de organisatie anders vorm gegeven worden kan dat een reden zijn om in overleg een lager tariefpercentage af te spreken."

5.3 Aanpassingen op het richttariefpercentage

Voorwaarde voor het kunnen toekennen van een opslag voor bewegingen en doelen is dat de zorgaanbieder beschikt over en werkt vanuit een Integraal strategisch (verander)plan waarbij de behoefte van de cliënt, (regionale) samenwerking en evaluatie van het plan centraal staan (zie hoofdstuk 4). Wij vragen u om bij inschrijving het Integraal strategisch (verander)plan in te dienen. Wanneer ik de stukken lees verwacht CZ hierbij dezelfde inspanning ongeacht de omvang van de organisatie. kunt u de indienings termijn van het strategisch veranderplan oprekken zodat er de tijd is om een goed doordacht en in de organisatie gedragen plan op te stellen? Zeker omdat een dergelijk plan ook aan de gremia zoals een Cliëntenraad en Ondernemingsraad voorgelegd moet worden alvorens het vastgesteld en toegezonden kan worden.

Wij hebben het integraal strategisch (verander)plan nodig voor de beoordeling of uw organisatie in aanmerking komt voor een tariefsopslag. De administratieve last willen voor u echter niet onnodig hoog maken. In uitzonderlijke situaties is het daarom mogelijk om het oude integraal strategisch (verander)plan toe te sturen en daarbij aan te geven óf en op welke punten verwacht wordt dat dit plan fors zal wijzigen. Dit gaat altijd in overleg met uw zorginkoper. Tevens wordt dan afgesproken wanneer het aangepaste integraal strategisch (verander)plan wel aangeleverd kan worden.

5.3 Aanpassingen op het richttariefpercentage

Vraag: Zorgkantoor CZ heeft aangekondigd te gaan werken met opslagen. Onze mening is dat de set vragen en eisen hiervoor zeer omvangrijk zijn en niet past bij de doelstelling om de administratieve lasten voor zorgaanbieders te verminderen. Daarbij leidt deze vorm van financiering niet tot structurele financiering en ligt de focus wat ons betreft onvoldoende op het daadwerkelijk transformeren. Daarbij zijn mogelijke opslagen zoals nu voorgesteld bij lange na niet toereikend om de kosten die horen bij een gezonde bedrijfsvoering onder deze omstandigheden. We maken bezwaar tegen zowel het verlaagde richttariefpercentage, evenals de methodiek te werken met opslagen hierop die we kunnen ‘verdienen’ aan de hand van plannen en de realisatie ervan.

De opslagen zijn niet bedoeld om de volledige transformatie te financieren. Deze zijn bedoeld om de inzet van de benodigde bewegingen te stimuleren die bijdragen aan het duurzaam toegankelijk houden van de langdurige zorg. U kunt hierover in gesprek gaan met uw zorginkoper.

5.3 Aanpassingen op het richttariefpercentage

Waar is de differentiatieruimte vanaf 2024 gebleven? Vanaf 2022 is het kwaliteitsbudget toegevoegd aan de VV prestaties VPT en ZZP 4 t/m 10. De NZa heeft hiervoor de maximumtarieven verhoogd. Met de toepassing van het richttariefpercentage op de ZZP en VPT prestaties wordt een zeker bedrag gereserveerd door CZ. In (2022 en) 2023 was dit bedrag om gerichte afspraken te maken om regionale knelpunten op te lossen, de regionale differentieruimte. Waar wordt dit gereserveerde bedrag/deze ruimte vanaf 2024 voor gebruikt? Onder welke noemer en/of welk deel van het budget valt dit in het nieuwe zorginkoopbeleid?

Aangezien er in 2024 Transitiemiddelen beschikbaar zijn is besloten om de middelen die voorheen werden ingezet in het kader van de Regionale differentiatieruimte, vanaf 2024 in te zetten voor de opslag Bewegingen en doelen en het Free proposal.

5.3 Aanpassingen op het richttariefpercentage

Waarom kiest het zorgkantoor ervoor geen opslag bewegingen en doelen toe te kennen in combinatie met een Free proposal indien deze juist aanvullend kunnen zijn?

De opslag voor bewegingen en doelen en de Free Proposal staan los van elkaar. Zoals in ons inkoopbeleid beschreven worden er andere eisen en voorwaarden gesteld. Daarnaast gaan wij er vanuit dat in de Free Proposal bewegingen en doelen sowieso een onderdeel zijn van het plan.

5.3 Aanpassingen op het richttariefpercentage

Wanneer kan een zorgaanbieder overgaan tot een nieuwe meerjarenafspraak? Kan zorgkantoor CZ meer informatie verstrekken over de aangehaalde meerjarenafspraak? En welke zorgaanbieders hier aanspraak op kunnen maken voor de komende jaren?

Hierover kunt u met uw zorginkoper in gesprek gaan.

5.3 Aanpassingen op het richttariefpercentage

Wanneer kan zorgaanbieder overgaan tot een nieuwe meerjarenafspraak?

Hierover kunt u met uw zorginkoper in gesprek gaan.

5.3 Aanpassingen op het richttariefpercentage

Wat is de definitie van 'historisch lage kosten'? En wanneer weet je of jouw organisatie onder deze definitie valt?

Onder zorgaanbieders met historisch lagere kosten verstaan we zorgaanbieders die qua kostenpercentage ruim onder het 75% percentiel zitten en een hoog positief resultaat behalen. Deze zorgaanbieders krijgen van hun zorginkoper een uitnodiging voor een gesprek hierover.

5.3 Aanpassingen op het richttariefpercentage

Wat wordt bedoeld met een historisch lager tarief. In het geval hiermee een lager tarief bedoeld wordt dan richtingspercentage in 2023 en eventueel voorgaande jaren, dan maken we hier tegen bezwaar en verzoeken we om het richttariefpercentage voor 2024 ev te hanteren.

Met een historisch lager tarief wordt het volgende bedoeld: wanneer wij met de zorgaanbieder in jaar t-1 een lager tariefpercentage hebben afgesproken dan het richttariefpercentage. Zorgaanbieders met een historisch lager tarief kunnen een gesprek aanvragen met hun zorginkoper om te bespreken of het historische lagere tarief van toepassing is in 2024 of het richttariefpercentage. Dit staat beschreven in het Zorginkoopdocument in paragraaf 5.4. met voorbeelden van een structureel lager kostenniveau (bijv. anders vormgeven organisatie en kwalificatie personeel).

5.3 Aanpassingen op het richttariefpercentage

Wat zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een vijfjarige afspraak? Welke normen hanteert CZ hierbij? Welke organisaties in regio X zijn hierbij aangesloten? Zijn de zorgaanbieders met een vijfjarige afspraak verbonden in de duurzame coalitie? Wat zijn de voorwaarden om deel te nemen aan de duurzame coalitie? Welke organisaties in regio X zijn aangesloten bij de duurzame coalitie?

Binnen ons inkoopbeleid hanteren we verschillende termijnen voor een 'reguliere' Wlz-overeenkomst. Een vijfjarige overeenkomst is een bijzondere afspraak, is aanvullend op de 'reguliere' Wlz-overeenkomst en vraagt maatwerk tussen organisatie(s) en CZ zorgkantoor. Daarom hanteren we geen vast en publiceerbaar normenkader. Over individuele aanbieders doen we geen uitspraken in de Nota van Inlichtingen.

5.3 Aanpassingen op het richttariefpercentage

"Wij constateren vanuit de inkoopbijeenkomst in maart 2023 dat CZ regionaal wil gaan inzetten en sturen op een basistarief aan te vullen met 2 extra opslagmodules. Voor die opslagen moet aan diverse (verantwoordings)criteria worden voldaan. De hoofdthema’s (innovatie/arbeidsbesparing en transitie/beweging) ondersteunen wij. Wij zijn echter van mening dat we met de gezamenlijke projecten gekoppeld aan transitie en differentiatiemiddelen reeds met genoemde onderwerpen in samenwerking met jullie aan de slag zijn. Als ons gevraagd wordt om met extra projectenplannen en aparte opslagen te gaan werken die niet leiden tot structurele financiering, ligt de focus wat ons betreft onvoldoende op het daadwerkelijk transformeren. We raken te veel afgeleid door administratieve processen die ondoorzichtig en onnavolgbaar worden. Laten we ons inspannen de administratieve lasten voor zorgorganisaties en daarmee voor de schaarse medewerkers zoveel mogelijk te beperken. Daarom doen we een dringende oproep: kunnen we, in plaats van te werken met allerlei op- en afslagen, in overleg met elkaar komen goed integraal basistarief zonder opslagen waarin het kwaliteitskompas leidend is? Daarnaast vertrouwen wij erop dat we met behulp van de vele reeds beschikbare potjes, zoals WOZO en IZA voldoende inzetten op de noodzakelijke gezamenlijke transformatie. De voortgang die we daarin maken, delen we graag op een efficiënte wijze regelmatig met het zorgkantoor. "

Het is juist de bedoeling van het inkoopbeleid om aan te sluiten bij de ontwikkelingen die er al zijn om de langdurige zorg toegankelijk te houden. De opslagen zijn bedoeld om deze ontwikkelingen mee te ondersteunen. Als uw organisatie zich al ontwikkeld in de gewenste richting is het al voldoende om aan te geven op welke wijze de opslagen daar aan bijdragen met een vertaling naar de prestatie indicatoren. Het is ook mogelijk dat zorgaanbieders er voor kiezen om de middelen gezamenlijk in te zetten in de vorm van regionale veranderplannen. Zoals het ook mogelijk is om bijvoorbeeld transitieplannen te alloceren voor het realiseren van bewegingen.

5.4 Maatwerkafspraak (op- en afslagen) op het richttariefpercentage op basis van uit verleden aanwijsbaar handelen op stand van zaken datum inschrijving

Als CZ aanbieders met historisch lagere kosten wil korten op de tarieven, hoe wil CZ aanbieders die geen historisch lagere kosten hebben motiveren hun kosten te verlagen?

Het doel is niet om zorgaanbieders te korten met een laag kostenniveau. We willen juist in gesprek gaan met zorgaanbieders die zeer ruim uit kunnen komen ten opzichte van het Richttariefpercentage en samen te kijken hoe zij aan meer mensen zorg kunnen bieden. Wij zien dat er zorgaanbieders zijn die goed uitkomen met een lager tarief dan het richttarief.

5.4 Maatwerkafspraak (op- en afslagen) op het richttariefpercentage op basis van uit verleden aanwijsbaar handelen op stand van zaken datum inschrijving

CZ Zorgkantoor heeft niet duidelijk gemaakt welke mate van korting bij welke hoogte van “laag kostenniveau” wordt doorgevoerd. Hanteert het CZ Zorgkantoor een glijdende schaal? Zo ja, dan deze niet enkel in detail uiteenzetten maar eveneens van argumenten voorzien. Hanteert het CZ Zorgkantoor een stapsgewijze korting? Zo ja, dan deze niet enkel in detail uiteenzetten maar eveneens van argumenten voorzien. Hanteert CZ Zorgkantoor een andere gestandaardiseerde wijze van korten? Zo ja, dan deze niet enkel in detail uiteenzetten maar eveneens van argumenten voorzien. Hanteert CZ Zorgkantoor een andere wijze van korten? Dan deze niet enkel in detail uiteenzetten maar eveneens van argumenten voorzien.

Het doel is niet om alle zorgaanbieders met een laag kostenniveau te korten. We willen juist in gesprek gaan met zorgaanbieders die zeer ruim uit kunnen komen ten opzichte van het richttariefpercentage om in beeld te krijgen hoe zij dit lagere kostenniveau weten te realiseren en nodigen hen uit om hun werkwijze te delen. Daar waar uit het gesprek met de zorgaanbieder blijkt dat het lagere structurele kostenniveau ontstaat doordat zorg en de organisatie anders vorm gegeven worden zou dit kunnen leiden tot een lager tarief.

5.4 Maatwerkafspraak (op- en afslagen) op het richttariefpercentage op basis van uit verleden aanwijsbaar handelen op stand van zaken datum inschrijving

Er wordt een gesprek aangegaan met zorgaanbieders met een lager kostenniveau. Begin juli wordt aangegeven of je hiervoor geselecteerd bent. Wat is de uiterlijke datum waarop dit wordt gecommuniceerd?

In de eerste week van juli nemen wij contact op met zorgaanbieders met een lager kostenniveau en zal een gesprek worden gepland.

5.4 Maatwerkafspraak (op- en afslagen) op het richttariefpercentage op basis van uit verleden aanwijsbaar handelen op stand van zaken datum inschrijving

Geldt er een deadline voor wanneer het gesprek moet zijn aangevraagd?

Wij vragen u om bij inschrijving aan te geven of u in aanmerking wilt komen voor een gesprek.

5.4 Maatwerkafspraak (op- en afslagen) op het richttariefpercentage op basis van uit verleden aanwijsbaar handelen op stand van zaken datum inschrijving

Hoe beoordeelt CZ de financiële positie?

Hiervoor gebruiken we de gegevens uit de jaarverslagen en gaan hierover met de betreffende zorgaanbieder in gesprek.

5.4 Maatwerkafspraak (op- en afslagen) op het richttariefpercentage op basis van uit verleden aanwijsbaar handelen op stand van zaken datum inschrijving

Hoe beoordeelt CZ of alles op orde is?

Hiervoor gebruiken we de gegevens uit de jaarverslagen en gaan hierover met de betreffende zorgaanbieder in gesprek.

5.4 Maatwerkafspraak (op- en afslagen) op het richttariefpercentage op basis van uit verleden aanwijsbaar handelen op stand van zaken datum inschrijving

Hoe beoordeelt CZ of een tariefspercentage passend is?

Hiervoor gebruiken we de gegevens uit de jaarverslagen en gaan hierover met de betreffende zorgaanbieder in gesprek.

5.4 Maatwerkafspraak (op- en afslagen) op het richttariefpercentage op basis van uit verleden aanwijsbaar handelen op stand van zaken datum inschrijving

Hoe bepaalt CZ in welke tariefgroep een bestaande zorgaanbieder wordt ingedeeld: met een historisch lager tarief of met historisch lagere kosten?

Hiervoor gebruiken we de gegevens uit de jaarverslagen en gaan hierover met de betreffende zorgaanbieder in gesprek.

5.4 Maatwerkafspraak (op- en afslagen) op het richttariefpercentage op basis van uit verleden aanwijsbaar handelen op stand van zaken datum inschrijving

Hoe voorkomt zorgkantoor CZ dat zorgaanbieders kostenniveau behouden met de regel om zorgaanbieders te korten met lagere kosten?

Wij vertrouwen op een goed overleg hierover met de zorgaanbieder met het ook op de langere termijn duurzaam toegankelijk houden van de langdurige zorg.

5.4 Maatwerkafspraak (op- en afslagen) op het richttariefpercentage op basis van uit verleden aanwijsbaar handelen op stand van zaken datum inschrijving

Hoe wordt het gesprek beoordeeld?

Dit zal gaan op basis van wederzijdse instemming.

5.4 Maatwerkafspraak (op- en afslagen) op het richttariefpercentage op basis van uit verleden aanwijsbaar handelen op stand van zaken datum inschrijving

In paragraaf 5.4 staat " Daar waar uit het gesprek met de zorgaanbieder blijkt dat het lagere structurele kostenniveau ontstaat doordat zorg en de organisatie anders vorm gegeven worden, bijvoorbeeld het werken met lager geschoold personeel, het bieden van een beperkt zorgpalet of historisch lagere kosten kan dat een reden zijn om in overleg een lager tariefpercentage af te spreken." Kunt u toelichten wat in deze context wordt verstaan onder een beperkt zorgpalet?

Met een beperkt zorgpalet wordt in deze context bedoeld een beperkte groep cliënten waaraan zorg wordt verleend waardoor kostenvoordelen ontstaan ten opzichte van zorgaanbieders die het volledige zorgpalet bieden.

5.4 Maatwerkafspraak (op- en afslagen) op het richttariefpercentage op basis van uit verleden aanwijsbaar handelen op stand van zaken datum inschrijving

"In paragraaf 5.4 staat beschreven dat het gesprek met zorgaanbieders met historisch lage kosten kan leiden tot een tariefpercentage van 93,5% of lager. Kunt u toelichten hoe een dusdanig lager tariefpercentage zich weerhoudt tot uw (ook in de rechtspraak erkende) verplichting om ons een reëel tarief te bieden?"

Indien een zorgaanbieder ruim uit kan komen met het Richttariefpercentage, kan een lager tarief dan het Richttariefpercentage ook een reëel tarief zijn. Hierover gaan wij graag in gesprek met betreffende zorgaanbieders.

5.4 Maatwerkafspraak (op- en afslagen) op het richttariefpercentage op basis van uit verleden aanwijsbaar handelen op stand van zaken datum inschrijving

Kunt u toelichten waarom u er voor kiest om de historisch lagere kosten op basis van slechts 1 jaar te bepalen. Zou het geen realistischer beeld geven om hier bijvoorbeeld 5 jaar voor te gebruiken?

Dit kan in het gesprek met de zorginkoper over het lagere kostenniveau aan de orde komen.

5.4 Maatwerkafspraak (op- en afslagen) op het richttariefpercentage op basis van uit verleden aanwijsbaar handelen op stand van zaken datum inschrijving

onder de paragraaf met het kopje “Zorgaanbieders met een historisch lager tarief” beschrijft het CZ zorgkantoor de intentie zorgaanbieders met laag kostenniveau mogelijk nog verder te korten op het tarief. Het CZ Zorgkantoor werkt daardoor actief mee aan het creëren van een perverse prikkel. Namelijk die organisaties die door verstandige bedrijfsvoering de kosten omlaag weten te brengen en dus de doelmatigheid van de zorg vergroten, te straffen (financieel korten) en zorgorganisaties die in de achterliggende jaren onverminderd hoge kosten generen op een hoger niveau te (blijven) financieren. Het CZ zorgkantoor werkt daardoor landelijk gemaakte afspraken over doelmatiger zorg tegen. Hiertegen maakt X bezwaar.

Wij gaan graag in gesprek met zorgaanbieders met een lager kostenniveau. We zijn benieuwd hoe zij dit lagere kostenniveau weten te realiseren en nodigen hen uit hun werkwijze te delen. Daar waar uit het gesprek met de zorgaanbieder blijkt dat het lagere structurele kostenniveau ontstaat doordat zorg en de organisatie anders vorm gegeven worden, bijvoorbeeld het werken met lager geschoold personeel, het bieden van een beperkt zorgpalet of historisch lagere kosten kan dat een reden zijn om in overleg een lager tariefpercentage af te spreken. We kijken daarbij goed naar de passendheid van het tariefpercentage per individuele aanbieder.

Het richttariefpercentage stellen wij vast op het niveau waarbij 75% van de aanbieders een neutraal of positief resultaat kan halen. Middels het uitgangspunt van 75% geven we met ons model invulling aan het uitgaan van de kostprijs van een redelijk efficiënt functionerende zorgaanbieder en dat er geen tarieven vergoed hoeven te worden die voor elke zorgaanbieder kostendekkend zijn. Dit uitgangspunt heeft in jurisprudentie stand gehouden. Wij zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het verdelen van de schaarse middelen.

5.4 Maatwerkafspraak (op- en afslagen) op het richttariefpercentage op basis van uit verleden aanwijsbaar handelen op stand van zaken datum inschrijving

Op basis van welke argumenten onderbouwt het CZ zorgkantoor het korten van doelmatiger zorgaanbieders (in ander woorden: zorgaanbieders met een lager kostenniveau)

Het doel is niet om alle zorgaanbieders te korten met een laag kostenniveau. We willen juist in gesprek gaan met zorgaanbieders die zeer ruim uit kunnen komen ten opzichte van het Richttariefpercentage. Het richttariefpercentage stellen wij vast op het niveau waarbij 75% van de aanbieders een neutraal of positief resultaat kan halen. Middels het uitgangspunt van 75% geven we met ons model invulling aan het uitgaan van de kostprijs van een redelijk efficiënt functionerende zorgaanbieder en dat er geen tarieven vergoed hoeven te worden die voor elke zorgaanbieder kostendekkend zijn. Dit uitgangspunt heeft in jurisprudentie stand gehouden. Wij zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het verdelen van de schaarse middelen.

5.4 Maatwerkafspraak (op- en afslagen) op het richttariefpercentage op basis van uit verleden aanwijsbaar handelen op stand van zaken datum inschrijving

Op pagina 20 geeft u aan dat u aan de hand van de jaarrekening 2021 of eventueel 2022 gaat gebruiken om vast te stellen of aanbieders historisch lagere kosten hebben. In deze jaren zijn er ook coronagelden verstrekt. In hoeverre houdt u hier rekening mee?

Zoals aangegeven in het inkoopdocument gaan wij in gesprek met zorgaanbieders over dit onderwerp. U kunt dit bespreken met uw zorginkoper tijdens dit gesprek.

5.4 Maatwerkafspraak (op- en afslagen) op het richttariefpercentage op basis van uit verleden aanwijsbaar handelen op stand van zaken datum inschrijving

Op welke manier acht het CZ zorgkantoor het korten van doelmatiger zorgaanbieders (in andere woorden: zorgaanbieders met een lager kostenniveau) in overeenstemming met hetgeen hierover is overeengekomen in het recente Integrale ZorgAkkoord?

Het doel is niet om alle zorgaanbieders te korten met een laag kostenniveau. We willen juist in gesprek gaan met zorgaanbieders die zeer ruim uit kunnen komen ten opzichte van het Richttariefpercentage. Het richttariefpercentage stellen wij vast op het niveau waarbij 75% van de aanbieders een neutraal of positief resultaat kan halen. Middels het uitgangspunt van 75% geven we met ons model invulling aan het uitgaan van de kostprijs van een redelijk efficiënt functionerende zorgaanbieder en dat er geen tarieven vergoed hoeven te worden die voor elke zorgaanbieder kostendekkend zijn. Dit uitgangspunt heeft in jurisprudentie stand gehouden. Wij zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het verdelen van de schaarse middelen. Het richttariefpercentage stellen wij vast op het niveau waarbij 75% van de aanbieders een neutraal of positief resultaat kan halen. Middels het uitgangspunt van 75% geven we met ons model invulling aan het uitgaan van de kostprijs van een redelijk efficiënt functionerende zorgaanbieder en dat er geen tarieven vergoed hoeven te worden die voor elke zorgaanbieder kostendekkend zijn. Dit uitgangspunt heeft in jurisprudentie stand gehouden. Wij zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het verdelen van de schaarse middelen.

5.4 Maatwerkafspraak (op- en afslagen) op het richttariefpercentage op basis van uit verleden aanwijsbaar handelen op stand van zaken datum inschrijving

Op welke wijze gaat CZ zorgkantoor doelmatig werkende zorgaanbieders met een laag kosten niveau belonen (in plaats van korten) voor hun positieve bijdrage aan landelijk overeengekomen beleid?

Het doel is niet om alle zorgaanbieders te korten met een laag kostenniveau. We willen juist in gesprek gaan met zorgaanbieders die zeer ruim uit kunnen komen ten opzichte van het Richttariefpercentage. Het richttariefpercentage stellen wij vast op het niveau waarbij 75% van de aanbieders een neutraal of positief resultaat kan halen. Middels het uitgangspunt van 75% geven we met ons model invulling aan het uitgaan van de kostprijs van een redelijk efficiënt functionerende zorgaanbieder en dat er geen tarieven vergoed hoeven te worden die voor elke zorgaanbieder kostendekkend zijn. Dit uitgangspunt heeft in jurisprudentie stand gehouden. Wij zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het verdelen van de schaarse middelen.

5.4 Maatwerkafspraak (op- en afslagen) op het richttariefpercentage op basis van uit verleden aanwijsbaar handelen op stand van zaken datum inschrijving

U geeft aan dat het richttariefpercentage voor zorgaanbieders waarmee in jaar t-1 een lager tariefpercenatge is afgesproken, dit gecontinueerd zal worden. De zorgaanbieder kan een gesprek met de zorginkoper aanvragen om het gesprek hierover aan te gaan. Op welk moment in het inkoopproces dient dit gesprek aangevraagd en gevoerd te worden?

Wij vragen u om dit bij inschrijving aan te geven.

5.4 Maatwerkafspraak (op- en afslagen) op het richttariefpercentage op basis van uit verleden aanwijsbaar handelen op stand van zaken datum inschrijving

U zegt dat het deel van de contracteerruimte dat niet wordt benut wordt toegevoegd aan de ruimte die beschikbaar is voor financiering van beweging en doelen. Waarom is hier niet aan toegevoegd de financiering voor inzet technologien?

Aangezien de Bewegingen en doelen een ruimere strekking kennen en ingezet kunnen worden voor de Bewegingen die nodig zijn.

5.4 Maatwerkafspraak (op- en afslagen) op het richttariefpercentage op basis van uit verleden aanwijsbaar handelen op stand van zaken datum inschrijving

Waar moet je als zorgaanbieder aan voldoen om een passend tariefspercentage te ontvangen?

Hierover kunt u in gesprek gaan met uw zorginkoper. Wij vragen u om bij inschrijving aan te geven of u in aanmerking wilt komen voor een gesprek.

5.4 Maatwerkafspraak (op- en afslagen) op het richttariefpercentage op basis van uit verleden aanwijsbaar handelen op stand van zaken datum inschrijving

Waarom is ervoor gekozen om dit niet te delen in de regiovisie waarbij de tariefsystematiek is besproken?

Wij hebben dit benoemd in de regiobijeenkomsten en dit is terug te vinden in de presentatie die tijdens de bijeenkomsten is gegeven. Alle aanwezigen hebben de presentatie toegestuurd gekregen per e-mail. Hiernaast hebben we de presentatie gepubliceerd op onze website bij de downloads zorginkoop 2024.

5.4 Maatwerkafspraak (op- en afslagen) op het richttariefpercentage op basis van uit verleden aanwijsbaar handelen op stand van zaken datum inschrijving

Waarom is ervoor gekozen om het beleid rond historisch lagere kosten niet te delen in de regiovisie waarbij de tariefsystematiek is besproken?

Wij hebben dit benoemd in de regiobijeenkomsten en dit is terug te vinden in de presentatie die tijdens de bijeenkomsten is gegeven. Alle aanwezigen hebben de presentatie toegestuurd gekregen per e-mail. Hiernaast hebben we de presentatie gepubliceerd op onze website bij de downloads zorginkoop 2024.

5.4 Maatwerkafspraak (op- en afslagen) op het richttariefpercentage op basis van uit verleden aanwijsbaar handelen op stand van zaken datum inschrijving

Waarom kiest CZ ervoor zorgaanbieders met relatief hogere kosten te ondersteunen met toekenning van Free Proposal?

Het idee achter de Free Proposal is dat een organisatie middels het beschreven plan een extra bijdrage kan leveren door personeel en middelen zo in te zetten dat zij aantoonbaar meer cliënten kunnen helpen. Dit vraagt een andere aanpak en verandering van een organisatie, daarom zijn er aan de Free Proposal strenge eisen en voorwaarden gesteld. Omdat er bij de Free Proposal iets substantieel anders verwacht wordt van zorgaanbieders is ook de financiële ondersteuning anders dan de reguliere budgetteringen.

5.4 Maatwerkafspraak (op- en afslagen) op het richttariefpercentage op basis van uit verleden aanwijsbaar handelen op stand van zaken datum inschrijving

Wat is de onderbouwing dat voor het feit dat CZ aanbieders met historisch lagere kosten te korten op het tariefpercentage? Wilt u hen en andere zorgaanbieders niet juist stimuleren om innovatief en efficiënt te blijven werken? Bent u het met ons eens dat het korten van zorgaanbieders met lagere kosten geen stimulans is voor aanbieders zonder lagere kosten om efficiënter te gaan werken en voor aanbieders met lage kosten om efficient te blijven werken?

Het klopt dat wij zorgaanbieders zonder lagere kosten willen stimuleren efficiënter te gaan werken. Het werken met een richttariefpercentage is daar een voorbeeld van. Met zorgaanbieders die ruim toe kunnen met het richttariefpercentage, gaan wij zoals in het Inkoopdocument is beschreven graag hierover in gesprek. Het doel is niet om alle zorgaanbieders met een laag kostenniveau te korten. We willen juist in gesprek gaan met zorgaanbieders die zeer ruim uit kunnen komen ten opzichte van het richttariefpercentage om in beeld te krijgen hoe zij dit lagere kostenniveau weten te realiseren en nodigen hen uit om hun werkwijze te delen. Zorgkantoren hebben de wettelijke taak om de zorg zo doelmatig mogelijk in te kopen. Daarom kiezen zij voor een systematiek met een richttarief dat in de basis prikkelt tot het zo doelmatig mogelijk organiseren van zorg en tevens de ruimte biedt een afwijkend tarief af te spreken wanneer dit passend is. Als 75% van de aanbieders zorg kan verlenen voor het richttariefpercentage, moet de overige 25% dit in principe ook kunnen.
Zorgkantoren verwachten dat de aanbieders die een begroot verlies lijden met het richttariefpercentage in veel gevallen in staat zijn door aanpassingen in de organisatie doelmatigheidswinst te boeken en zo het resultaat te verbeteren. De voorzieningenrechter heeft immers overwogen dat geen tarieven hoeven te worden vergoed die voor elke zorgaanbieder kostendekkend zijn omdat dan de duurste zorgaanbieder de maatstaf zou worden en elke prikkel om efficiënt te werken zou verdwijnen.
Indien de gehanteerde tariefsystematiek inclusief het regionale beleid een voor uw organisatie onvoorzien en onredelijk benadelend gevolg heeft, dan is er in uitzonderlijke gevallen de mogelijkheid voor individuele aanbieders om een beroep te doen op de hardheidsclausule.

5.4 Maatwerkafspraak (op- en afslagen) op het richttariefpercentage op basis van uit verleden aanwijsbaar handelen op stand van zaken datum inschrijving

Wat zijn jullie criteria een lager tariefpercentage af te spreken? Jullie stellen dat dit de uitkomst kan zijn vanuit een overleg. Dit impliceert ook dat er sprake is van wedezijdse overeenstemming. Klopt dit? Of leggen jullie eenzijdig een tariefpercentage op en op basis van welke norm? Hoe kunnen wij hierop eventueel in bezwaar?

Hiervoor is geen tweezijdige instemming vereist. Bij voorkeur komen zorgkantoor en zorgaanbieder in gezamenlijkheid tot een passende verlaging van het tarief indien dit van toepassing is. Indien dit niet lukt zal het zorgkantoor onderbouwen waarom een lager tarief wordt toegekend.

5.4 Maatwerkafspraak (op- en afslagen) op het richttariefpercentage op basis van uit verleden aanwijsbaar handelen op stand van zaken datum inschrijving

Welke bewezen effectieve maatregelen (en daarbij de bewijsvoering van de effectiviteit van de desbetreffende maatregel toevoegen) hanteert het CZ Zorgkantoor om de negatieve effecten van deze perverse prikkel inducerende en/of perverse prikkel continuerende kortingsmaatregel volledig tegen te gaan?

Het doel is niet om alle zorgaanbieders te korten met een laag kostenniveau. We willen juist in gesprek gaan met zorgaanbieders die zeer ruim uit kunnen komen ten opzichte van het Richttariefpercentage. Het richttariefpercentage stellen wij vast op het niveau waarbij 75% van de aanbieders een neutraal of positief resultaat kan halen. Middels het uitgangspunt van 75% geven we met ons model invulling aan het uitgaan van de kostprijs van een redelijk efficiënt functionerende zorgaanbieder en dat er geen tarieven vergoed hoeven te worden die voor elke zorgaanbieder kostendekkend zijn. Dit uitgangspunt heeft in jurisprudentie stand gehouden. Wij zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het verdelen van de schaarse middelen.

5.4 Maatwerkafspraak (op- en afslagen) op het richttariefpercentage op basis van uit verleden aanwijsbaar handelen op stand van zaken datum inschrijving

Welke informatie kan CZ opvragen voor het gesprek?

Hiervoor gebruiken we de gegevens uit de jaarverslagen en gaan hierover met de betreffende zorgaanbieder in gesprek.

5.4 Maatwerkafspraak (op- en afslagen) op het richttariefpercentage op basis van uit verleden aanwijsbaar handelen op stand van zaken datum inschrijving

Welke rekenmethodiek valt onder deze systematiek voor bepaling historisch lagere kosten?

Hiervoor gebruiken we de gegevens uit de jaarverslagen en gaan hierover met de betreffende zorgaanbieder in gesprek.

5.4 Maatwerkafspraak (op- en afslagen) op het richttariefpercentage op basis van uit verleden aanwijsbaar handelen op stand van zaken datum inschrijving

Welke zorgaanbieders worden met elkaar vergeleken bij bepaling historisch lagere kosten? Hoe wordt rekening gehouden de case mix aan zorg die wordt geleverd?

Hiervoor gebruiken we de gegevens uit de jaarverslagen en gaan hierover met de betreffende zorgaanbieder in gesprek.

5.4 Maatwerkafspraak (op- en afslagen) op het richttariefpercentage op basis van uit verleden aanwijsbaar handelen op stand van zaken datum inschrijving

Welke zorgaanbieders worden met elkaar vergeleken bij bepaling historisch lagere kosten? Hoe wordt rekening gehouden de casemix aan zorg die wordt geleverd?

Hierbij zal het totale financiële plaatje van de zorgaanbieder worden bekeken.

5.4 Maatwerkafspraak (op- en afslagen) op het richttariefpercentage op basis van uit verleden aanwijsbaar handelen op stand van zaken datum inschrijving

Zijn er termijnen waarbinnen het gesprek met de Zorginkoper moet zijn aangevraagd, zodat nog tijdig een passend tariefpercentage voor 2024 kan worden overeengekomen?

Wij vragen u om dit bij inschrijving aan te geven.

5.4 Maatwerkafspraak (op- en afslagen) op het richttariefpercentage op basis van uit verleden aanwijsbaar handelen op stand van zaken datum inschrijving

Zijn er vormvereisten waaraan 'het aanvragen van een gesprek bij de Zorginkoper' moet voldoen?

Nee.

5.5 Bewezen arbeidsbesparende technologieën en sociale innovaties actief toepassen

Pagina 21: Er wordt verwezen naar het Vilans rapport “Tijdbesparende technologieën in de ouderenzorg” waarin bewezen effectieve arbeidsbesparende technologie zijn beschreven om deze als uitgangspunt te hanteren bij jaarlijks extra toepassingen. Echter, de technologieën uit het rapport (pagina 46: Om daadwerkelijk arbeidsbesparing te bewijzen zijn harde kwalificeerbare opbrengsten nodig. Dit is een belangrijke vraag maar Vilans stelt zelf dat onderzoek blijkt dat het ook een lastige vraag is. Niet elke opbrengst is in direct gewonnen tijd uit te drukken. Zo wordt de doelmatigheid van technologie aantonen ingewikkeld als in diezelfde tijd dat je technologie inzet ook de zorgzwaarte van cliënten toeneemt. De inzet van technologie vraagt juist ook een investering van tijd (FTE’s) en expertise) waarin wordt gesteld dat niet elke opbrengst direct in gewonnen tijd is uit te drukken zijn niet bewezen arbeidsbesparend zoals het rapport zelf vermeldt wegens de complexiteit van het onderzoek daarnaar. Waarom stelt CZ de technologieën uit dit rapport dan toch zo stellig op?

Er wordt niet verwezen naar het rapport "Tijdbesparende technologieën in de ouderenzorg" maar naar het Kenniscentrum Digitale Zorg. Het streven van de zorgkantoren is om op 1-1-2024 een bruikbare landelijke lijst te hebben met digitale toepassingen inzetbaarheid per sector. Hierbij gaan wij uit van het principe 'pas toe of leg uit'.

5.5 Bewezen arbeidsbesparende technologieën en sociale innovaties actief toepassen

Pagina 21: Er wordt voor de 0,1 % opslag verwezen naar bewezen technologieën uit het Vilans-rapport “Tijdbesparende technologieën in de ouderenzorg”. Echter, in het rapport staat dat er juist geen hard bewijs is voor arbeidsbesparing (pagina 46: om daadwerkelijk arbeidsbesparing te bewijzen zijn harde , kwalificeerbare opbrengsten nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoeveel minuten het oplevert als je bepaalde technologie gebruikt. Dit is een belangrijke vraag maar uit ons onderzoek blijkt dat het ook een lastige vraag is. Niet elke opbrengst is in direct gewonnen tijd uit te drukken. Zo wordt de doelmatigheid van technologie aantonen ingewikkeld als in diezelfde tijd dat je technologie inzet ook de zorgzwaarte van cliënten toeneemt. De inzet van technologie vraagt juist ook een investering van tijd (Fte's) en expertise). Bent u derhalve bereid het criterium “bewezen arbeidsbesparend” te laten vallen, omdat technologie ook een belangrijke bijdrage kan leveren aan kwaliteit van zorg. Zo nee, dan maken wij bezwaar. Technologie kan overigens ook leiden tot een koste opdrijvend effect. Graag uw reactie of deze technologieën dan ingevoerd moeten worden?

Er wordt niet verwezen naar het rapport "Tijdbesparende technologieën in de ouderenzorg" maar naar het Kenniscentrum Digitale Zorg. Het streven van de zorgkantoren is om op 1-1-2024 een bruikbare landelijke lijst te hebben met digitale toepassingen inzetbaarheid per sector. Hierbij gaan wij uit van het principe 'pas toe of leg uit'.

5.5 Bewezen arbeidsbesparende technologieën en sociale innovaties actief toepassen:

"Indien een zorgaanbieder in één bepaald jaar minimaal twee of meer voor de instelling nieuwe technologieën toepast en bereid is deze in het kader van leren en verbeteren te promoten bij andere zorgorganisaties, wordt in dat jaar een opslag toegekend van 0,1%."begrijp ik het goed dat reeds geïmplementeerde innovaties niet meetellen en wanneer er een innovatie in een bepaald jaar wordt geïmplementeerd er het opvolgende jaar er een nieuwe moet worden geïmplementeerd? als dit zo is vind ik het bezwaarlijk dat dit gebonden is aan jaarschijven wat er toe leidt dat versnellen niet gestimuleerd wordt. Bent u het met mij eens dat dit enigszins haaks staat op de beweging die we met elkaar willen maken?

We gaan uit van één nieuwe innovatie in ieder jaar. In het geval een organisatie in één jaar kiest voor het implementeren van meer dan één arbeidsbesparende technologie, zouden wij de aanbieder willen stimuleren / adviseren om voor de toeslag van 0,1% voor het in één bepaald jaar minimaal twee of meer voor de instelling nieuwe technologieën toepassen en deze in het kader van leren en verbeteren promoten bij andere zorgorganisaties.

5.5 Bewezen arbeidsbesparende technologieën en sociale innovaties actief toepassen:

Aan de zorgaanbieders wordt gevraagd om minimaal 1 arbeidsbesparende technologie per jaar in gebruik te nemen. Hierbij kan een keuze gemaakt worden uit de bewezen technologieën die Vilans op de website heeft staan. Daar staan 11 mooie innovaties genoemd. Hoe gaat u om met de situatie dat een zorgaanbieder al een deel geïmplenteerd heeft en een ander deel niet relevant is voor deze zorgaanbieder (i.v.m. beperkte doelgroep)? Vraag: in hoeverre is het mogelijk om te kiezen voor andere innovaties (die misschien nog niet volledig bewezen worden geacht maar wel potentie hebben)?

U kunt hierover in gesprek gaan met uw zorginkoper. Het streven van de zorgkantoren is om op 1-1-2024 een bruikbare landelijke lijst te hebben met digitale toepassingen inzetbaarheid per sector.

5.5 Bewezen arbeidsbesparende technologieën en sociale innovaties actief toepassen:

Bij de inschrijfverklaring moet je aangeven welke arbeidsbesparende technologie wij gaan implementeren in 2024. Welke ruimte is er om na verder onderzoek (waaronder onderhandeling met de leverancier over prijzen) te besluiten om een andere arbeidsbesparende technologie in te zetten?

Voor 31 oktober dient u met uw zorginkoper afspraken gemaakt te hebben over welke technologie er geïmplementeerd wordt. Wij proberen hier zo pragmatisch mogelijk in te staan

5.5 Bewezen arbeidsbesparende technologieën en sociale innovaties actief toepassen:

bij de inschrijfverklaring moet je aangeven welke arbeidsbesparende technologieën je gaat implementeren het komende jaar, waarom moet dat in juli al worden aangegeven? We willen dit graag goed onderzoeken en daarom stellen we voor dit uiterlijk december 2023 door te geven, wat vindt het zorgkantoor van dit voorstel?

Voor 31 oktober dient u met uw zorginkoper afspraken gemaakt te hebben over welke technologie er geïmplementeerd wordt. Mochten er nadien nog wijzigingen plaatsvinden, kan dit in overleg met uw inkoper. Wij proberen hier zo pragmatisch mogelijk in te staan. Mocht u op dit moment wel een bewezen arbeidsbesparende technologie in 2024 willen implementeren en toepassen maar nog geen selectie hebben gemaakt, dan vinkt u het wel aan maar laat u het veld 'welke technologie' in het inschrijfformulier leeg.

5.5 Bewezen arbeidsbesparende technologieën en sociale innovaties actief toepassen:

Bij de inschrijfverklaring moet je aangeven welke arbeidsbesparende technologieën je gaat implementeren het komende jaar. Momenteel onderzoeken onze I-nurses welke technologie bij welke doelgroep past op basis waarvan wij als X onze keuzes voor de komende jaren maken. Geeft u aanbieders de mogelijkheid om voor 2024 eerst te onderzoeken welke technologieën zijn willen selecteren, en dit uiterlijk 31 december 2023 aan het zorgkantoor door te geven. Bent u bereid om het inkoopbeleid op dit punt voor aankomend jaar aan te passen? Zo nee, waarom niet?

Voor 31 oktober dient u met uw zorginkoper afspraken gemaakt te hebben over welke technologie er geïmplementeerd wordt. Mochten er nadien nog wijzigingen plaatsvinden, kan dit in overleg met uw inkoper. Wij proberen hier zo pragmatisch mogelijk in te staan. Mocht u op dit moment nog geen selectie van implementeren technologie hebben gemaakt, laat u het veld 'welke technologie' in het inschrijfformulier leeg.

5.5 Bewezen arbeidsbesparende technologieën en sociale innovaties actief toepassen:

blz 21 In de laatste paragraaf wordt gesteld dat de opslag voor arbeidsbesparende technologiën niet wordt verkregen als een free proposal wordt toegekend. In de in hoofdstuk 5.3 staat in de figuur dat de opslag voor arbeidsbesparende technologiën wel wordt verkregen bij Free proposal (alleen voor beweging en doelen krijg je het niet bij Free proposal). Wat is correct?

De opslag voor arbeidsbesparende technologieën kan wel worden verkregen in combinatie met het Free proposal.

5.5 Bewezen arbeidsbesparende technologieën en sociale innovaties actief toepassen:

blz. 21 In paragraaf 5.5 wordt aangegeven dat zorgaanbieders geacht worden het Honingraadmodel van Vilans te hanteren bij het implementeren van Innovaties. Het Honingraadmodel is niet het enige bewezen effectief model voor het implementeren van innovaties. Mogen er ook andere implementatiemodellen gebruikt worden? En op welke manier is het Zorgkantoor voornemens de implementatie volgens het Honingraadmodel te monitoren?

In het beleid gaan wij uit van het Honingraatmodel. Hierbij hanteren wij het 'pas toe of leg uit' principe.

5.5 Bewezen arbeidsbesparende technologieën en sociale innovaties actief toepassen:

De vierde alinea van 5.5. bevat de zinsnede “We hanteren het pas toe of leg uit principe”. Dat kunnen wij niet plaatsen in de context de keuze voor implementatie van arbeidsbesparende technologieën. Waar heeft dit principe betrekking op, wat zou moeten worden toegepast of uitgelegd?

Wij nemen als uitgangspunt dat iedere aanbieder ieder jaar minimaal één bewezen arbeidsbesparende technologie conform het honingraatmodel implementeert en opschaalt. Indien de aanbieder hier van af wenst te wijken, verwachten wij toelichting. Pas toe of leg uit.

5.5 Bewezen arbeidsbesparende technologieën en sociale innovaties actief toepassen:

Eis aan alle zorgaanbieders is om 3 arbeidsbesparende technologieën te implementeren in 3 jaar. Hiervoor ontvangt aanbieder 0,1% opslag per jaar. Opslag geldt echter niet voor zorgaanbieders met lopende vijfjarige overeenkomst en aanbieders die in aanmerking komen voor Free proposal. Kunt u dit nader toelichten, vanwaar deze benadeling? Free proposal kan op heel ander vlak liggen en is dan ook gemarkeerd geld toch?

Wij verwachten van alle zorgaanbieders dat zij jaarlijks minimaal één voor de instelling nieuwe bewezen arbeidsbesparende digitale technologie extra toepast ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit leidt nog niet tot een opslag. Indien een zorgaanbieder in één bepaald jaar minimaal twee of meer voor de instelling nieuwe technologieën toepast en bereid is deze in het kader van leren en verbeteren te promoten bij andere zorgorganisaties, wordt in dat jaar een opslag toegekend van 0,1%. Aanbieders met een lopende vijfjarige afspraak met CZ zorgkantoor komen niet in aanmerking voor de opslag arbeidsbesparende technologie. Aanbieders die in aanmerking komen voor Free proposal kunnen ook in aanmerking komen voor de opslag arbeidsbesparende technologie. Er kan echter nooit sprake zijn van dubbele financiering van projecten/technologieën.

5.5 Bewezen arbeidsbesparende technologieën en sociale innovaties actief toepassen:

"Er wordt aangegeven dat er in 3 jaar tijd 3 nieuwe technologieën geïmplementeerd moeten worden. Daarnaast wordt er aangegeven dat als er in een bepaald jaar 2 of meer nieuwe technologieën toegepast worden, er in dat jaar een toeslag van 0,1% wordt toegezegd. In die situatie wordt verwacht dat de zorgaanbieder in het jaar daarop wéér minimaal 1 nieuwe technologie implementeert. Dit stimuleert de zorgaanbieder niet om meer dan 1 nieuwe zorgtechnologie per jaar te implementeren. Een opslag zou een positieve prikkel moeten geven om met nieuwe zorgtechnologieën aan de slag te gaan. Hierbij is geen aandacht voor de koploperspositie van de zorgaanbieder rondom het implementeren van deze (nieuwe) innovaties. Op welke wijze gaat CZ koplopers steunen?"

Indien een zorgaanbieder in één bepaald jaar minimaal twee of meer voor de instelling nieuwe technologieën toepast en bereid is deze in het kader van leren en verbeteren te promoten bij andere zorgorganisaties, wordt in dat jaar een opslag toegekend van 0,1%. Ook in die situatie wordt verwacht dat de zorgaanbieder het jaar daarop weer minimaal één nieuwe technologie implementeert. Door juist de regionale kartrekkersfunctie te belonen met 0,1% geven wij een positieve prikkel aan de koploperspositie.

5.5 Bewezen arbeidsbesparende technologieën en sociale innovaties actief toepassen:

Er zijn slechts 11 technologieën op de link naar het kenniscentrum van Vilans. Klopt het dat indien zorgaanbieders te veel technologie hebben toegepast dat zij automatisch geen aanspraak kunnen maken op de opslag?

Onze mening is dat er geen maximale grens rondom de inzet van zorgtechnologie is. Het streven van de zorgkantoren is om op 1-1-2024 een bruikbare landelijke lijst te hebben met digitale toepassingen in de langdurige zorg, gespecificeerd naar inzetbaarheid per sector. Wij gaan verwachten dat aanbieders minimaal één technologie per jaar conform het honingraatmodel implementeren. Hierbij gaan wij uit van het principe 'pas toe of leg uit'.

5.5 Bewezen arbeidsbesparende technologieën en sociale innovaties actief toepassen:

Hoe kijkt CZ naar de implementatie van zorgtechnologieën en sociale innovaties die geen onderdeel zijn van het onderzoeksrapport “13 tijdsbesparende technologieën” van Vilans en adviesbureau Significant Public, maar waarbij de zorgaanbieder wel van mening is dat dit de kwaliteit van zorg ten goede kan komen.

Ga hierover in gesprek met uw inkoper. Het streven van de zorgkantoren is om op 1-1-2024 een bruikbare landelijke lijst te hebben met digitale toepassingen inzetbaarheid per sector. Hierbij gaan wij uit van het principe 'pas toe of leg uit'.

5.5 Bewezen arbeidsbesparende technologieën en sociale innovaties actief toepassen:

Hoe waarborgt u dat er voldoende budget beschikbaar is voor de noodzakelijke transformatie van de zorg zoals de inzet van ICT en technologie? Hoe is dit budget tot stand gekomen?

Het budget voor de noodzakelijke transformatie van de zorg is tot stand gekomen door te kijken welke mogelijkheden er binnen de contracteerruimte van het zorgkantoor hiervoor zijn. Middelen die voorheen zijn ingezet voor de regionale differentiatieruimte en middelen die beschikbaar komen door verlaging van het richttariefpercentage worden ingezet voor de opslagen voor "Bewegingen en Doelen", "implementatie arbeidsbesparende technologieën" en het "Free proposal".

5.5 Bewezen arbeidsbesparende technologieën en sociale innovaties actief toepassen:

In paragraaf 3.2 beschrijft u dat sociale en organisatorische innovatie, behoud van medewerkers, leren en ontwikkelen de bewegingen om duurzaam aan de zorgvraag te blijven voldoen, ondersteunen. In paragraaf 5 legt u echter het accent op de toepassing van arbeidsbesparende technologieën en wordt niet aangegeven dat zorgaanbieders, die in sociale innovatie en het behoud van medewerkers investeren, hiervoor een opslag toegekend kunnen krijgen. Waarom maakt u dit onderscheid? Kunnen zorgaanbieders die blijk geven van goed werkgeverschap, investeren in het behoud van medewerkers en relatief weinig gebruik maken van PNIL een opslag toegekend krijgen? Zo ja, welke opslag? Zo nee, waarom niet?

Wij geloven in de opgestelde beweging & doelen. O.a. goed werkgeverschap, sociale innovatie hierbij van groot belang. Deze zaken verwachten wij dan ook terug te zien in het integraal strategisch (verander)plan. Voor de bewegingen en doelen is 0,3% opslag beschikbaar. Aanvullend geloven dat het inzetten van bewezen arbeidsbesparende technologie een belangrijke middel is om hier een grote bijdrage te leveren aan het behalen van de beweging en doelen. Hiertoe hebben wij ervoor gekozen het inzetten van deze technologieën extra te stimuleren.

5.5 Bewezen arbeidsbesparende technologieën en sociale innovaties actief toepassen:

In paragraaf 5.5 wordt aangegeven dat zorgaanbieders geacht worden het Honingraadmodel van Vilans te hanteren bij het implementeren van Innovaties. Het Honingraadmodel is niet het enige bewezen effectief model voor het implementeren van innovaties. Mogen er ook andere implementatiemodellen gebruikt worden? En op welke manier is het Zorgkantoor voornemens de implementatie volgens het Honingraadmodel te monitoren?

In het beleid gaan wij uit van het Honingraatmodel. Hierbij hanteren wij het 'pas toe of leg uit' principe. De monitoring van de voortgang stemt u af met uw zorginkoper

5.5 Bewezen arbeidsbesparende technologieën en sociale innovaties actief toepassen:

Indien een zorgaanbieder in één bepaald jaar minimaal twee of meer voor de instelling nieuwe technologieën toepast en bereid is deze in het kader van leren en verbeteren te promoten bij andere zorgorganisaties, wordt in dat jaar een opslag toegekend van 0,1%.begrijp ik het goed dat reeds geimplementeerde innovaties niet meetellen en wanneer er een innovatie in een bepaald jaar wordt geimplementeerd er het opvolgende jaar er een nieuwe moet worden geimplementeerd? als dit zo is vind ik het bezwaarlijk dat dit gebonden is aan jaarschijven wat er toe leidt dat versnellen niet gestimuleerd wordt.

Indien een zorgaanbieder in één bepaald jaar minimaal twee of meer voor de instelling nieuwe technologieën toepast en bereid is deze in het kader van leren en verbeteren te promoten bij andere zorgorganisaties, wordt in dat jaar een opslag toegekend van 0,1%. Ook in die situatie wordt verwacht dat de zorgaanbieder het jaar daarop weer minimaal één nieuwe technologie implementeert. Middels deze opslag stimuleren wij zowel de regionale voortrekkersrol als het implementeren van meer arbeidsbesparende technologie.

5.5 Bewezen arbeidsbesparende technologieën en sociale innovaties actief toepassen:

In paragraaf 5.5 wordt aangegeven dat zorgaanbieders geacht worden het Honingraadmodel van Vilans te hanteren bij het implementeren van Innovaties. Het Honingraadmodel is niet het enige bewezen effectief model voor het implementeren van innovaties. Vanuit aanbieder X werken we ook met andere modellen.Mogen er andere implementatiemodellen gebruikt worden?

In het beleid gaan wij uit van het Honingraatmodel. Hierbij hanteren wij het 'pas toe of leg uit' principe. De monitoring van de voortgang stemt u af met uw zorginkoper

5.5 Bewezen arbeidsbesparende technologieën en sociale innovaties actief toepassen:

Is er ruimte om te kiezen om een andere zorgtechnologie of sociale innovatie toe te passen dan vanuit de publicatie van Vilans, bijvoorbeeld omdat dit de kwaliteit van zorg of het organisatieproces ten goede kan komen?

Ga hierover in gesprek met uw inkoper. Het streven van de zorgkantoren is om op 1-1-2024 een bruikbare landelijke lijst te hebben met digitale toepassingen inzetbaarheid per sector. Hierbij gaan wij uit van het principe 'pas toe of leg uit'.

5.5 Bewezen arbeidsbesparende technologieën en sociale innovaties actief toepassen:

Is het bespreekbaar om bewezen arbeidsbesparende technologieën te implementeren die niet door Vilans benoemd worden?

Ga hierover in gesprek met uw inkoper. Het streven van de zorgkantoren is om op 1-1-2024 een bruikbare landelijke lijst te hebben met digitale toepassingen inzetbaarheid per sector. Hierbij gaan wij uit van het principe 'pas toe of leg uit'.

5.5 Bewezen arbeidsbesparende technologieën en sociale innovaties actief toepassen:

Kunnen innovaties van zorgorganisaties die al geïmplementeerd en verantwoord zijn in het jaardocument rekenen op 0,1% financiering zonder aanvullende initiatieven?

nee

5.5 Bewezen arbeidsbesparende technologieën en sociale innovaties actief toepassen:

Op pagina 12 geeft u aan dat u verwacht dat aanbieders ieder jaar minimaal een arbeidsbesparende technologie implementeren. Deze arbeidsbesparing kan echter ook zitten in het vergroten van zelfredzaamheid waardoor mensen minder ondersteuning nodig hebben waardoor ZZP lager blijft. Komt de inzet van dergelijke technologie ook in aanmerking voor een opslag?

Als deze arbeidsbesparing het gevolg is van de inzet van arbeidsbesparende technologieën, dan wel. Als er arbeidsbesparing wordt gerealiseerd door het vergroten van inzetbaarheid geldt dit niet als resultaat voor het inzetten van 1 arbeidsbesparende technologie voor het volgende jaar.

5.5 Bewezen arbeidsbesparende technologieën en sociale innovaties actief toepassen:

Op pagina 21 geeft u aan dat er in drie jaar drie technologieën moeten worden ingezet. Betekent dit dat er in een jaar bijvoorbeeld twee technologieën mogen worden ingezet en in een jaar geen zolang het gemiddeld gezien minimaal een is?

We verwachten dat zorgaanbieders zich continu blijven ontwikkelen en gaan daarom uit van één nieuwe innovatie per jaar. Om in aanmerking te komen voor de opslag dienen 2 nieuwe innovaties per jaar te worden ingezet. Indien er uitzonderlijke situaties zijn waarom hiervan wordt afgeweken, dan kunt u dit bespreken met uw zorginkoper.

5.5 Bewezen arbeidsbesparende technologieën en sociale innovaties actief toepassen:

Op pagina 21 geeft u aan dat het uitgangspunt is dat aanbieders actief werken met het kenniscentrum van Vilans met betrekking tot arbeidsbesparende technologiën. Naar onze mening zijn er ook technologieën die hier niet bijstaan. In hoeverre staat u ervoor open dat er andere technologieën worden ingezet?

Ga hierover in gesprek met uw inkoper. Het streven van de zorgkantoren is om op 1-1-2024 een bruikbare landelijke lijst te hebben met digitale toepassingen in de langdurige zorg, gespecificeerd naar inzetbaarheid per sector. Wij gaan verwachten dat aanbieders minimaal één technologie per jaar conform het honingraatmodel implementeren. Hierbij gaan wij uit van het principe 'pas toe of leg uit'.

5.5 Bewezen arbeidsbesparende technologieën en sociale innovaties actief toepassen:

Op pagina 21 staat "Indien een zorgaanbieder in één bepaald jaar minimaal twee of meer voor de instelling nieuwe technologieën toepast en bereid is deze in het kader van leren en verbeteren te promoten bij andere zorgorganisaties, wordt in dat jaar een opslag toegekend van 0,1%". Indien een zorgaanbieder al drie of meer nieuwe technologieen toepast is dan niet onredelijk dat het in het volgende jaar een nieuwe technologie te implementeren om voor de opslag van 0,1% te komen. Is het niet beter te stellen dat een opslag wordt toegekend als in 2024 twee nieuwe technologien, in 2025 drie en in 2026 vier worden toegepast. Bent u bereid dit te veranderen? Zo nee, waarom niet?

We verwachten dat zorgaanbieders zich continu blijven ontwikkelen en gaan daarom uit van één nieuwe innovatie per jaar. Om in aanmerking te komen voor de opslag dienen 2 nieuwe innovaties per jaar te worden ingezet. Indien er uitzonderlijke situaties zijn waarom hiervan wordt afgeweken, dan kunt u dit bespreken met uw zorginkoper.

5.5 Bewezen arbeidsbesparende technologieën en sociale innovaties actief toepassen:

Op pagina 21 staat "Indien een zorgaanbieder in één bepaald jaar minimaal twee of meer voor de instelling nieuwe technologieën toepast en bereid is deze in het kader van leren en verbeteren te promoten bij andere zorgorganisaties, wordt in dat jaar een opslag toegekend van 0,1%". Kunt u aangeven hoe invulling moet worden gegeven aan de promotie van toegepaste nieuwe technologien bij andere zorgorganisaties.?

Dat is vormvrij. Het gaat er om dat de ervaringen met goede voorbeelden worden gedeeld.

5.5 Bewezen arbeidsbesparende technologieën en sociale innovaties actief toepassen:

Pagina 6: Kunt u aangeven wat er wordt bedoeld met in de praktijk bewezen arbeidsbesparende sociale en technologische innovaties? Welke criteria hanteert CZ bij “in de praktijk bewezen”?

De door het kenniscentrum (Vilans) benoemde bewezen effectieve arbeidsbesparende technologieën voor de Wlz. Daarbij is het streven van de zorgkantoren om op 1-1-2024 een bruikbare landelijke lijst te hebben met digitale toepassingen in de langdurige zorg, gespecificeerd naar inzetbaarheid per sector.

5.5 Bewezen arbeidsbesparende technologieën en sociale innovaties actief toepassen:

Waarom heeft CZ het steeds alleen over arbeidsbeparende technologie? Dat is iets heel anders dan de visie van ZN. In de ZN visie op duurzame toegang tot langdurige zorg (paragraaf 5.1) wordt gesproken over technologische innovaties en bewezen sociale en organisatorische innovaties. Waarom volgt CZ de visie van ZN hier niet in?

In ons inkoopdocument gaat het niet alleen over arbeidsbesparende technologie. Het streven van de zorgkantoren is om op 1-1-2024 een bruikbare landelijke lijst te hebben met digitale toepassingen in de langdurige zorg, gespecificeerd naar inzetbaarheid per sector.

5.5 Bewezen arbeidsbesparende technologieën en sociale innovaties actief toepassen:

Waarom kiest zorgkantoor CZ ervoor om een rem te zetten op zorgtechnologie door snelle implementatie niet te belonen?

Wij zetten geen 'rem op zorgtechnologie'. Snelle implementatie wordt juist gestimuleerd. Indien een zorgaanbieder in één bepaald jaar minimaal twee of meer voor de instelling nieuwe technologieën toepast en bereid is deze in het kader van leren en verbeteren te promoten bij andere zorgorganisaties, wordt in dat jaar een opslag toegekend van 0,1%. Middels deze opslag stimuleren wij zowel de regionale voortrekkersrol als het implementeren van meer arbeidsbesparende technologie.

5.5 Bewezen arbeidsbesparende technologieën en sociale innovaties actief toepassen:

Waarom wordt niet gekeken naar de impact van zorgtechnologie (of aantal implementaties) bij zorgaanbieders m.b.t. de opslag?

We gaan er van uit dat de impact van de door de aanbieder gekozen "bewezen effectieve arbeidsbesparende technologieën voor de Wlz" arbeidsbesparend zullen zijn. Voor de meetbaarheid van resultaatafspraken is gekozen voor het aantal ingevoerde implementaties om in aanmerking te komen voor de opslag.

5.5 Bewezen arbeidsbesparende technologieën en sociale innovaties actief toepassen:

Wanneer geldt de arbeidsbesparende technologie en/of sociale innovatie als toegepast, in gebruik genomen en/of geïmplementeerd, waardoor die in aanmerking komt voor opslag uit dien hoofde?

Bij het volledig doorlopen van de stappen van het Honingraatmodel.

5.5 Bewezen arbeidsbesparende technologieën en sociale innovaties actief toepassen:

Wanneer kom je in aanmerking voor de opslag van 0,1%? Wanneer je jaarlijks een nieuwe technologie toepast of wanneer je minimaal 2 nieuwe technologieen toepast en deze promoot bij andere organisaties?

Indien een zorgaanbieder in één bepaald jaar minimaal twee of meer voor de instelling nieuwe technologieën toepast en bereid is deze in het kader van leren en verbeteren te promoten bij andere zorgorganisaties, wordt in dat jaar een opslag toegekend van 0,1%.

5.5 Bewezen arbeidsbesparende technologieën en sociale innovaties actief toepassen

Van alle gecontracteerde WLZ-zorgaanbieders verwacht u dat zij gedurende de looptijd van de contractperiode 202-2026 actief en voortvarend werken met bewezen technologieën voor de WLZ zoals beschreven in de Kennisbank Digitale Zorg (vilans.nl) Wat is u Visie op regionale samenwerking betreffende implementatie van technologieën? Waarom prefereert u het honiggraad model boven het populaire model van de diffusion innovations theorie.

Wij geloven sterk in regionale samenwerking betreffende de implementatie van technologieën. Het is daarom ook dat wij een extra toeslag kennen aan een aanbieder die zich committeert als kartrekker binnen de regio op dit thema. Indien een zorgaanbieder in één bepaald jaar minimaal twee of meer voor de instelling nieuwe technologieën toepast en bereid is deze in het kader van leren en verbeteren te promoten bij andere zorgorganisaties, wordt in dat jaar een opslag toegekend van 0,1%. In het beleid gaan wij uit van het Honingraatmodel omdat dit de in onze ogen noodzakelijke stappen voor implementatie bevat. Daarnaast heeft het model zich in de praktijk bewezen en wordt het aanbevolen door Vilans. Voor het toepassen van het Honingraatmodel gaat wij uit van het principe 'pas toe of leg uit'. Heeft u een voorkeur voor een ander model, dan gaan wij hier graag met u over in gesprek.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

"De omvang van de resultaatafspraak dient proportioneel te zijn in relatie tot het Wlz marktaandeel van de instelling." Wat betekent proportioneel in de resultaatafspraak in relatie tot het Wlz marktaandeel van de instelling en hoe wordt dit vastgesteld?

Voldoende proportioneel wil in deze situatie zeggen dat de middelen die gegenereerd worden door middel van een opslag in een juiste verhouding staan tot de beweging die door de zorgaanbieder wordt ingezet. Wat juist is, is hierbij afhankelijk van de bijdrage die de beweging oplevert in het kader van de prestatie indicatoren zoals omschreven in het zorginkoopdocument. In het gesprek tussen zorgorganisatie en zorginkoper kunt u de proportionaliteit bespreken.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Als meerdere jaren nodig zijn om een beweging en/of doel te realiseren, wordt de opslag dan ook voor meerdere jaren toegekend? En wordt de opslag ook langer toegekend als het beleid na 3 jaar met 1 of 2 jaar wordt verlengd?

Op basis van het integraal strategisch (verander)plan en de impact die het heeft, zal worden beoordeeld of de zorgaanbieder in aanmerking komt voor de opslag voor het realiseren van bewegingen en doelen in 2024, 2025 en/of 2026. Afhankelijk van de aard en inhoud van het veranderplan wordt de opslag voor bewegingen en doelen toegekend voor 1, 2 of maximaal 3 jaar. Over het beleid na 2026 kunnen wij nu nog geen uitspraken doen.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Bij "Doelen" wordt gesteld: "meer mensen helpen met hetzelfde geld en personeel". Dit inkoopdocument is van toepassing op de periode 2024-2026. Wij weten nu echter al dat het macrobudget Wlz verlaagd zal worden. Mogen wij concluderen uit deze passage dat het richttarief vanaf 2024 wordt verhoogd als het NZA tarief lager wordt?

Nee. Het NZa tarief is de basis die bepaald is waarvoor de zorg geleverd moet kunnen worden. Het richttarief is een percentage, waardoor het aanbiedertarief meebeweegt indien de NZa tarieven aanpast, zowel naar boven als naar beneden.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Bij de KPI's wordt gesproken over een stijging van… Wat is in deze de definitie van een stijging? Wordt dit nog verder gekwantificeerd?

Met stijging wordt bedoeld dat het aantal of percentage, afhankelijk van de KPI waar het om gaat, in de peilmaand groter is dan in de referentiemaand. In het overleg met uw zorginkoper zullen hierover op zorgaanbiederniveau nadere afspraken worden gemaakt.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Bij ditzelfde punt een tweede vraag over de meetmethode: Onder verwijzing naar de voorgaande vraag op hetzelfde terrein: waarom wordt hier met peilmaanden gewerkt en niet met feitelijk gerealiseerde productie in een jaar?

Door het werken met genoemde peildata geeft het de meest recente informatie om naar het aantal cliënten in zorg te kijken voor het maken van afspraken voor het volgende jaar.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Bij meer cliënten helpen wordt aangeven dat er een stijging van unieke cliënten gerealiseerd moet worden. Als voorkomen wordt dat er minder instroom is in de WLZ maar meer cliënten in bijvoorbeeld de ZvW worden geholpen dan voldoet de WLZ zorgaanbieder niet? Hoe gaat het zorgkantoor hier mee om?

Op basis van de regionale uitbreidingsopgave is in regionaal verband afgesproken wat het aandeel van iedere zorgaanbieder is in deze opgave. Wij verwachten dat zorgaanbieders deelnemen aan deze regionale afspraken. Indien in de regio gekozen is om de uitbreidingsopgave op een andere manier in te vullen dan is dit onderwerp van gesprek met de zorginkoper.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Bij meer cliënten helpen wordt aangeven dat er een stijging van unieke klanten gerealiseerd moet worden. Als voorkomen wordt dat er minder instroom is in de WLZ maar meer klanten in bijvoorbeeld de ZvW worden geholpen dan voldoet de WLZ zorgaanbieder niet? Vanuit aanbieder X bestaat 25% van de clienten in de thuiszorg uit clienten met een WLZ indicatie. Dit levert ook problemen op vanuit de zorglevering in de ZVW. Hoe gaat het zorgkantoor hier mee om?

Dit is een aanbieder specifieke vraag. Hierover kan men in gesprek gaan met de zorginkoper.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

"Bij randvoorwaarde: kwaliteit van leven/bestaan wordt belangrijker, is de laatste zin ""Toetsing in de vorm van een dialoog over het Integraal strategische (verander)plan, het kwaliteitsplan en de reeds bestaande verslagen hierover"" Wordt verwacht dat de zorgaanbieder dit toetst? of toetst zorgkantoor dit en hoe dan? Kunt u dat uitleggen?"

We bedoelen daarmee dat we in dialoog gaan over "kwaliteit van leven wordt belangrijker" met de zorgorganisatie op basis van beschikbare stukken, het gesprek en bijvoorbeeld het meelopen op locatie. We hanteren, net als nu, daar geen normen of toetsingskader voor. Deze gesprekken voeren we met het vigerende kwaliteitskader of kwaliteitskompas als uitgangspunt.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

blz. 23 hoe wordt de regionale uitbreidingsopgave vertaald naar individuele organisaties?

Op basis van de regionale uitbreidingsopgave is in regionaal verband afgesproken wat het aandeel van iedere zorgaanbieder is in deze opgave. Wij verwachten dat zorgaanbieders deelnemen aan deze regionale afspraken.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

CZ heeft financiële ruimte achter het kwaliteitsmodel geschoven. Wij stellen ons op het standpunt dat de volledige 4% terugkeert in ons tarief als dat niet gebeurd, waarom niet. Zo ja. toelichting Hoe?

CZ zorgkantoor maakt binnen de beschikbare contracteerruimte en met toepassing van het inkoopbeleid afweging over de allocatie van middelen. De beschikbare contracteerruimte is niet berekend op het aantal indicaties / klanten in zorg maal het maximum NZa tarief, maar op een lager bedrag. Dat betekent dat er keuzes gemaakt worden in de allocatie van middelen. Een hoger tarief betekent dat er minder klanten bekostigd kunnen worden of dat er minder middelen zijn voor het stimuleren van de bewegingen, doelen of innovatie. CZ zorgkantoor is niet van plan om deze werkwijze aan te passen.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

CZ zorgkantoor stelt voor organisaties die alleen extramurale zorg bieden dat het aantal complexe cliënten met een VV 7 of 8 percentueel moet stijgen tov totaal aantal WLZ cliënten. Deze verzwaring van zorg is thuis niet altijd haalbaar en verantwoord. Extramuraal kunnen wij geen 24 uurszorg bieden, alleen het 24 uurs toezicht regelen in samenspraak met mantelzorgers. Erkent het zorgkantoor dat dit een niet uitvoerbare verwachting is die niet uitgaat van het welzijn van een cliënt en de mantelzorger. En zo ja, kan deze indicator anders worden omschreven?

De strofe die u aanhaalt slaat op de bewegingen en doelen. CZ zorgkantoor heeft als doel met deze afspraken een beweging naar meer zorg thuis te bewerkstelligen. Het kan voorkomen dat u als organisatie deze beweging niet wilt of kunt maken. Dat heeft dan invloed op de opslag voor bewegingen en doelen. Uiteraard is het belangrijk dat zorg in de thuissituatie verantwoord en doelmatig is, maar we willen met deze afspraken meer zorg thuis stimuleren.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

CZ zorgkantoor verwacht van intramurale instellingen op basis van de indicatoren dat er een daling van kosten per cliënt opgeleverd wordt. Realiseert het zorgkantoor dat de verschuiving van complexe zorg naar extramuraal en een beperking van opname van cliënten met een VV4 waardoor het aantal cliënten extramuraal zal toenemen, ook tot een kostenstijging per cliënt extramuraal zal leiden? En zo ja, in hoeverre wordt een extramurale organisatie daar financieel in tegemoet gekomen?

Of de beweging die u beschrijft ook leidt tot hogere kosten per klant in de thuissituatie, hangt van veel factoren af. Indien daar sprake van is gedurende het jaar, kunt u daarover in gesprek gaan met uw zorginkoper.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

De aanvullende verantwoording zorgt voor een verzwaring van administratieve last. Hoe voorkomt zorgkantoor CZ dat dit niet resulteert in verspilling van extra tijd, kosten en energie? Wil en kan zorgkantoor CZ een rol spelen in het verzorgen van een optimaal proces hierin?

CZ zorgkantoor is niet van mening dat keuzes maken en focus op resultaatsafspraken in lijn met de beweging en doelen een verspilling is. We willen uiteraard in overleg met de zorgorganisatie bekijken welke manier het minst ingrijpend is. Bijvoorbeeld door middel van het werken met een reeds bestaand integraal strategisch (verander)plan.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

De bewegingen die u in uw inkoopbeleid benoemt, onderschrijven wij. Wij vragen ons wel af waarom u daarbij de systematiek van opslagpercentages heeft gekozen? Het aanvragen, tussentijdse inschattingen, evaluatie en kwalitatieve en kwantitatieve verantwoording achteraf leiden tot grote administratieve last, die niet in verhouding staat tot de te behalen resultaten.

We hebben gekozen voor deze systematiek om meer resultaatsgericht te kunnen monitoren wat de voortgang is op bepaalde thema's en lijn aan te brengen in de doelen en de bewegingen. Administratieve last is niet het doel, maar het behalen van de doelen. U kunt met uw inkoper in gesprek over een verantwoordingssystematiek die past bij uw organisatie.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

De meetbare stijging unieke cliënten gaat uit van het aantal cliënten op een peildatum. Waarom is hier voor gekozen? Indien de ligduur in de Wlz verkort wordt dan zal dit ook tot gevolg hebben dat er meer cliënten geholpen kunnen worden. Ziet CZ mogelijkheden om dit toe te voegen? Waarom wel/niet?

Er is gekozen voor een peildatum om te zorgen dat er transparant, eenduidig en eenvoudig gemonitord kan worden op het verloop van het aantal cliënten in zorg. De gemiddelde ligduur is hierbij niet opgenomen, omdat we niet willen dat gemiddelde ligduur een indicator wordt waarop wordt gestuurd. Dat zou immers een verkeerde prikkel kunnen zijn. Deze lijn is het uitgangspunt, indien het voor uw organisatie tot een specifieke situatie leidt, kunt u daarover in gesprek met uw zorginkoper.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

De resultaten die op pagina 23 beschreven worden, waar je als zorgaanbieder op moet sturen in het kader van bewegingen en doelen, zijn onvoldoende concreet. Als zorgaanbieder moet er ingeschreven worden zonder dat de doelen voldoende helder zijn. Dat vinden wij bezwaarlijk.

CZ zorgkantoor stimuleert aanbieders om te bewegen in de richtingen die nodig zijn om de doelstellingen zoals omschreven in hoofdstuk 3 te realiseren. Dit is geen verplichting. U kunt zelf een afweging maken om wel of niet te bewegen in deze richtingen, hoe u dat doet en in welke mate. In gesprek met uw inkoper worden de aanbieder specifieke doelen verder gespecificeerd.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

"Deze pagina met resultaten waar de zorgaanbieder op zou moeten sturen roept veel vragen op: 1. Meer cliënten in zorg per september, terwijl de precieze afspraak nog niet duidelijk is, alsook de resultaatafspraak MPT/VPT, die ook verwijst naar het aantal benodigde plaatsen. 2. Het tijdstip van meten lijkt erg bepalend, waarom is hier voor september gekozen? 3. Hoe wordt het aantal benodigde plaatsen bepaald? 4. Hoe hard moet je groeien? "

CZ zorgkantoor stimuleert aanbieders om te bewegen in de richtingen die nodig zijn om de doelstellingen zoals omschreven in hoofdstuk 3 te realiseren. Dit is geen verplichting. U kunt zelf een afweging maken om wel of niet te bewegen in deze richtingen, hoe u dat doet en in welke mate. Eén van de bewegingen is om meer mensen in zorg te nemen. Dit gaat over het daadwerkelijke aantal mensen in zorg op peildatum en niet over de productieafspraak. Er is één meetmoment gekozen zodat er transparant, eenduidig en eenvoudig gemonitord kan worden. Het aantal benodigde plaatsen wordt bepaald, op basis van de regiomonitor, in gesprek met uw zorginkoper.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Er staat bij 3.b dat er geen exlusiecriteria voor bepaalde groepen clienten mogen zijn, maar bijvoorbeeld een rolstoel cliënt kan niet op elke kamer geplaats worden en cliënten met dwaalgedrag passen niet in iedere setting. Wat bedoelt CZ precies? Moet kwaliteit van zorg (lees: de juiste setting voor de client hanteren) niet prevaleren boven het niet mogen toepassen van exclusiecriteria?

We bedoelen dat er geen exclusiecriteria mogen zijn voor bepaalde groepen op organisatieniveau en niet op locatie / afdelingsniveau.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Er wordt gesproken van een proportionele verhouding tot de opslag beweging en doelen. Hoe wordt deze proportionele verhouding op een objectieve manier vastgesteld?

Voldoende proportioneel wil in deze situatie zeggen dat de middelen die gegenereerd worden door middel van een opslag in een juiste verhouding staan tot de beweging die door de zorgaanbieder wordt ingezet. Wat juist is, is hierbij afhankelijk van de bijdrage die de beweging oplevert in het kader van de prestatie indicatoren zoals omschreven in het zorginkoopdocument. In het gesprek tussen zorgorganisatie en zorginkoper kunt u de proportionaliteit bespreken.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

F. Hoe houdt CZ Zorgkantoor rekening met uitbreidingsplannen intramurale plaatsen, zowel van bestaande aanbieders als van nieuwe aanbieders. Heeft CZ Zorgkantoor al zicht op de ontwikkelingen op dit vlak voor de komende 3 jaar en is CZ bereidt om deze inzichten te delen?

Op basis van de Regiomonitor en de uitvraag naar onomkeerbare verpleeghuisplekken is in beeld welke regionale intramurale uitbreidingsplannen er zijn. Uw zorginkoper kan relevante inzichten met u delen.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

H. In hoofdstuk 5.6 wordt gesproken over tussentijdse verantwoordingen op afgesproken resultaten. Met welke frequentie en op welke momenten worden deze verantwoordingen verwacht? Heeft CZ Zorgkantoor rekening gehouden met de administratieve lasten die hiermee gemoeid zijn voor zorginstellingen en hoe worden deze lasten zo beperkt mogelijk gehouden?

Het behalen van de doelen is het uitgangspunt. De administratieve lasten willen wij net als u beperken. U kunt met uw inkoper in gesprek over een verantwoordingssystematiek die past bij uw organisatie.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Het uitgangspunt 'lagere gemiddelde kosten' verhoudt zich niet tot de beoogde stijging van het aandeel complexe zorgvraag. Dit zal immers eerder leiden tot een stijging van de de gemiddelde kosten. Ik neem aan dat bedoeld wordt dat de gemiddelde kosten worden gewogen op basis van de 'ZZP-mix' van cliënten in zorg. Klopt dit?

We bedoelen te zeggen dat het resultante van het totaal aan indicatoren zal leiden tot een daling van de gemiddelde kosten per cliënt. Stijging van de gemiddelde kosten door zorgverzwaring kan bijvoorbeeld gecompenseerd worden door een stijging van het aantal klanten die in de thuissituatie geholpen worden, door efficiency programma's of door de inzet van andere middelen.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Het zorgkantoor is eraan gehouden regionale opslagen (of andere op – en afslagen op het basistarief) voldoende te onderbouwen. Heeft u rekening gehouden met bijvoorbeeld regionale problematiek van vergrijzing, verduurzamingsopgave in de opslagen? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?

Met de inzet van de op- en afslagen willen we binnen de mogelijkheden die de contracteerruimte biedt, de zorgaanbieders op basis van maatwerk stimuleren en de ruimte bieden om de zorg te transformeren om de langdurige zorg duurzaam toegankelijk te houden.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Hoe stelt zorgkantoor de toetsing via dialoog voor het Integraal strategische (verander)plan, het kwaliteitsplan en de reeds bestaande verslagen?

We bedoelen daarmee dat we in dialoog gaan over "kwaliteit van leven wordt belangrijker" met de zorgorganisatie op basis van beschikbare stukken, het gesprek en bijvoorbeeld het meelopen op locatie. We hanteren, net als nu, daar geen normen of toetsingskader voor. Deze gesprekken voeren we met het vigerende kwaliteitskader of kwaliteitskompas als uitgangspunt.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Hoe gaan jullie om met zorgaanbieders die een strategisch plan hebben dat niet op een dusdanig gedetailleerd niveau is dat daarmee informatie voor CZ beschikbaar is. Bijvoorbeeld het ontbreken van getallen en het ontbreken van een beschrijving per interventie welk concreet probleem het oplost en wat de getalsmatige impact is. Wordt dan toch van deze aanbieders verwacht dat zij een gedetailleerd plan gaan opstellen speciaal voor CZ? Als dat zo is dan zou dat bezwaarlijk zijn omdat dat een onredelijk hoge administratie ballast met zich meebrengt.

Voor zover het reeds bestaande uitgewerkte (verander)plan nog niet alle gevraagde informatie omvat, vragen wij u om bij inschrijving aanvullende informatie op maximaal twee of drie A4'tjes mee te sturen. Doordat u geen nieuw plan hoeft op te stellen speciaal voor CZ zorgkantoor, gaan wij er van uit dat we hiermee de administratieve last voor u beperken.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Hoe vaak dient tussentijdse verantwoording afgelegd te worden voor de opslag beweging en doelen?

Hierover kunt u passende afspraken maken met uw zorginkoper.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Hoe ziet CZ de relatie tussen de opgave om 1.minder geld uit te geven per cliënt 2.meer cliënten specialistische zorg met VV7 VV8 op te nemen 3.de opgave geen VV4 meer op te nemen 4.de introductie van ZZP11? Deelt u de mening dat dit conflicterende doelen zijn? Bent u het er mee eens dat maatwerkafspraken per aanbieder noodzakelijk zijn?

We kunnen de ouderenzorg in Nederland niet blijven organiseren zoals we dat gewend waren. Zowel qua arbeidskrachten als kostenstijging niet. Door daar waar mogelijk zorg naar ouderen te brengen in plaats van ouderen naar de zorg, hopen we de beperkt beschikbare intramurale capaciteit vooral te kunnen benutten voor de ouderen waarbij de kwetsbaarheid het grootst is of de zorgvraag het meest complex. Als meer ouderen in hun eigen omgeving blijven wonen, stelt dat eisen aan de basiszorg in de buurt, die daarop moet worden voorbereid. Het zorginkoopbeleid van CZ zorgkantoor is er daarom op gericht om te werken aan de randvoorwaarden die langer zelfstandig thuis mogelijk maken. We gaan er van uit dat alle inspanningen, zowel van het zorgkantoor als van aanbieders, er toe bijdragen dat ouderen met een relatief lichtere behoefte aan professionele zorg in hun thuissituatie een passend aanbod van ondersteuning, zorg en behandeling kunnen ontvangen zonder dat structurele opname in een instelling noodzakelijk is. Ieders aandeel binnen dit geheel is onderwerp van gesprek tussen zorgaanbieder en zorginkoper.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

In het CZ document wordt gesproken over de Schijf van 5 voor kwaliteit van leven. Heeft Zorgkantoor recente documentatie over dit instrument (max 2 jaar oud) of vergelijkbare instrumenten? en in hoeverre verhoudt dit zich tot het Kwaliteitskompas?

De Schijf van 5 richt zich op de eigen regie van kwetsbare ouderen en gebruikt CZ zorgkantoor als voorbeeld voor kwaliteit van leven. Op dit moment is nog niet bekend of dit instrument ook kan wordt meegenomen binnen het kwaliteitskompas van de doorontwikkeling van het kwaliteitskader. Hiervoor willen wij u dan ook verwijzen naar Zorginstituut Nederland.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

In hoeverre is het mogelijk om alleen intramurale zorg te blijven bieden?

Een aanbieder kan ervoor kiezen om enkel intramurale zorg te blijven leveren. De inkoper zal dan in gesprek om samen te bespreken hoe deze aanbieder wel kan meegaan in de beoogde bewegingen en doelen en ook de uitvoering hiervan.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

In hoeverre volstaat een reeds opgesteld strategisch meerjaren Beleidsplan als een strategisch (verander)Plan?

Ga hierover in gesprek met uw zorginkoper, die kan dit verder inhoudelijk beoordelen.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Indien alleen intramurale WLZ wordt aangeboden door een zorgaanbieder kan een zorgaanbieder alleen voldoen aan de eis om meer cliënten te helpen bij een snellere uitstroom van cliënten. Vindt zorgkantoor CZ dit een wenselijk?

Zorgaanbieders die alleen intramurale zorg bieden komen voor de opslag bewegingen en doelen in aanmerking als er sprake is van een positieve beweging richting de doelen op basis van de prestatie-indicator 3, én de randvoorwaarden kwaliteit én doelgerichte samenwerking. Het gaat hier dus om de doelstelling om meer cliënten met een complexe zorgvraag te helpen.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Indien opslag bewegingen en doelen niet wordt toegekend, maar wel een stijging unieke clienten in zorg zichtbaar is – hoe wordt deze zorg vanuit zorgkantoor CZ bekostigd?

De bekostiging van extra cliënten in zorg gaat conform de reguliere herschikkingsmethodiek.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Is de 0,3% geoormerkt geld om het plan ten uitvoer te brengen of kan dit ook aan andere zaken besteed worden?

De opslag van 0,3% op het tarief is bestemd voor het realiseren van bewegingen en doelen op basis van het integraal strategisch (verander)plan.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Is de tijdelijke opname ZZP 9b ook opgenomen in de bepaling van unieke clienten?

Zorgprofiel VV9b wordt meegenomen in de berekening van het totaal aantal Wlz cliënten op peilmaand september jaar t ten opzichte van september jaar t-1.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Is het verplicht een stategisch (verander)plan in te dienen? Hoe verhoudt zich deze eis tot de landelijke bewegingen (Ontregel de Zorg) om administratieve lasten voor aanbieders te verlichten?

Indien u niet in aanmerking wenst te komen voor de opslag Bewegingen en doelen of het Free proposal hoeft u geen Integraal strategisch veranderplan in te dienen. Wat betreft het Integraal strategisch veranderplan willen we, ter voorkoming van veel extra administratieve lasten, zoveel mogelijk aansluiten bij de strategische plannen die zorgaanbieders zelf al hebben ontwikkeld.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Kan het Zorgkantoor er niet van uit gaan dat alle zorgaanbieders - genoodzaakt zijn - zich in te spannen om de benodigde bewegingen en doelen in te zetten en te bereiken? Gezien de forse uitdagingen waar aanbieders momenteel mee te maken hebben, is het niet wenselijk om nog een extra plan en een extra verantwoording aan te leveren. Dit ook gezien de administratieve last die de verantwoording van extra plannen met zich meebrengt.

Wat betreft het Integraal strategisch veranderplan willen we, ter voorkoming van veel extra administratieve lasten, zoveel mogelijk aansluiten bij de strategische plannen die zorgaanbieders zelf al hebben ontwikkeld.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Kent zorgkantoor CZ extra plekken toe om zorg te leveren? Hoe zorgt zorgkantoor voor bekostiging van deze extra zorg?

We kopen cliëntvolgend in, zodat we meer maatwerk kunnen aanbrengen in de afspraken met de zorgaanbieder over de zorgverlening. Om cliëntvolgend in te kopen wordt maandelijks bekeken of productieafspraken moeten worden herschikt op basis van de gedeclareerde zorg, met inachtneming van de betaalbaarheidsafspraken en binnen de beschikbare contracteerruimte.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

KPI 3B: wat wordt hier concreet mee bedoeld? Waar moeten we dan aan denken? Welke criteria worden nu gehanteerd?

Geen exclusiecriteria voor bepaalde groepen cliënten. We bedoelen hiermee dat we verwachten dat een organisatie niet een 'bepaalde groep' cliënten uitsluit van opname. Bijvoorbeeld, maar niet uitputtend, dat cliënten met een ZZP 5 VV alleen in zorg worden genomen als er geen enkele vorm van gedragsproblematiek aanwezig is. In dit voorbeeld zijn cliënten met gedragsproblematiek een 'bepaalde groep'.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

KPI 3D: wat wordt hier concreet mee bedoeld? Welke middelen worden hier bedoeld? Moet dit een plan per cliënt zijn of een plan organisatie breed? Wordt met dit punt de meerzorg bedoeld als kosten bóven het hogere tarief per zorgprofiel?

Wij verwachten dat in het integraal strategisch plan van een aanbieder opgenomen is hoe opschaling van zorgkosten per cliënt (niet enkel Meerzorg) zoveel als mogelijk wordt voorkomen. Het onderdeel is strategisch van aard en ziet toe op voorkoming van kostenstijgingen bij de intramurale cliënten met zorgprofiel VV7 en VV8, LG 5, 6 of 7. Het plan bestaat uit een korte omschrijving van het te voeren beleid van de zorgaanbieder op dit onderwerp. Hier zijn geen vaste criteria voor en kan in overleg met de zorginkoper verder besproken worden.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Kun je gedurende de looptijd, nieuwe veranderplannen indienen om zo in aanmerking te komen voor de 0,3% opslag als die bij de start niet wordt toegekend voor de volledige 3 jaar.

Jaarlijks kan bij de inschrijvingsronde een nieuw veranderplan worden aangeleverd om in aanmerking te komen voor de 0,3% opslag.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Onder de randvoorwaarde: Kwaliteit van leven/bestaan wordt belangrijker wordt er gesproken over het integraal strategische (verander)plan én een kwaliteitsplan. Zijn dit aparte plannen of kunnen beide vanuit 1 geïntegreerd plan benaderd worden?

Het staat de aanbieder vrij om dit vanuit een geïntegreerd plan te benaderen onder de voorwaarde dat het plan voldoet aan de eisen voor het integraal strategisch plan, gesteld in het inkoopkader en de uitganspunten van het actuele kwaliteitskader of -kompas.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Onderdeel van het beleid van CZ zorgkantoor is het opstellen van een Integraal Strategisch (verander)plan. In hoofdstuk 4 en bijlage 4 beschrijft u waar het plan aan moet voldoen. Deelt u onze mening dat de set vragen en eisen voor het veranderplan zeer omvangrijk is en niet past bij de doelstelling om de administratieve lasten voor zorgaanbieders te verminderen? Zo ja, bent u bereid dit te veranderen? Zo nee, waarom niet?

Wat betreft het Integraal strategisch veranderplan willen we, ter voorkoming van veel extra administratieve lasten, zoveel mogelijk aansluiten bij de strategische plannen die zorgaanbieders zelf al hebben ontwikkeld.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Op basis waarvan wordt de 0,3% toegekend? Wat zijn beoordelingscriteria van het Zorgkantoor?

De 0,3% opslag wordt toegekend wanneer het integraal strategisch (verander)plan voldoet aan de eisen gesteld in het inkoopkader. De beoordeling wordt gedaan aan de hand van de overeengekomen prestatie indicatoren, zoals weergegeven in paragraaf 5.6.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Op basis waarvan wordt de 0,3% toegekend? Wat zijn objectieve en non-discriminatoire beoordelingscriteria van het Zorgkantoor?

De 0,3% opslag wordt toegekend wanneer het integraal strategisch (verander)plan voldoet aan de eisen gesteld in het inkoopkader. De beoordeling wordt gedaan aan de hand van de overeengekomen prestatie indicatoren, zoals weergegeven in paragraaf 5.6.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Op pagina 20 geeft u aan dat u aan de hand van de jaarrekening 2021 of eventueel 2022 gaat gebruiken om vast te stellen of aanbieders historisch lagere kosten hebben. In deze jaren zijn er ook coronagelden verstrekt. In hoeverre houdt u hier rekening mee?

Met aanbieders waarvan blijkt dat zij een laag kostenniveau hebben, gaan wij het gesprek aan over de wijze waarop zij dit lagere kostenniveau hebben weten te realiseren. Indien specifieke omstandigheden hierin een rol hebben gespeeld, dan zullen deze in het gesprek aan de orde komen.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Op pagina 22 bent u niet transparant over de wijze waarop tot 0,3% opslag kan worden gekomen voor het realiseren van bewegingen en doelen. Hierdoor lijkt het erop dat het van de zorginkoper afhangt of de opslag wel of niet wordt toegekend. Bent u het eens dat dit niet acceptabel is? Zo nee, waarom niet?

De 0,3% opslag wordt toegekend wanneer het integraal strategisch plan voldoet aan de eisen gesteld in het inkoopkader. De beoordeling wordt gedaan aan de hand van de overeengekomen prestatie indicatoren, zoals weergegeven in paragraaf 5.6.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Op pagina 23 geeft u aan op welke resultaten u stuurt. Kunt u aangeven wat het vertrekpunt is om te bepalen of hieraan wordt voldaan. Ofwel vanaf welke periode gaat u kijken?

De resultaten worden bekeken door peilmaand september jaar t te vergelijken met september jaar t-1. Bijvoorbeeld voor de zorginkoop van 2025 kijken we naar het verschil tussen september 2024 en september 2023.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Op pagina 23 onder d: Hier wordt gesproken over een plan voor efficiënte inzet van middelen: Wordt hier gerefereerd aan het integraal strategisch plan of wordt hier een separaat plan verlangd?

Wij verwachten dat in het integraal strategisch plan van een aanbieder opgenomen is hoe opschaling van zorgkosten per cliënt (niet enkel Meerzorg) zoveel als mogelijk wordt voorkomen. Het onderdeel is strategisch van aard en ziet toe op voorkoming van kostenstijgingen bij de intramurale cliënten met zorgprofiel VV7 en VV8, LG 5, 6 of 7. Het plan bestaat uit een korte omschrijving van het te voeren beleid van de zorgaanbieder op dit onderwerp. Hier zijn geen vaste criteria voor en kan in overleg met de zorginkoper verder besproken worden.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Op pagina 23 stelt CZ onder "d": "plan voor efficiente inzet van middelen, waarbij duidelijk is aangegeven hoe opschaling van kosten (boven het hogere tarief per zorgprofiel) voorkomen wordt". Wat bedoelt u met opschaling van kosten? Betreft de kosten van zorgaanbieder (kostprijs) of zorgverzwaring van het ZZP/VPT profiel? Waar moet dit plan dan uit bestaan? Welke criteria hanteert CZ bij de beoordeling?

Wij verwachten dat het plan ter voorkoming van opschaling van zorgkosten per cliënt (niet enkel Meerzorg) wordt opgenomen in het integraal strategisch plan. Het onderdeel is strategisch van aard en ziet toe op voorkoming van kostenstijgingen bij de intramurale cliënten met zorgprofiel VV7 en VV8, LG 5, 6 of 7. Het plan bestaat uit een korte omschrijving van het te voeren beleid van de zorgaanbieder op dit onderwerp. Hier zijn geen vaste criteria voor en kan in overleg met de zorginkoper verder besproken worden.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Op pagina 23 wordt onder “Complexe intramurale zorg en crisiszorg regelen we goed in de regio” geschreven onder b “Geen exclusiecriteria voor bepaalde groepen cliënten”. Om welke groepen cliënten gaat het hier?

Wij kunnen niet exact aangeven om welke groepen cliënten dit gaat gezien dat dit niet uitputtend is. We bedoelen hiermee dat we verwachten dat een organisatie niet een 'bepaalde groep' cliënten uitsluit van opname. Bijvoorbeeld, maar niet uitputtend, dat cliënten met een ZZP 5 VV alleen in zorg worden genomen als er geen enkele vorm van gedragsproblematiek aanwezig is. In dit voorbeeld zijn cliënten met gedragsproblematiek een 'bepaalde groep'.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Op pagina 23: Als de resultante van de indicatoren een daling van de gemiddelde kosten per cliënt zal zijn, is dat dan toch ook een prestatie-indicator?

De bewegingen en doelen beogen onder andere een daling van de gemiddelde kosten per cliënt. Echter wordt deze indicator niet op zichzelf gemeten gezien de complexiteit van de meetbaarheid.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

p. 23: Zorginkopers van de betreffende regio beoordelen de antwoorden op de inschrijvingsverklaring, daarmee verwijzend naar de antwoorden die gegeven zijn op de vraag of de organisatie actief aansluit bij de regionale visie. De actieve bijdrage wordt geëxpliciteerd in 3-5 onderdelen. Heeft de beoordeling van de zorginkopers betrekking op het heden of het verleden? En op welke wijze beoordeelt het zorgkantoor dat de organisatie “actief” visie, kennis en ervaringen deelt en onderdeel is van of een bijdrage levert aan het oplossen van de regionale speerpunten?

De beoordeling heeft betrekking op het heden en het komende jaar of jaren, in lijn met de looptijd van het strategisch plan. De zorginkoper beoordeelt of er actief visie, kennis en ervaringen wordt gedeeld én een bijdrage levert aan het oplossen van regionale knelpunten doormiddel van, niet enkel maar onder andere: vergelijking met andere gecontracteerde Wlz aanbieders en wat op basis van eerdere ervaringen mag worden verwacht van zorgaanbieders. Het is aan de zorgaanbieder om aan te geven op welke wijze hier invulling aan wordt gegeven.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Pagina 13 en 14: De inhoudsopgave of minimale vereisten van het integraal strategisch veranderplan verschillen van de opsomming op pagina 13 ten opzichte van de figuur (3) op pagina

De opsomming op pagina 13 verschilt inderdaad van de figuur op pagina 14. De figuur op pagina 14 is bedoeld als voorbeeld voor de onderwerpen van een integraal strategisch plan. Echter zijn aan dit voorbeeld geen rechten te ontlenen dat met het opnemen van deze onderwerpen aan de eisen van het strategisch plan wordt voldaan. Van belang is dat uit het plan de informatie met betrekking tot de in te zetten bewegingen goed te halen is. Wij zijn van mening dat de gevraagde informatie passend is bij het doel waar het integraal strategisch plan voor dient.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Pagina 24: CZ wenst tussentijds en achteraf een kwalitatieve en kwantitatieve verantwoording over uitgevoerde bewegingen met inschattingen etc. Hoe ondersteunt CZ de zorgaanbieder bij het beperken van administratieve lasten?

CZ zorgkantoor wil zo veel mogelijk aansluiten bij de manieren van verantwoorden van een organisatie of regio. Afspraken en eventuele ondersteuning kunt u bespreken met uw zorginkoper.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Resultante van bovengenoemde indicatoren zal op zorgaanbiederniveau een daling van de gemiddelde kosten per cliënt moeten opleveren. Betreft het hier een absolute of relatieve daling (met "in relatieve zin" wordt bedoeld: na indexaties etc. )? als het om een absolute daling gaat is dat bezwaarlijk omdat dit niet een reële verwachting is gelet op stijgende kosten niveaus.

Dit betreft een relatieve daling.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Resultante van bovengenoemde indicatoren zal op zorgaanbiederniveau een daling van de gemiddelde kosten per cliënt moeten opleveren. Door punt c (stijging aandeel complexe zorgvraag) zullen de gemiddelde kosten stijgen. Bedoelt u dan te zeggen dat zorgaanbieders minimaal deze stijging compenseren door efficiencyprogramma's (u noemt het zelf: plan voor efficiënte inzet van middelen). Als dat zo is dan heb ik daar bezwaar tegen want zoveel rek zit er niet in onze bedrijfsvoering en maatregelen om de inzet van personeel te verminderen (technologie) leveren niet per sé per saldo een kostenreductie op.

We bedoelen te zeggen dat het resultaat van het totaal aan indicatoren zal leiden tot een daling van de gemiddelde kosten per cliënt. Stijging van de gemiddelde kosten door zorgverzwaring kan bijvoorbeeld gecompenseerd worden door een stijging van het aantal klanten die in de thuissituatie geholpen worden, door efficiency programma's of door de inzet van andere middelen.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Ten aanzien van prestatie-indicator “Meer cliënten helpen” op pagina 23: Hier wordt geschreven “De omvang van de resultaatafspraak dient proportioneel te zijn in relatie tot het Wlz marktaandeel van de instelling”. Dit roept de vraag op wat de aard van de resultaatafspraak is. En vervolgens: wat zijn de grenzen van de proportionaliteit?

De aard van de resultaatsafspraak is een stijging van het aantal cliënten in zorg. De 'grenzen van proportionaliteit' kunt u met uw zorginkoper bespreken, dat moet op individueel aanbiederniveau worden bepaald want is afhankelijk van de omstandigheden.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Ten aanzien van prestatie-indicator 2a: Hier wordt gewerkt met peilmaanden september. Waarom wordt met peilmaanden gewerkt en wordt niet met het aantal bediende unieke cliënten per jaar vergeleken? De ervaring leert dat cliëntaantallen onder externe factoren aanzienlijk kunnen variëren en dat die externe factoren verder gaan dan seizoensinvloeden. Dat zou tot een oneigenlijke uitkomsten op deze indicator kunnen leiden.

Er is één meetmoment in september gekozen zodat er transparant, eenduidig en eenvoudig gemonitord kan worden en eventuele aanpassingen op tijd verwerkt kunnen worden. Indien het leidt het oneigenlijke uitkomsten, kunt u in overleg treden met uw zorginkoper.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

U geeft aan dat indien afspraken niet worden gerealiseerd of wanneer er geen enkele beweging wordt ingezet, er in het volgende jaar een korting zal worden toegepast op het tarief. Hoe kijkt CZ hier tegenaan als er gegronde redenen zijn dat een beweging niet is gerealiseerd/ingezet?

Indien er gegronde redenen zijn, kunt u in overleg gaan met uw zorginkoper over niet behaalde resultaatsafspraken.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

U stelt dat afhankelijk van de aard en inhoud van het veranderplan de opslag voor bewegingen en doelen toegekend wordt. De zorgaanbeider moet "aantoonbaar goed scoren" Wat verstaat u onder aantoonbaar goed?

Daarmee bedoelen we dat de concreet omschreven resultaatsafspraken die u in uw integraal strategisch (verander)plan heeft opgenomen, aantoonbaar moeten bijdragen aan de omschreven bewegingen en doelen.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Vervalt opslag beweging en doelen wanneer regionale samenwerking in combinatie met transitiegelden plaats vindt?

Nee, niet per definitie. De voorwaarden voor toekenning van de transitiemiddelen zijn beschreven in paragraaf 5.8.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

"Voor het realiseren van bewegingen en doelen op basis van een integraal strategisch (verander)plan is per aanbieder een opslag mogelijk van maximaal 0,3%. U stelt op pagina 24 dat ‘Het criterium voor toekenning van de opslag is dus zoals aangegeven of er sprake is van een positieve beweging richting de doelen.’ Wij zijn van mening dat het niet proportioneel is dat de opslag mogelijk niet wordt toegekend als de doelen niet zijn behaald, ook al is de inspanning wel geleverd en/of het doel gedeeltelijk behaald. Bent u het daarmee eens? Zo nee, waarom niet?"

In het overleg met uw zorginkoper zullen hierover op zorgaanbiederniveau afspraken worden gemaakt.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Vraag en bezwaar: Op pagina 26 beschrijft u dat ‘Het uitgangspunt is dat er per regio, door middel van het beoordelingsproces, maximaal twee Free proposals worden geselecteerd.’ Wij stellen dat u met deze voorwaarde het overgrote deel van de zorgaanbieders uitsluit ongeacht de kwaliteit van de Free proposal en de bijdrage aan passende, duurzaam toegankelijke langdurige zorg. Bent u bereid dit beleid te veranderen door deze voorwaarde te schrappen? Zo nee, waarom niet? Bent u niet bereid vantevoren eerst de uitgangspunten te publiceren waardoor er vantevoren sprake is van transparante, objectieve en non discriminatoire criteria. Indien u niet bereid bent, het beleid op beide vlakken niet aan te passen, tekenen wij bij deze ons bezwaar hier tegen aan.

Het uitgangspunt, en daarmee verwachting, is dat er per regio twee zorgaanbieders voor het Free proposal worden geselecteerd. Hiermee gelet op de omvangrijkheid van het Free proposal in relatie tot de beschikbare middelen in de regio. Wij werken op basis van transparante criteria die beschreven staan in paragraaf 5.7, onderdeel B. Het beoordelingsproces wordt uitvoerig beschreven door middel van een stappenplan (stap 1 tot en met stap 5) in paragraaf 5.7, onderdeel A en B. Wij komen om die reden niet tegemoet aan uw bezwaar.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Vraag: prestatie-indicatoren veronderstellen dat een individuele zorgaanbieder een breed pallet aan zorgprestaties verblijf en thuis biedt. Vraag: op welke wijze worden prestatie-indicatoren overeengekomen met compacte zorgorganisaties met beperkter zorgvolume

Op basis van uw integrale strategische (verander)plan kunt u aangeven welke resultaten u wilt afspreken en passen bij uw organisatie en strategische koers. In overleg met uw zorginkoper kunt u de afspraken vastleggen.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Waarom kiest zorgkantoor de peilmaand september en niet voor een geheel jaar?

Er worden twee peilmomenten met elkaar vergeleken zodat de groei in een jaar transparant, eenduidig en eenvoudig gemonitord kan worden. Deze twee peilmomenten liggen een jaar uit elkaar dus feitelijk wordt er naar de groei over een geheel jaar gekeken. Er is gekozen om september t met september t-1 met elkaar te vergelijken zodat eventuele aanpassingen op tijd verwerkt kunnen worden in het tarief van jaar t+1.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Waarom staat stijging unieke cliënten in zorg niet als randvoorwaarde voor opslag bewegingen en doelen?

Omdat we de stijging van het aantal unieke cliënten in zorg zien als een beweging en een doel en niet als een randvoorwaarde.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Wanneer een zorgaanbieder alleen intramurale plekken kan aanbieden, onstaat een perverse prikkel vanuit de vereiste stijging van unieke aantal cliënten tot selectie aan de poort. Bent u zich daarvan bewust? Is dit een wenselijke situatie? En heeft u rekening gehouden welke effecten dit kan hebben?

CZ zorgkantoor herkent de perverse prikkel in uw vraag niet. Mochten er in de praktijk een perverse prikkel in de bewegingen en doelen zitten, kunt u dat bespreken met uw inkoper.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Wanneer komt de opslag bewegingen en doelen in aanmerking voor 2 of 3 jaar?

Op basis van het integraal strategisch (verander)plan en de impact die het heeft zal worden beoordeeld of de zorgaanbieder in aanmerking komt voor de opslag voor het realiseren van bewegingen en doelen in 2024, 2025 en/of 2026. Afhankelijk van de aard en inhoud van het veranderplan wordt de opslag voor bewegingen en doelen toegekend voor 1, 2 of maximaal 3 jaar.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Wat is het regio team? Wie maken deel uit van dit team?

Bij CZ zorgkantoor zit uw zorginkoper in een regioteam. De zorginkopers uit uw regio maken deel uit van dit team.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Wat verstaat het Zorgkantoor onder aantoonbaar goed scoren?

Daarmee bedoelen we dat de concreet omschreven resultaatsafspraken die u in uw integraal strategisch (verander)plan heeft opgenomen, aantoonbaar moeten bijdragen aan de omschreven bewegingen en doelen.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Wat verstaat het Zorgkantoor onder 'aantoonbaar goed scoren'? Bent u bereid om transparante en objectieve scores op te nemen in het inkoopbeleid?

Daarmee bedoelen we dat de concreet omschreven resultaatsafspraken die u in uw integraal strategisch (verander)plan heeft opgenomen, aantoonbaar moeten bijdragen aan de omschreven bewegingen en doelen. De prestatie indicatoren in paragraaf 5.6 zijn objectief en meetbaar.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Wat verstaat het Zorgkantoor onder aantoonbaar goed scoren? Bent u bereid om transparante en objectieve scores op te nemen in het koopbeleid? Zo nee maken wij bezwaar.

Daarmee bedoelen we dat de concreet omschreven resultaatsafspraken die u in uw integraal strategisch (verander)plan heeft opgenomen, aantoonbaar moeten bijdragen aan de omschreven bewegingen en doelen. De prestatie indicatoren in paragraaf 5.6 zijn objectief en meetbaar.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Wat wordt bedoeld met 'het plan dient substantieel te zijn', wat is het verschil tussen 'bewegingen'en 'randvoorwaarden' en wat is de status van deze randvoorwaarden in relatie tot de inkoop?

CZ zorgkantoor verwacht van een integraal strategisch veranderplan dat het substantieel is, dat dit wezenlijk voldoet aan alle voorwaarden zoals benoemd en waar zorgaanbieders daadwerkelijk een verandering in werking zetten passend bij de omvang van de organisatie. Randvoorwaarden daarbij zien wij als de basis waaraan voldaan moet worden om de prestatie indicatoren goed te kunnen behalen. Met bewegingen bedoelen we activiteiten die de zorgaanbieder onderneemt om de zorg langdurig toegankelijk en betaalbaar te houden.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Wat zijn de keuzecriteria waarop CZ de toeslagen toekend opdat dit objectief plaatsvindt?

Wij kunnen uw vraag niet beantwoorden omdat u we niet genoeg informatie hebben over wat u bedoelt met het woord keuze-criteria. In het inkoopbeleid wordt deze term niet gebruikt.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Wat zijn de keuzecriteria waarop CZ de toeslagen toekent opdat dit objectief, non-discriminatoir en transparant plaatsvindt?

Voor het toekennen van de opslag voor Bewegingen en doelen zal gekeken worden naar de te verwachten realisatie van de prestatie indicatoren zoals vermeld in het Zorginkoopdocument.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Welke kwaliteitsopslag wordt bedoeld?

De term kwaliteitsopslag is hier niet juist. De term moet zijn 'opslag'. Dit zullen corrigeren in de nota van inlichtingen.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Welke objectieve beoordeling wordt toegepast bij bepaling van proportionele verhouding tot de opslag beweging en doelen?

Voldoende proportioneel wil in deze situatie zeggen dat de middelen die gegenereerd worden door middel van een opslag in een juiste verhouding staan tot de beweging die door de zorgaanbieder wordt ingezet. Wat juist is, is hierbij afhankelijk van de bijdrage die de beweging oplevert in het kader van de prestatie indicatoren zoals omschreven in het zorginkoopdocument. In het gesprek tussen zorgorganisatie en zorginkoper kunt u de proportionaliteit bespreken.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Welke prestatie indicatoren verwijst u naar?

De prestatie indicatoren (1 tot en met 3) beschreven in paragraaf 5.6 van het inkoopdocument.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Welke stijging in het aantal unieke cliënten is opgenomen in het tarief van 2024? En wordt eenzelfde stijging opgenomen voor 2025 en 2026?

In de regio moet een meetbare stijging van het aantal unieke cliënten in zorg in lijn zijn met de regionale uitbreidingsopgave zoals vermeld in de meest recente regiomonitor (op peilmaand september t ten opzichte van september t-1). Per zorgaanbieder geldt dat er sprake moet zijn van deelname aan de regionale afspraken en een proportioneel aandeel hierin om in aanmerking te komen voor de opslag bewegingen en doelen. Deze opslag is maximaal 0,3%. De opslag kan toegekend worden voor 1, 2 of maximaal 3 jaar afhankelijk van de aard en inhoud van het veranderplan.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Wij hebben een strategisch plan 2021-2023 en zijn het strategisch plan 2024-2026 aan het voorbereiden. Hiervoor worden op dit moment sessies georganiseerd. Het plan zal het 4e kwartaal 2023 klaar zijn. Dat betekent dat wij op dit moment het veranderplan 2021-2023 hanteren en hierop wordt voortgeborduurd. Gaat u akkoord met het veranderplan 2021-2023 met de toezegging dat het veranderplan 2021 - 2023 het fundament is voor het nieuwe strategisch plan? Zo niet, verwacht u dan al bij de inschrijving een heel nieuw plan? En als u al bij de inschrijving een heel nieuw plan verwacht, vindt u dat reëel? aangezien wij alle voorbereidingen nog niet hebben afgerond. En hoe past dit bij het uitgangspunt van uw beleid mbt het beperken van de administratieve belasting?

Wij hebben het integraal strategisch (verander)plan nodig voor de beoordeling of uw organisatie in aanmerking komt voor een tariefsopslag. De administratieve last willen wij voor u echter niet onnodig hoog maken. In uitzonderlijke situaties is het daarom mogelijk om het oude integraal strategisch (verander)plan toe te sturen en daarbij aan te geven óf en op welke punten verwacht wordt dat dit plan fors zal wijzigen. Dit gaat altijd in overleg met uw zorginkoper. Tevens wordt dan afgesproken wanneer het aangepaste integraal strategisch (verander)plan wel aangeleverd kan worden.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Wij zijn van mening dat de beweging naar complexere zorg en daarbij de opname van VV 4 alleen indien noodzakelijk ertoe kan leiden dat de gemiddelde kosten per cliënt juist hoger worden. Wij vragen dan ook deze passage te schrappen.

Dit betreft een relatieve daling in de kosten per cliënt per zorgprofiel. Wij zullen uw verzoek niet verwerken.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Wordt bij bepaling van unieke cliënten gekeken naar de gehele zorgketen? En naar de diverse financieringsstromen?

Nee, in eerste instantie wordt gekeken naar de cliënten binnen de Wlz die u van zorg bedient in het werkgebied van CZ zorgkantoor.

5.6 Regionaal beleid Transitiemiddelen 2024 - 2026

Betreft Free Proposal: is het mogelijk om de inschrijvingstermijn van Free proposal op te rekken. Deze is nu gesteld op 2 maanden en dit beperkt gezien de onderliggende business case en gremia die dit goed moeten keuren (Rvb, RvT, PAR, Clientenraad). Is vooroverleg over het Free proposal mogelijk gezien de te verrichten inspanningen?

Het zorgkantoor heeft zich ingespannen om, binnen de grenzen van de aanbestedingsbeginselen, in bijeenkomsten zorgaanbieders te informeren over de mogelijkheid om een Free proposal in te dienen. Wij willen daarbij opmerken dat enkele onderdelen van de Free proposal, waaronder de overeenkomst met de externe partij, worden nader uitgewerkt in de Dialoogfase (stap 4) voorafgaand aan de daadwerkelijke ingangsdatum van het Free Proposal. Wij komen niet aan uw verzoek tegemoet.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Voor het realiseren van bewegingen en doelen op basis van een integraal strategisch (verander)plan is per aanbieder een opslag mogelijk van maximaal 0,3%. U stelt op pagina 24 dat ‘Het criterium voor toekenning van de opslag is dus zoals aangegeven of er sprake is van een positieve beweging richting de doelen.’ Wij zijn van mening dat het niet proportioneel is dat de opslag mogelijk niet wordt toegekend als de doelen niet zijn behaald, ook al is de inspanning wel geleverd en/of het doel gedeeltelijk behaald. Bent u het daarmee eens? Zo nee, waarom niet

De resultaten op de prestatie indicatoren worden tussentijds en na afloop gemeten en geëvalueerd. Indien de uitkomst van de evaluatie leidt tot de conclusie dat de afspraken met betrekking tot de prestatie indicatoren niet worden gerealiseerd of dat er geen enkele beweging in het kader van anders werken is ingezet, zal in overleg met de zorgaanbieder in het tarief van het opvolgende jaar een korting worden toegepast op de tarieven. Indien er gegronde redenen zijn, kunt u in overleg gaan met uw zorginkoper over niet behaalde resultaatsafspraken.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

Vraag: Wat betekent dit en hoe ziet het eruit?

Deze vraag is onvoldoende duidelijk om antwoord op te geven.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

: Pagina 22: op pagina 13 en 14 worden verschillende inhoudsopgaves/ gevraagde basisinformatie van het integraal strategisch (verander)plan genoemd. Op pagina 22 voegt CZ uit te werken randvoorwaarden toe als op pagina 23 prestatie-indicatoren. In hoeverre past deze uitdijende informatiebehoefte aan de term “vormvrij” en de belofte van minimale administratieve lasten alsook het stimuleren van creativiteit bij het in te dienen plan?

CZ zorgkantoor gaat er vanuit dat u reeds een uitgewerkt integraal strategisch (verander)plan heeft, wat vanzelfsprekend vormvrij door uw organisatie is opgesteld. Refererend naar pagina 23, indien u in aanmerking wilt komen voor de opslag bewegingen en doelen dan wordt dit plan getoetst aan de hand van de resultaatgerichte afspraken die u met uw zorginkoper maakt. Wij juichen creativiteit ten zeerste toe en lijkt ons ook van groot belang om de reeds bestaande doelen aan te laten sluiten aan de gestelde prestatie indicatoren en randvoorwaarden.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

(4) Voor het realiseren van bewegingen en doelen op basis van een integraal strategisch (verander)plan is per aanbieder een opslag mogelijk van maximaal 0,3%. U stelt op pagina 24 dat ‘Het criterium voor toekenning van de opslag is dus zoals aangegeven of er sprake is van een positieve beweging richting de doelen.’ Wij zijn van mening dat het niet proportioneel is dat de opslag mogelijk niet wordt toegekend als de doelen niet zijn behaald, ook al is de inspanning wel geleverd en/of het doel gedeeltelijk behaald. Bent u het daarmee eens? Zo nee, waarom niet?

In het overleg met uw zorginkoper zullen hierover op zorgaanbiederniveau afspraken worden gemaakt.

5.6 Bewegingen en doelen realiseren op basis van een integraal strategisch (verander)plan

(4) Voor het realiseren van bewegingen en doelen op basis van een integraal strategisch (verander)plan is per aanbieder een opslag mogelijk van maximaal 0,3%. U stelt op pagina 24 dat ‘Het criterium voor toekenning van de opslag is dus zoals aangegeven of er sprake is van een positieve beweging richting de doelen.’ Wij zijn van mening dat het niet proportioneel is dat de opslag mogelijk niet wordt toegekend als de doelen niet zijn behaald, ook al is de inspanning wel geleverd en/of het doel gedeeltelijk behaald. Bent u het daarmee eens? Zo nee, waarom niet?

In het overleg met uw zorginkoper zullen hierover op zorgaanbiederniveau afspraken worden gemaakt.

5.7 free proposal

Pagina 27: beoordelingscommissie- uit hoeveel en welke leden bestaat de beoordelingscommissie?

De beoordelingscommissie bestaat uit totaal zes leden. Zowel uit interne leden (werkzaam bij het CZ kantoor) als externe leden met inhoudelijke kennis van de (langdurige) zorg.

5.7. Free proposal

Bij de toetsing van de minimumeisen op pagina 26 staat: Het budget per jaar is niet hoger dan wat op basis van de gerealiseerde productie in 2022 met de vergoeding van maximaal 100% van de NZa-tarieven (2023) kan worden toegekend. Geldt dit ook voor de jaren die erna komen?

Indien het Free proposal vanaf 2024 wordt toegekend, geldt dit voor elk jaar in de looptijd van het Free proposal.

5.7. Free proposal

blz. 24 Meerdere instellingen samen kunnen een Free proposal indienen. Echter, gaat dit dan ten koste van de opslagen innovatie en integrale plannen? Is het bespreekbaar dat de Free proposal wel gecombineerd kan worden met de opslagen innovatie en integrale plannen?

De zorgaanbieder (of collectief van zorgaanbieders) aan wie een Free proposal wordt toegekend kan daarnaast geen opslag krijgen voor bewegingen en doelen.

5.7. Free proposal

Blz. 24 t/m 29 van uw inkoopdocument gaan volledig over de eisen en het proces om te komen tot een addendum over het uitvoeren van een free proposal en de daarbij behorende opslag op het tarief. Wij maken bezwaar tegen deze procedure. Daarvoor hebben wij de volgende motivatie: Wij staan achter de beweging om op een creatieve manier innovaties te ondersteunen zodat deze op zo kort mogelijke termijn kunnen bijdragen aan de opgaven waar we voor staan. Echter het tijdspad om ook al bij inschrijving op 28 juli een free proposal als adddendum aan het strategische plan toe te voegen is veel te kort. Daarvoor zijn de eisen die hier aan gesteld worden te groot én een dergelijk plan moet ook langs de gremia in de organisatie.

Het zorgkantoor heeft zich ingespannen om, binnen de grenzen van de aanbestedingsbeginselen, in bijeenkomsten zorgaanbieders te informeren over de mogelijkheid om een Free proposal in te dienen. Wij willen daarbij opmerken dat enkele onderdelen van de Free proposal, waaronder de overeenkomst met de externe partij, worden nader uitgewerkt in de dialoogfase (stap 4) voorafgaand aan de daadwerkelijke ingangsdatum van het Free proposal. Wij komen niet aan uw verzoek tegemoet.

5.7. Free proposal

blz. 29 kun je in beroep gaan wanneer je het niet eens bent met de uitkomst?

Deze informatie is terug te vinden in paragraaf 7.4 van het Inkoopdocument.

5.7. Free proposal

blz. 29 wanneer wordt er uiterlijk gecommuniceerd over de beoordeling?

Uiterlijk 29 september 2023 (zie paragraaf 6.1 van het Inkoopdocument).

5.7. Free proposal

Een Free proposal resulteert in een jaarlijkse uitbreiding van het aantal plaatsen extramurale zorg; in hoeverre is het mogelijk om een free proposal in te dienen (en toegekend te krijgen) dat alleen betrekking heeft op intramurale zorg en dalende kosten per client?

Dit wordt beoordeeld in de kwalitatieve toets. Wij verwijzen u graag naar paragraaf 5.7 onderdeel B voor een toelichting op de selectiecriteria en het beoordelingsproces.

5.7. Free proposal

Er komen nieuwe CAO afspraken aan. Het is niet ondenkbaar dat deze niet volledig gedekt worden door de NZA indexatie. Is het bespreekbaar om, als de VVT instellingen in de regio hier collectief voor kiezen, de Free proposal middelen terug te laten vloeien in de tarieven?

Nee, dit is niet mogelijk.

5.7. Free proposal

Er wordt aangegeven dat voor een free proposal ook kan worden ingeschreven door een collectief van zorgaanbieders. Daarnaast wordt aangegeven dat maximaal 2 free proposals per regio worden geselecteerd. Hoe wordt hiermee omgegaan als het voorstel van een collectief wordt geselecteerd en hoe vindt vervolgens de financiering plaats?

Een collectief van zorgaanbieders kan zich inschrijven voor het Free proposal met behulp van een (gezamenlijke) aanvulling op hun Integraal strategisch (verander) plan. Hierbij gelden dezelfde voorwaarden als voor individuele zorgaanbieders. Het totaal benodigde budget wordt bij selectie toegekend aan het collectief van zorgaanbieders. De besteding en verdeling van het toegekende budget om de beoogde doelstelling te realiseren is aan het samenwerkingsverband. Indien er voor wordt gekozen om samen te werken in de vorm van een samenwerkingsverband met één regionaal uitgewerkt plan voor het Free proposal wordt bij voorkeur gewerkt met één of meer kassiers.

5.7. Free proposal

Er wordt gesteld dat er per regio maximaal 2 Free proposals geselecteerd worden. Hiermee worden veel aanbieders uitgesloten. Wij maken bezwaar tegen deze inperking en vragen u te overwegen om alle ingediende Free proposals die aan de eisen voldoen te accepteren

Het uitvoeren en begeleiden van vernieuwende plannen vraagt de nodige capaciteit, middelen en inspanning van zowel de zorgaanbieder als het zorgkantoor. Om die reden wordt een beperkt aantal Free proposals toegekend per regio. Door o.a. de omvang, impact, grootschaligheid en beschikbare ruimte zijn niet alle organisaties in staat om deze beweging te maken en is dit slechts voor een aantal aanbieders mogelijk.

5.7. Free proposal

Geldt er een maximum bedrag (van 100% Nza tarief)per zorgaanbieder of kunnen individuele aanbieders hier bovenuit stijgen indien kosten hoger?

De zorgaanbieder waaraan het Free proposal wordt toegekend kan op basis van het opgestelde plan een maximumtariefpercentage halen van 100% van het NZa maximumtarief.

5.7. Free proposal

Het uitgangspunt is dat er per regio, door middel van het beoordelingsproces, Free proposals worden geselecteerd. Het inzetten van deze transitiemiddelen hollen de WLZ-tarieven verder uit. Bent u bereid dit beleid te veranderen? Zo nee, waarom niet?

De insteek van het Free proposal is dat de zorgaanbieder de komende jaren het beschikbare personeel en middelen anders inzet, om als zodanig meer cliënten te kunnen helpen. Dit resulteert in een jaarlijkse uitbreiding van het aantal plaatsen extramurale zorg en dalende kosten per cliënt. Toetsing van deze 'maatschappelijke impact' en 'kosteneffectiviteit' maakt onderdeel uit van het beoordelingsproces. Dit beleid passen wij niet aan omdat we op deze manier sturen op het toegankelijk en betaalbaar houden van de zorg.

5.7. Free proposal

Hoe rijmt u de hoeveelheid voorwaarden waaraan voldaan moet worden voor de Free proposal met het voornemen de administratieve druk te verlagen?

Wanneer u op een grootschalige creatieve en innovatieve manier aan de slag wilt gaan met het hoofddoel van het inkoopbeleid 2024-2026, het realiseren van passende, duurzaam toegankelijke langdurige zorg, kunt u zich inschrijven voor het Free proposal. Om uitvoering te geven aan het Free proposal worden financiële middelen beschikbaar gesteld, waartegenover een bepaalde verantwoording staat. CZ zorgkantoor acht in dit kader de verwachte administratieve lasten niet onredelijk.

5.7. Free proposal

Hoe verhouden de afspraken m.b.t. de duurzame coalitie zich tot de Free proposal

Activiteiten die vallen onder opslagen arbeidsbesparende technologieën, Bewegingen en doelen en het Free proposal worden geacht onder de vijfjaren afspraak te vallen. Voor verder contact hierover verwijzen we u naar uw zorginkoper, gelet op het feit dat dit niet gaat om een algemene vraag maar om een aanbieder-specifieke vraag. De free proposal staat niet open voor zorgaanbieders met een vijfjarenafspraak.

5.7. Free proposal

In de tekst wordt aangegeven dat Free proposal een aanvulling is op het strategisch plan met extra inspanning voor bewegingen en doelen. Waarom komt de opslag beweging en doelen te vervallen bij free proposal?

De inspanning voor de bewegingen en doelen beschouwen wij als onderdeel van het Free proposal. Er geldt daarom één integrale toeslag voor het Free proposal.

5.7. Free proposal

Indien het regiobudget niet (volledig) wordt gebruikt, aan wie komt dan "de vrijval" toe?

Per regio is een bedrag beschikbaar voor het Free proposal. CZ zorgkantoor heeft de intentie een tweede instroommoment voor het Free proposal te hanteren per 1 januari 2025. Eventueel onbenutte ruimte voor het Free proposal in 2024 wordt hiervoor gereserveerd. Tevens kan de financiële ruimte worden overgeheveld naar een andere regio t.b.v. het Free proposal.

5.7. Free proposal

Is het invulling geven aan het Free proposal ook mogelijk door sociale innovaties gericht op een duurzame invulling van de personeelsinzet?

Het Free proposal is bedoeld voor zorgaanbieders die maximale creativiteit tonen om op innovatieve wijze Wlz-zorg te organiseren. Er wordt bewust niet gewerkt via een vast format (of met voorbeeldonderwerpen) om ruimte te bieden voor creatieve nieuwe ideeën. Het betreft wel één of meerdere grootschalige vernieuwingen t.o.v. de huidige manier van werken. Om die reden wordt hier uitgebreid op getoetst via een kwalitatieve toets door een beoordelingscommissie om de verwachte impact, het vernieuwende karakter en de grootschaligheid van het plan te bepalen. Tevens wordt er kritisch gekeken naar de bijdrage aan de betaalbaarheid en toegankelijkheid van zorg en hoe de zorgaanbieder de werkwijze uiteindelijk structureel wil gaan borgen.

5.7. Free proposal

Kunt u voorbeelden geven van projecten die in aanmerking komen voor de Free proposal?

Het Free proposal is bedoeld voor zorgaanbieders die maximale creativiteit tonen om op innovatieve wijze Wlz-zorg te organiseren. Er wordt bewust niet gewerkt via een vast format (of met voorbeeldonderwerpen) om ruimte te bieden voor creatieve nieuwe ideeën.

5.7. Free proposal

Meerdere instellingen samen kunnen een Free proposal indienen. Echter dit gaat dan ten koste van de opslagen innovatie en integrale plannen. Is het bespreekbaar dat de free proposal wel gecombineerd kan worden met de opslagen innovatie en integrale plannen?

De zorgaanbieder (of collectief van zorgaanbieders) aan wie een Free proposal wordt toegekend kan daarnaast geen opslag krijgen voor bewegingen en doelen.

5.7. Free proposal

Op pagina 26 beschrijft u dat "Het uitgangspunt is dat per regio, dooor middel van het beoordelingsproces, maximaal twee Free propals worden geselecteer. Kunt u aangeven welke regio's er zijn? Is dat Zeeland breed of ook Walcheren, Bevelanden enz.

Per zorgkantoorregio, d.w.z. Zuid-Hollandse Eilanden, Haaglanden, Zeeland, West-Brabant, Zuidoost-Brabant en Zuid-Limburg.

5.7. Free proposal

Op pagina 26 beschrijft u dat ‘Het uitgangspunt is dat er per regio, door middel van het beoordelingsproces, maximaal twee Free proposals worden geselecteerd.’ Wij stellen dat u met deze voorwaarde het overgrote deel van de zorgaanbieders uitsluit ongeacht de kwaliteit van de Free proposal en de bijdrage aan passende, duurzaam toegankelijke langdurige zorg. Bent u bereid dit beleid te veranderen door deze voorwaarde te schrappen? Zo nee, waarom niet?

Wij komen niet tegemoet aan uw verzoek. Gezien de beperkingen in onze contracteerruimte is het noodzakelijk om keuzes te maken, waaronder het toekennen van het aantal free proposals. Onze verwachting is dat, gezien de regionale knelpunten, het aantal free proposals per regio gering is. Het uitvoeren en begeleiden van vernieuwende plannen vraagt de nodige capaciteit, middelen en inspanning van zowel u als ons. Het uitgangspunt, en daarmee verwachting, is dat per regio, door middel van het beoordelingsproces, twee Free proposal plannen worden geselecteerd.

5.7. Free proposal

Pagina 24 Wat wordt er bedoeld met "grootschalig "in de eerste alinea van Free Proposal?

Een Free proposal omvat een benadering, methode en/of aanpak, als aanvulling op het integraal strategisch (verander)plan, waarmee de zorgaanbieder een aantoonbare extra bijdrage levert ten opzichte van de inspanningen voor de bewegingen en doelen. Door uitvoering te geven aan het Free proposal zet de zorgaanbieder in de jaren 2024, 2025 en 2026 het beschikbare personeel en middelen anders in, om als zodanig meer cliënten te kunnen helpen. Dit resulteert in een jaarlijkse uitbreiding van het aantal plaatsen extramurale zorg en dalende kosten per cliënt. Daarnaast is (onder andere) kosteneffectiviteit en maatschappelijke impact onderdeel van de kwalitatieve toets.

5.7. Free proposal

Pagina 26: stap 1.2-CZ verwijst naar voorwaarden voor het integraal strategisch veranderplan zijn ook in andere onderdelen van het inkoop beleid beschreven(pagina 12 en 22). Wat zijn exact de voorwaarden voor het integraal strategisch veranderplan.

De zorgaanbieder voldoet aan de voorwaarden die gelden voor het strategisch (verander)plan, zoals vermeld in paragraaf 4.2. Bijlage 4 bevat een handreiking voor het maken van het Strategisch (verander)plan inclusief het onderdeel Free proposal.

5.7. Free proposal

Pagina 26:stap 1.7- er wordt gevraagd naar een samenwerking met een externe partij met voorkeur van onderwijsinstelling. Het is onduidelijk of deze externe partij voor of na toekenning van het free proposal moet zijn gecontracteerd, omdat later in dezelfde alinea staat dat CZ mede selecteert. Wat verwacht CZ van de de zorgaanbieder bij de toetsing van minimumeisen free proposal van de zorgaanbieder op dit punt?

Dat de zorgaanbieder bereid is een overeenkomst te sluiten met een externe partij. Mogelijk heeft de zorgaanbieder ten tijde van de inschrijving al een dergelijke overeenkomst. Als dit niet het geval is, dan is het voldoende als de zorgaanbieder bereid is deze overeenkomst te sluiten ten behoeve van het Free proposal. In de dialoogfase kunnen CZ zorgkantoor en de zorgaanbieder in overleg treden welke externe partij uiteindelijk wordt gecontracteerd voor ondersteuning bij de evaluatie.

5.7. free proposal

Pagina 27: stap 2 "kwaliteit toets"- u schrijft dat op een aantal thema's informatie wordt opgevraagd bij de inschrijver van het Free proposal door middel van verdiepingde vragen. Krijgt de zorgaanbieder de verdiepende vragen na stap 1 of wordt verwacht dat de verdiepende vragen helder zijn beantwoord in stapt 1? In geval van eerste optie: wat is de door loopt tijd en in geval van tweede optie wat zijn de verdiepende vragen?

De verdiepende vragen zijn terug te vinden in bijlage 4 'Handreiking voor het maken van het Integraal strategisch (verander)plan. Deze bijlage bevat per thema een aantal vragen die ter ondersteuning gebruikt kunnen worden als aanvullende toelichting op het plan. De zorgaanbieder mag hier ook zelf een methode voor kiezen. Het Integraal strategisch (verander)plan dient bij inschrijving minimaal een toelichting op de beschreven toetsingscriteria (o.a. maatschappelijke impact, innovatie en kosteneffectiviteit) te bevatten (zie paragraaf 5.7, onderdeel B). In uitzonderlijke situaties is het mogelijk om het oude integraal strategisch (verander)plan toe te sturen en daarbij aan te geven óf en op welke punten verwacht wordt dat dit plan fors zal wijzigen. Dit gaat altijd in overleg met uw zorginkoper. Tevens wordt dan afgesproken wanneer het aangepaste integraal strategisch (verander)plan wel aangeleverd kan worden.

5.7. Free proposal

Pg.31: Waarom komen er weer nieuwe tijdelijke vormen van financiering (Free Proposal) met weer heel veel extra planmakerij, beoordelingen en verantwoording en wordt innovatie niet als  verplicht in te vullen onderdeel van de dienstverlening opgenomen en komt deze extra financiering daardoor in de reguliere financiering terug?

Voor de ontwikkeling van het zorginkoopbeleid 2024 heeft CZ zorgkantoor regiobijeenkomsten georganiseerd met als doel op inhoud met zorgaanbieders van gedachten te wisselen over de bewegingen en de doelen voor het nieuwe inkoopbeleid. Uit deze gesprekken kwamen voorwaarden, zoals lef tonen, ruimte voor creativiteit en vertrouwen, die noodzakelijk zijn voor het toekomstbestendig houden van de langdurige zorg. Het Free proposal is een inkoopmethode die op basis van deze 'waarden' is bedacht en hierop aansluit. CZ zorgkantoor werkt graag de komende jaren met een aantal zorgaanbieders samen, d.m.v. het Free proposal, om door middel van grootschalige, nieuwe en impactvolle werkwijzen de langdurige zorg toegankelijk en betaalbaar te houden.

5.7. Free proposal

"Vraag en bezwaar: U beschrijft op pagina 26 dat ‘Het uitgangspunt is dat er per regio, door middel van het beoordelingsproces, maximaal twee Free proposals worden geselecteerd.’ Wij stellen dat u met deze voorwaarde het overgrote deel van de zorgaanbieders uitsluit ongeacht de kwaliteit van de Free Proposal en de bijdrage aan passende, duurzaam toegankelijke langdurige zorg. Hier maken we bezwaar tegen, dit proces en de criteria om dit te toetsen zijn onvoldoende helder. Ons oplossingsvoorstel in het kader van transparantie bij free-proposal ontvangen wij graag op welke manier u non-discriminatoire, objectieve criteria hanteert bij de toewijzing. "

Het uitgangspunt, en daarmee verwachting, is dat er per regio twee zorgaanbieders voor het Free proposal worden geselecteerd. Hiermee gelet op de omvangrijkheid van het Free proposal in relatie tot de beschikbare middelen in de regio. Wij werken op basis van transparante criteria die beschreven staan in paragraaf 5.7, onderdeel B. Het beoordelingsproces wordt uitvoerig beschreven door middel van een stappenplan (stap 1 tot en met stap 5) in paragraaf 5.7, onderdeel A en B. Wij komen om die reden niet tegemoet aan uw bezwaar.

5.7. Free proposal

Waarom is het aantal te selecteren Free proposals gemaximeerd tot 2 per regio ipv 1 per zorgaanbieder (evt. geclusterd als aanbieders samen een proposal indienen)?

Gezien de beperkingen in onze contracteerruimte is het noodzakelijk om keuzes te maken, waaronder het toekennen van het aantal Free proposals. Onze verwachting is dat, gezien de regionale knelpunten, het aantal Free proposals per regio gering is. Het uitvoeren en begeleiden van vernieuwende plannen vraagt de nodige capaciteit, middelen en inspanning van zowel u als ons. Het uitgangspunt, en daarmee verwachting, is dat per regio, door middel van het beoordelingsproces, twee Free proposal plannen wordt geselecteerd.

5.7. Free proposal

Waarom moet er een meerjaren overeenkomst met zorgkantoor CZ bij inschrijving aanwezig zijn voor een Free proposal?

Voor het toekennen van een Free proposal willen wij ervaring hebben met de bestaande zorgaanbieder die dit indient.

5.7. Free proposal

Wat betekent een no-go gesprek tijdens een tussenevaluatie voor de vergoeding van een Free proposal huidig jaar?

Een go-no-go gesprek is onderdeel van het evaluatieproces. Indien de uitkomst van de evaluatie leidt tot de conclusie dat de afspraken met betrekking tot de prestatie indicatoren niet worden gerealiseerd of dat er geen enkele beweging in de richting van integraal anders werken is ingezet, zal in overleg met de zorgaanbieder het budget voor het jaar erop worden bijgesteld, of in het uiterste geval, het Free proposal worden beëindigd. Het budget voor het huidige jaar (t) wordt vastgesteld in jaar t-1.

5.7. Free proposal

Wat gebeurt er met de financiële ruimte voor de Free proposal als er niet op wordt ingeschreven in een regio?

Eventueel onbenutte financiële ruimte in een bepaalde regio voor het Free proposal in 2024 kan worden overgeheveld naar andere regio's ten behoeve van het Free proposal. Indien deze ruimte ook in de andere regio's niet benut wordt dan zal het bedrag terugvloeien naar de contracteerruimte.

5.7. Free proposal

"Wat gebeurt er met de financiële ruimte voor de Free proposal als er niet op wordt ingeschreven in een regio? Kan deze ruimte gebruikt worden voor de uitrol van onze best practices op XXX naar onze andere locaties? Of hoe zijn de investeringen in technologische innovaties anders verwerkt in de tariefsystematiek?"

Eventueel onbenutte financiële ruimte in een bepaalde regio voor het Free proposal in 2024 kan worden overgeheveld naar andere regio's ten behoeve van het Free proposal. Indien deze ruimte ook in de andere regio's niet benut wordt dan zal het bedrag terugvloeien naar de contracteerruimte.

5.7. Free proposal

Wat is het onderscheid tussen projecten in het kader van de transitiemiddelen en projecten in het kader van Free proposal?

Voor projecten op regionaal niveau zijn er transitiemiddelen beschikbaar. Het Free proposal kan zowel op individueel niveau (door één individuele zorgaanbieder) als op regionaal niveau (door meerdere aanbieders samen) worden uitgevoerd. Voor de transitiemiddelen zijn twee soorten budgetten met elk een vooraf vastgestelde onderwerpen en/of richting. Het Free proposal heeft bewust geen vooraf vastgestelde onderwerpen en/of richting.

5.7. Free proposal

Welk bedrag (deel van het tarief) is totaal binnen onze regio beschikbaar (gereserveerd) voor toekenning van Free proposal?

In paragraaf 5.3 van het zorginkoopdocument staat de tariefsystematiek met de mogelijke tariefsaanpassingen beschreven. De hoogte van het regionale bedrag voor het Free proposal is afhankelijk van de beschikbare contracteerruimte en de tarieven voor 2024 die worden vastgesteld door de NZa. Op dit moment is dit nog niet bekend, hierom kunnen we geen exact bedrag geven. We willen benadrukken dat de inhoudelijke relevantie (zie ook de kwalitatieve toets) dient te prevaleren boven het beschikbare financiële kader.

5.7. Free proposal

Wij werken in de VVT Regio al enkele jaren samen aan de gestelde doelen en dit blijven wij doen. Wij pleiten voor een zo hoog mogelijk integraal tarief in de regio. De Free proposal vergt nieuwe administratieve lasten en brengt nieuwe financiële risico's. Is het bespreekbaar dat deze middelen terugvloeien naar de tarieven? Zo niet, kan deze Free proposal ruimte aan het VVT platform worden toegekend?

Nee deze middelen kunnen niet terugvloeien naar het tarief aangezien het Free proposal bedoeld is voor het realiseren van passende, duurzaam toegankelijke langdurige zorg. Met het Free proposal levert de zorgaanbieder een aantoonbare extra bijdrage ten opzichte van de inspanningen voor de bewegingen en doelen. Een zorgaanbieder of collectief van zorgaanbieders kan zich inschrijven voor het Free proposal.

5.7. Free proposal

Wordt er een maximum aantal partijen geselecteerd voor de Free proposal?

Het uitgangspunt, en daarmee verwachting, is dat er per regio twee zorgaanbieders (of collectieven van zorgaanbieders) geselecteerd worden voor het Free proposal.

5.8 Regionaal beleid Transitiemiddelen 2024 - 2026

Met betrekking tot de financiering van een eventueel regionaal coördinatiepunt WLZ; via welke (aanvullende) middelen kan dit worden gerealiseerd?

Er zijn meerdere aanvullende bekostigingsmogelijkheden die de transformatie van de zorg stimuleren of faciliteren. Vanuit het zorgkantoor kunnen hiervoor eventueel transitiemiddelen of middelen vanuit de opslag voor bewegingen en doelen ingezet worden voor zover dit past binnen de contracteerruimte. En wellicht zijn er ook mogelijkheden vanuit diverse landelijke stimulerings- en transitiepotjes.

5.8 Regionaal beleid Transitiemiddelen 2024 - 2026

Welke eisen worden gesteld aan de (verdere) planvorming rondom de transitiemiddelen? Is het integraal strategisch veranderplan daarvoor voldoende?

Ja, mits daar voldoende informatie te vinden is om tot concrete afspraken te komen.

5.8 Regionaal beleid Transitiemiddelen 2024 - 2026

Er staat vermeld dat de financiële afspraken niet boven het 100% tarief kunnen uitkomen. Echter; de transitiemiddelen staan toch los van de tarieven? Deze middelen worden toch niet aan het tarief toegevoegd? Zie ook het plaatje op pagina 18 van het CZ zorginkoopdocument. Volgens ons kan deze passage dan ook vervallen.

Het uitgangspunt dat financiële afspraken niet boven de 100% kunnen uitkomen is altijd van toepassing.

5.8 Regionaal beleid Transitiemiddelen 2024 - 2026

Het zorgkantoor is eraan gehouden regionale opslagen en/of modules (of andere op – en afslagen op het basistarief) voldoende te onderbouwen. Heeft u rekening gehouden met o.a. problematiek van vergrijzing in onze regio (bovengemiddeld ten opzichte van landelijke cijfers) in de regionale opslagen/modules? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?

De inzet van de middelen voor Bewegingen en doelen en de Transitiemiddelen kan plaatsvinden op de wijze die het meest passend is voor de betreffende regio. Dat kan dus per regio verschillend zijn.

5.8 Regionaal beleid Transitiemiddelen 2024 - 2026

Het zorgkantoor is eraan gehouden regionale opslagen en/of modules (of andere op- en afslagen op het basistarief) voldoende te onderbouwen. Heeft u rekening gehouden met de regionale problematiek van onze regio in vergelijking met andere subregio's in het zorgkantoorregio en de samenwerkingsprogramma's binnen onze regionale opslagen/modules? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?

De inzet van de middelen voor Bewegingen en doelen en de Transitiemiddelen kan plaatsvinden op de wijze die het meest passend is voor de betreffende regio. Dat kan dus per regio verschillend zijn.

5.8 Regionaal beleid Transitiemiddelen 2024 - 2026

In paragraaf 5.8.4 wordt gesteld dat transitiemiddelen worden toegevoegd aan de contracteerruimte. In de eerdere paragraaf 4.1 staat "In de situatie dat een beweging zowel ingezet kan worden vanuit de Transitiemiddelen als de middelen voor bewegingen en doelen moeten eerst de transitiemiddelen aangesproken worden en dan pas de middelen uit de contracteerruimte." Dit lijkt in tegenspraak met elkaar. Hoe moeten we dit lezen?

Bedoeld is dat er geen dubbele financiering mag plaatsvinden. Middelen kunnen wel gecombineerd worden ingezet waarbij het gaat om regionale activiteiten waarbij de inzet Transitiemiddelen voor gaat op de inzet van de opslag voor Bewegingen en doelen. Dit kunt u verder inhoudelijk met uw zorginkoper bespreken.

5.8 Regionaal beleid Transitiemiddelen 2024 - 2026

Indien uw antwoord op vorengaande vraag 'nee' is, wat gebeurt er dan met deze middelen? Het betrof maximaal 4% van de kwaliteitsgelden die niet aan het tarief van zorgaanbieders zijn toegevoegd als gevolg van de tariefsystematiek. Verhoogt u daar het tarief alsnog mee?

De middelen worden in 2024 ingezet ten behoeve van de opslagen Bewegingen en doelen, Free proposal en stimulering inzet technologieën.

5.8 Regionaal beleid Transitiemiddelen 2024 - 2026

Op welke manier gaat het zorgkantoor de afstemming zoeken met de regio? Is dit in regionaal verband?

Dit is iets om te bespreken met uw zorginkoper.

5.8 Regionaal beleid Transitiemiddelen 2024 - 2026

Op welke wijze kunnen wij inzicht krijgen in de lopende en nieuwe projecten met betrekking tot de regionale opgaves, zodat wij kunnen aanhaken bij deze projecten?

Dit kunt u bespreken met uw zorginkoper.

5.8 Regionaal beleid Transitiemiddelen 2024 - 2026

U beschrijft hier de procedure ten aanzien van de transitiemiddelen. Maar nergens in het inkoopdocument lees ik iets over de differentiatiemiddelen. Bestaan de (regionale-) differentiatiemiddelen niet meer in 2024?

In verband met de komst van de Transitiemiddelen is besloten voor 2024 geen middelen meer op te nemen voor de Regionale differentiatieruimte. Deze ruimte wordt nu gebruikt voor de opslagen "bewegingen en doelen" en het Free proposal.

5.8 Regionaal beleid Transitiemiddelen 2024 - 2026

Wij missen de procedure over de inzet van differentiatiemiddelen; of volgt deze de inhoud en planning van de transitiemiddelen? Graag toelichting over het indienen van projecten ikv de differentiatiemiddelen.

De differentiatiemiddelen bestaan niet meer in 2024. Het indienen van projecten in het kader van differentiatiemiddelen is niet meer mogelijk.

5.8 Regionaal beleid Transitiemiddelen 2024 - 2026

Wij werken in de VVT Regio al enkele jaren samen aan de gestelde doelen en dit blijven wij doen. Wij pleiten voor een zo hoog mogelijk integraal tarief in de regio. De transitiemiddelen brengen administratieve lasten met zich mee. Is het bespreekbaar dat deze middelen terugvloeien naar de tarieven?

Nee, dit is niet mogelijk. De Transitiemiddelen zijn landelijke middelen bedoeld voor het oplossen van regionale knelpunten. Er moet voldaan worden aan vastgestelde voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen.

5.9. Hardheidsclausule

Er staat beschreven dat er en aanvraagfromulier hardheidsclausule opgevraagd kan worden. wat is de deadline van indienen ervan? Welk proces wordt doorlopen? En wat is de reactietermijn van CZ Zorgkantoor?

Wij adviseren u om voor 1 september 2023 een aanvraag in te dienen voor de hardheidsclausule doch uiterlijk voor 21 september 2023. U ontvangt uiterlijk 21 oktober 2023 een terugkoppeling van het zorgkantoor.

5.9. Hardheidsclausule

Hoe wordt het gesprek beoordeelt?

Het is voor ons onvoldoende duidelijk naar welk gesprek u verwijst aangezien u de vraag gekoppeld heeft aan de paragraaf Hardheidsclausule.

5.9. Hardheidsclausule

Is er een deadline voor wanneer het gesprek moet zijn aangevtraagd?

Het is voor ons onvoldoende duidelijk naar welk gesprek u verwijst aangezien u de vraag gekoppeld heeft aan de paragraaf Hardheidsclausule.

5.9. Hardheidsclausule

Vraag en bewaar: Wij hebben bezwaar tegen het feit dat de financiële positie van een instelling een rol speelt bij de toepassing van de hardheidsclausule, omdat de hardheidsclausule integraal onderdeel uitmaakt van de tariefsystematiek die moet leiden tot het vaststellen van een reëel tarief. De verplichting om een reëel tarief vast te stellen vloeit voort uit het proportionaliteitsbeginsel. Dit beginsel vereist dat de voorwaarden in verhouding dienen te staan tot het voorwerp van de opdracht. Het tarief dient op grond van het proportionaliteitsbeginsel dus in redelijke verhouding te staan tot het voorwerp van de opdracht. De financiële positie van een onderneming heeft niets te maken met het voorwerp van de opdracht, en kan derhalve geen rol spelen bij het vaststellen van een proportioneel tarief. Bovendien leidt dit tot de perverse prikkel dat Wlz-instellingen meer vreemd vermogen (moeten) gaan aantrekken, wat alleen maar kostenverhogend werkt. En voor instellingen die gefinancierd zijn met voornamelijk vreemd vermogen, is het een prikkel om vooral niet te veel eigen vermogen op te bouwen omdat ze anders niet meer in aanmerking komen voor een hoger tarief. Bent u bereid om deze toepassingsvoorwaarde te laten vervallen? Zo nee, waarom niet?

Dat hangt af van de specifieke omstandigheden van het geval per individuele zorgaanbieder. In de beoordeling wordt naar de volledige organisatiestructuur gekeken. De winstverdeling nemen we bijvoorbeeld mee maar ook de vraag of in groeps- of concernverband wordt gewerkt en winsten al dan niet worden geconsolideerd op het hoogste niveau binnen de groep. In de zorg veelgebruikte uitbestedingsconstructies binnen hetzelfde concern of aan het concern gelieerde vennootschappen, worden daarbij in ogenschouw genomen.

5.9. Hardheidsclausule

Welke informatie kan CZ opvragen voor het gesprek?

Het is voor ons onvoldoende duidelijk naar welk gesprek u verwijst aangezien u de vraag gekoppeld heeft aan de paragraaf Hardheidsclausule.

5.10. Overig

"Om de levering van bijzondere zorg te stimuleren of knelpunten gedurende het jaar samen te kunnen oplossen, kan CZ zorgkantoor waar nodig extra afspraken maken." Wanneer wordt een zorgaanbieder hierover geïnformeerd? Welke specifieke aanleiding zorgt ervoor dat zorgkantoor CZ extra afspraken maakt? Worden deze afspraken in samenspraak gemaakt?

Dit gaat in overleg met de betreffende zorgaanbieder en geldt in situaties waar dit nodig is om de zorgverlening te kunnen financieren.

5.10. Overig

Onder 5.10 “overig” spreekt u over “extra” afspraken met betrekking tot het stimuleren van de levering van “bijzondere zorg”. Aangezien Stichting X op basis van de door de Stichting in dezen gehanteerde definitie enkel en alleen bijzondere zorg levert gaat de Stichting er van uit dat de mogelijkheid van het CZ Zorgkantoor om tot 100% van het Nza-tarief te contracteren en te financieren voor het geheel van de door de Stichting noodzakelijk geachte productievolume van het geheel aan zorgproducten binnen de Wlz ook daadwerkelijk op 100% van het Nza-tarief gesteld zal zijn voor het geheel van de periode 2024- 2028.

Uitgangspunt voor de financiering is het Richttariefpercentage met op- en afslagen zoals benoemd in het Zorginkoopdocument. Indien de gehanteerde tariefsystematiek inclusief het regionale beleid een voor uw organisatie onvoorzien en onredelijk benadelend gevolg heeft, dan is er in uitzonderlijke gevallen de mogelijkheid voor individuele aanbieders om een beroep te doen op de hardheidsclausule. Of daarvan sprake is, is afhankelijk van de omstandigheden van het geval dat per individuele zorgaanbieder beoordeeld moet worden. Een en ander staat los van de samenstelling van- en uw positie in- de 75/25 groepsverdeling.

5.10. Overig

Wanneer wordt een zorgaanbieder hierover geïnformeerd?

Dit gaat in overleg met de betreffende zorgaanbieder en geldt in situaties dat dit nodig is om de zorgverlening te kunnen financieren.

5.11 Bepaling van het volume en de omzet

4. effecten als gevolg van overheidsmaatregelen. Welke gevolgen van overheidsmaatregelen worden in de afspraak 2024 opgenomen?

Zorgkantoren zijn verantwoordelijk voor het borgen van de toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit van de langdurige zorg. Zoals ook in de visie gesteld wordt dit een steeds grotere uitdaging door toenemende schaarste in personeel en financiële middelen. Het macrokader dat door de overheid beschikbaar wordt gesteld voor de langdurige zorg blijft de komende jaren stijgen, rekening houdend met demografische ontwikkeling en stijgende kosten. Tegelijkertijd wordt van de overheid wel verwacht dat zorgaanbieders en zorgkantoren de gemiddelde kosten per cliënt verlagen om de langdurige zorg wel betaalbaar te houden. Dit is een uitdaging waar we met elkaar voor staan. Zoals ook in de visie benoemd vragen wij hiervoor van de overheid een realistisch meerjarig financieel kader dat doorlopend (ook na de huidige kabinetsperiode) de ruimte biedt voor doelmatige reële tarieven en voor voldoende zorgaanbod om de toegankelijkheid te borgen. Het is niet onze primaire rol om te zorgen voor voldoende Budgettair Kader. Zoals beschreven op pagina 12, zijn de zorgkantoren wel periodiek in gesprek met VWS en de NZa over de indicatieontwikkeling en de consequenties voor het Budgettair Kader Zorg en brengen wij in ieder geval de op pagina 14 genoemde onderwerpen onder de aandacht bij de overheid.

5.11 Bepaling van het volume en de omzet

In de tekst bij het vastgestelde maximum budget moet het desbetreffende jaar worden vermeld. Uiteraard vinden we het bezwaarlijk om akkoord te gaan met het vastgesteld maximum budget van het huidige jaar voor volgend jaar.

De jaartallen in paragraaf 5.11 zullen jaarlijks worden geüpdatet voor het volgende jaar.

5.11 Bepaling van het volume en de omzet

Op dit moment weten wij nog niet hoe de berekening van het volumeplafond voor onze organisatie uitpakt. Wij kunnen niet zonder meer uitgaan van, en dus accepteren, een lager volumeplafond omdat we aannemen dat de behoefte aan intramurale plaatsen, ondanks inzet passende zorg, zal blijven toenemen. Hoe ziet CZ de intramurale groei in de steeds complexere zorgbehoefte?

Ten aanzien van de intramurale zorg volgen wij het beleid van VWS.

5.11 Bepaling van het volume en de omzet

Waarom is de initiële afspraak 95% van het volume, terwijl zorgaanbieders gevraagd worden een stijging in het aantal unieke cliënten te laten zien per komend jaar?

Startpunt is 95% om bij de herschikking de mogelijkheid te hebben om aan te sluiten bij de gedeclareerde productie.

5.11 Bepaling van het volume en de omzet

Waarom is het volume 95%? En waarom is het volume 95% voor zowel intramuraal als extramuraal?

Startpunt is 95% om bij de herschikking de mogelijkheid te hebben om aan te sluiten bij de gedeclareerde productie.

5.11 Bepaling van het volume en de omzet

Waarom is het volume 95%? En waarom is het volume 95% voor zowel intramuraal als extramuraal? Wordt aan extramuraal en intramuraal een gelijkwaardig belang gehecht?

Startpunt is 95% om bij de herschikking de mogelijkheid te hebben om aan te sluiten bij de gedeclareerde productie.

5.12 Contracteerruimte 2024

Als de doelen niet worden behaald, wat betekent dit dan voor de toegekende opslag. En kan de zorgaanbieder nog wel opslag krijgen voor andere doelen in het volgende jaar?

De gemaakte afspraken worden tussentijds geëvalueerd aan de hand van de prestatie indicatoren. Met uw zorginkoper kunt u de consequenties daarvan bespreken. Voor het volgende jaar kunnen doelen bijgesteld worden.

5.12 Contracteerruimte 2024

Het zorgkantoor behoudt zich het recht voor om…. Betekent dit ook dat het zorgkantoor rekening houdt met een stijging van de CAO en hogere lonen. Dit met oog op de sectorale uitvoeringswerkelijkheid.

CZ zorgkantoor volgt hierin het landelijk beleid van VWS en NZa.

5.12 Contracteerruimte 2024

U spreekt over wijzigingen die mogelijk zijn n.a.v.de kaderbrief. Kunnen deze wijzigingen invloed hebben op de genoemde percentages en zo ja, kunnen hierover nog vragen gesteld worden c.q. bezwaren aangetekend worden indien deze in negatieve zin wijizgingen?

Aangezien de inhoud van de Kaderbrief nog niet bekend is kunnen wij geen antwoord geven op uw vraag.

5.12 Contracteerruimte 2024

U stelt dat in de herschikking niet mag worden geschoven qua budget tussen de leveringsvormen MPT, VPT en intramuraal. Dit betekent dus dat geen budget verschoven kan worden van intramuraal naar VPT/MPT in de herschikking? Wij zouden graag wel verschuivingsmogelijkheden zien gezien het belang van extramuralisering in de ouderenzorg. Gaat u dat toestaan?

De door u geformuleerde interpretatie van het Inkoopdocument is niet juist. Wij vragen u om hierover verder te spreken met uw zorginkoper.

5.12 Contracteerruimte 2024

Wijziging in tariefpercentage heeft invloed op de betaalbaarheid van zorg. Eenzijdig wordt gevraagd het recht tot wijziging in het zorginkoopbeleid. Dit kan leiden tot ongewenste situaties en daarmee kunnen wij dan niet akkoord gaan. Voorstel is hierbij om in overleg te treden.

Voor het antwoord op uw vraag, verwijzen we u naar paragraaf 7.4 van ons inkoopdocument.

5.13. Betaalbare zorg

Aangegeven wordt dat bij regiotekorten de VPT voorrang krijgt op intramurale plaatsen. De situatie zou hierdoor kunnen ontstaan dat zorgaanbieders productie intramuraal niet (volledig) vergoed krijgen, wat een negatieve impact heeft op het resultaat van de locaties ivm doorlopende kosten? Hoe gaat het zorgkantoor hiermee om?

Indien deze situatie zich zal voordoen, kunt u dit bespreken met uw zorginkoper.

5.13. Betaalbare zorg

Bij VPT wordt er gesproken over dat zorgaanbieders actief het VPT aanbieden. Daarbij wordt aangegeven dat men dan beter inspeelt op de wens van de cliënt om langer thuis te blijven wonen. Waarom geldt hetzelfde niet voor MPT? Ook bij MPT wordt rekening gehouden met de wens van de cliënt om langer thuis te blijven wonen.

Inderdaad, ook het MPT sluit aan op de wens van de cliënt om langer thuis te blijven wonen.

5.13. Betaalbare zorg

blz 33 is opgenomen dat clienten zorg ontvangt vanuit een VPT deze blijft ingeschreven bij een huisartsenpraktijk. Door de hoge werkdruk van huisartsen en het regelmatig weigeren van aanname van deze WLz doelgroep in hun praktijk, is deze "aanname " niet realistisch. Wat gaat u er aan doen (ook binnende keten zorgantoren en zorgverzekeraars) om toch aan uw zorgplicht te voldoen? De aanvraag van VPT stagneert, wachtlijsten voor geclusterde VPT woonvormen nemen toe en de keuze om zelfstandig te blijven wonen wordt hierdoor onmogelijk gemaakt voor de client.

De situatie in deze kan per regio verschillen. U kunt de regionale situatie verder bespreken met uw zorginkoper.

5.13. Betaalbare zorg

blz. 33 hoe wordt bepaald in welke mate de inkoop zorg met behandeling noodzakelijk is? (verhouding incl en excl behandeling)

Wij vinden het belangrijk dat op cliëntniveau wordt afgewogen welke zorg het best bij de cliënt past, inclusief of exclusief behandeling. Uitgangspunt voor de afspraken over inclusief en exclusief behandeling zijn de initiële afspraken over de verhouding inclusief en exclusief behandeling zoals afgesproken over het jaar t-1. Op basis van de ontwikkelingen en de ruimte die er binnen de contracteerruimte is kunnen hierover eventueel aanvullende afspraken worden gemaakt.

5.13. Betaalbare zorg

Er is nog discussie over de overheveling van behandeling van de Wlz naar de Zvw. Er is nog onvoldoende duidelijk hierover en de impact is nog niet bekend. Hoe gaat CZ hier mee om?

Wij volgen hierin het landelijk beleid.

5.13. Betaalbare zorg

Er wordt gesproken over de verhouding ZZP inclusief en exclusief behandeling. Het is onduidelijk wat de visie van CZ is op deze verhouding?

Wij vinden het belangrijk dat op cliëntniveau wordt afgewogen welke zorg het best bij de cliënt past, inclusief of exclusief behandeling. Uitgangspunt voor de afspraken over inclusief en exclusief behandeling zijn de initiële afspraken over de verhouding inclusief en exclusief behandeling zoals afgesproken over het jaar t-1. Op basis van de ontwikkelingen en de ruimte die er binnen de contracteerruimte is kunnen hierover eventueel aanvullende afspraken worden gemaakt.

5.13. Betaalbare zorg

"Het uitgangspunt voor de maximaal te vergoeden verhouding inclusief en exclusief behandeling in jaar T is de verhouding uit de productieafspraak voor jaar T-1. De verhuizing naar de nieuwe locatie in de tweede helft van jaar T-1 zorgt er voor dat de verhouding inclusief en exclusief behandeling zal muteren voor onze organisatie. Hoe wordt hiermee omgegaan in jaar T? Mogen wij in jaar T (gemotiveerd) afwijken van de verhouding in jaar T-1? "

Het gaat hier om de initiële afspraak. Aanpassingen hierop zijn mogelijk in overleg met de zorginkoper.

5.13. Betaalbare zorg

Het uitgangspunt voor de maximaal te vergoeden verhouding inclusief en exclusief behandeling in jaar t is de verhouding uit de productieafspraak voor jaar t-1. Gaat het hier om de intiele afspraak of de herschikte definitieve afspraak?

Het gaat hier om de initiële afspraak. Aanpassingen hierop zijn mogelijk in overleg met de zorginkoper.

5.13. Betaalbare zorg

Hoe gaat het zorgkantoor om met extra investeringen die nodig zijn bij geclusterd vpt?

Het is onduidelijk wat u precies bedoelt met extra investeringen, maar over het algemeen zijn hierop zijn de NZa beleidsregels van toepassing.

5.13. Betaalbare zorg

Is bij behandeling extramuraaal ook de inzet van VS toegestaan waar nu SO geschreven wordt, zoals ook in de Nza prestaties wordt aangegeven?

Hierop zijn de NZa beleidsregels van toepassing. Per 2020 zijn de prestaties H335 en H336 door de NZa verruimd waardoor de verpleegkundig specialist (VS), in lijn met de Wet BIG, deze prestaties kan uitvoeren voor zover dit past binnen de daarvoor geldende regels en normen. Met de wijziging wordt de mogelijkheid geboden voor verpleegkundig specialisten (VS) om zelfstandig te declareren.

5.13. Betaalbare zorg

Kan de inzet van een Verpleegkundig Specialist binnen VPT (geclusterd en in de wijk) en MPT ook worden opgenomen als prestatie? Zij kan namelijk veel taken van de huisarts/ SO overnemen. Als de financiering van de VS goed geregeld is, bespaard dit tijd en kosten voor de inzet van de huisarts en SO.

Hierop zijn de NZa beleidsregels van toepassing. Per 2020 zijn de prestaties H335 en H336 door de NZa verruimd waardoor de verpleegkundig specialist (VS), in lijn met de Wet BIG, deze prestaties kan uitvoeren voor zover dit past binnen de daarvoor geldende regels en normen. Met de wijziging wordt de mogelijkheid geboden voor verpleegkundig specialisten (VS) om zelfstandig te declareren.

5.13. Betaalbare zorg

"Onder het kopje intramuraal wordt ingegaan op de verhouding ZZP inclusief en exclusief behandeling. Het uitgangspunt voor de maximaal te vergoeden verhouding inclusief en exclusief behandeling in jaar t is de verhouding uit de productieafspraak voor jaar t-1. Afhankelijk van de ontwikkelingen in jaar t en de beschikbare contracteerruimte, kan het zorgkantoor in de loop van het jaar overwegen om waar nodig een aanvullende afspraak te maken. Vraag over stellen? In het inkoopdocument wordt ook aangegeven dat CZ van mening is dat ZZP4 zo veel mogelijk in de thuissituatie geleverd moet worden waardoor zij niet meer intramuraal komen. ZZP4 is de meest logische ZZP waarbij het verblijf exclusief behandeling is. Als ZZP4 niet meer intramuraal komt biedt dit ruimte om de wachtlijst met hogere ZZP te verkleinen. Dit zijn dus de ZZP's waarbij behandeling juist wel logisch is. Dat zou betekenen dat de verhouding met en zonder behandeling t-1 heel anders zal zijn dan in jaar t. Op welke wijze houdt u hier in het maken van de afspraken rekening mee?"

De ontwikkeling die u schetst herkennen wij. De initiële afspraken zijn een uitgangspunt. Afwijkingen hierop zijn onderwerp van overleg tussen zorgaanbieder en zorginkoper, rekening houdend met de ontwikkelingen rondom financiering van behandeling in de (nabije) toekomst.

5.13. Betaalbare zorg

Onder het kopje intramurale behandeling wordt in de 2e zin verwezen naar paragraaf 5.5. Dat is ons inziens niet juist. Wat is de juiste verwijzing?

Deze verwijzing is inderdaad niet juist. Dit moet zijn: 'In deze paragraaf'

5.13. Betaalbare zorg

Stimulering van aanvullende VPT en MPT betekent het eerder bereiken van de gemaakte afspraak. Hoe houdt zorgkantoor CZ rekening met de ambitie om VPT en MPT bij een zorgaanbieder te stimuleren bij de initiële afspraak 2024?

Bij de initiële afspraak wordt daar nog geen rekening mee gehouden. Dat gebeurt vervolgens wel op de herschikkingsmomenten.

5.13. Betaalbare zorg

Strategie van CZ is dat er meer cliënten met behandeling en geen cliënten met ZZP4 op te nemen. Dit betekent een verdere verzwaring van de ZZPmix binnen de verpleeghuizen met toenemende kosten. Hoe verhoudt dit zich tot lagere kosten per cliënt dat ook als doelstelling door CZ wordt opgegeven. Dit lijkt tegenstrijdig met elkaar en is niet alleen met doelmatigheid op te lossen.

Doelstelling is om door Bewegingen en doelen anders te gaan werken. Uitgangspunt is dat door het 'anders gaan werken' de kosten lager zijn dan dat er niet anders gewerkt zou worden. Dit omvat meerdere bewegingen dan enkel doelmatigheid.

5.13. Betaalbare zorg

Wij maken bezwaar tegen het in stand houden van de afspraken over gelijkblijvende verhouding tussen plekken met behandeling en zonder behandeling, aangezien dit strijdig is met de beweging om lage ZZP's extramuraal te bedienen in combinatie met de landelijke 0-lijn in de verpleeghuizen. Hierdoor is verzwaring binnen de huidige verpleeghuizen onvermijdelijk en ons inziens is dit niet mogelijk zonder verschuiving in de intramurale verhouding tussen de ZZP's met en zonder behandeling. In paragraaf 5.6, onderdeel 3.c. schetst u zelf de beweging naar meer cliënten met een zware zorgvraag. Deze verhouding kan dus niet los gezien worden van de extramurale Wlz. Bent u bereid uw uitgangspunt te heroverwegen. Zo nee, waarom niet?

De ontwikkeling die u schetst herkennen wij. De specifieke situatie van uw organisatie kunt u met uw zorginkoper verder bespreken en er afspraken over maken.

5.13 Betaalbare zorg

Zorgkantoor geeft aan: wij hanteren een groeiplafond van 80% voor verblijf inclusief behandeling tegen over de totale mix. Als de mix bij een bepaalde aanbieder al jaren lang 100 procent is hoe gaat u hier dan mee om.

We kunnen uw vraag niet plaatsen in het kader van het inkoopdocument V&V Wlz van CZ zorgkantoor. Hoe we omgaan met inclusief behandeling kunt u bijvoorbeeld lezen in paragraaf 5.13. U kunt dit verder bespreken met uw zorginkoper.

5.13 Betaalbare zorg

Verhouding ZZP inclusief en exclusief behandeling. Het uitgangspunt voor de maximaal te vergoeden verhouding inclusief en exclusief behandeling in het jaar t is de verhouding uit de productieafspraak voor jaar t-1. Afhankelijk van de ontwikkelingen in jaar t en de beschikbare contracteerruimte, kan het zorgkantoor in de loop van het jaar overwegen om waar nodig is om aanvullende afspraken te maken. Kun u aangeven wat de aanvullende afspraken zijn?

De vraag is zo specifiek dat wij u adviseren om in gesprek te gaan met uw zorginkoper indien u merkt dat u niet meer uitkomt met uw afspraak omtrent de verhouding inclusief en exclusief behandeling.

5.14 Maatwerk in de zorgverlening

De overheveling van behandeling van de Wlz naar de Zvw is nog op veel plaatsen een punt van discussie. Het alternatief is nog niet uitgewerkt waardoor de impact op de zorgverlening én de administratieve lasten nog te veel onzekerheden kennen. Zeker in het kader van de wens om ZZP4 niet meer intramuraal te laten wonen, is de verwachting dat de zorgvraag van intramurale cliënten dusdanig stijgt dat de behandelcomponent substantieel aanwezig zal zijn. Gezien de onduidelijkheid over de inhoudelijke en financiële) impact van deze de alternatieve uitwerking, tekenen wij bezwaar aan tegen het op voorhand akkoord moeten gaan met de uitwerking.

De uitwerking van de overheveling behandeling is nu nog niet bekend. Wij vragen ook niet van zorgaanbieders om op voorhand akkoord te gaan met de uitwerking die nog moet plaatsvinden.

5.14 Maatwerk in de zorgverlening

Het moet mogelijk zijn declaraties voor crisisbedden 366 dagen in 2024 te kunnen declareren en niet 365 dagen. Verzoek tot wijziging in de tekst.

Vanwege het schrikkeljaar is het inderdaad mogelijk om crisisbedden 366 dagen te declareren in 2024 onder de voorwaarde dat er voldoende contracteerruimte is..

5.14 Maatwerk in de zorgverlening

Er wordt gesproken over een afwegingsinstrument om te komen tot een inhoudelijke afweging op individueel clientniveau of de zorg inclusief of exclusief behandeling wordt geboden. Is dit afwegingsinstrument concreet beschikbaar?

Het afwegingsinstrument kan door zorgaanbieders zelf worden ontwikkeld. Wij adviseren u om met uw zorginkoper te bespreken welke mogelijkheden er zijn om te gaan werken met een afwegingsinstrument, zoals zelf ontwikkelen of aansluiten bij een bestaand instrument dat al door een andere zorgaanbieder is ontwikkeld.

5.14 Maatwerk in de zorgverlening

Hoe kijkt het Zorgkantoor aan tegen Zorgaanbieders die slechts een beperkt deel van de zorgvraag van ouderen kunnen bedienen? Bijv. tot max ZZP 5 met behandeling? Dit leidt tot zorgverzwaring bij de instellingen die het complete pallet aan intramurale zorg aanbieden. Welke regie en afstemming is hier volgens CZ Zorgkantoor voor nodig? Is CZ bereid en in staat om hier te werken met verschillende tarieven en doelstellingen afhankelijke van de aard en complexiteit van de verleende zorg?

In het Zorginkoopdocument staat dat wij in overleg gaan met zorgaanbieders die historisch lage kosten hebben, bijvoorbeeld vanwege het werken met een beperkt zorgpalet. Een dergelijk gesprek kan leiden tot een aanpassing van het tarief.

5.14 Maatwerk in de zorgverlening

Kunnen jullie specifieker zijn op het uitgangspunt dat de verschillen tussen cliënt met of zonder behandeling verdwijnen?

Dit is gebaseerd op de kamerbrief van 4 juli 2022 over het WOZO.

5.14 Maatwerk in de zorgverlening

Op pagina 24 geeft u aan dat mensen met dementie altijd aanspraak moeten kunnen maken op casemanagement dementie. Dit is niet gebruikelijk binnen de Wlz. Kunt toelichten hoe u tot deze bewering bent gekomen en wat betekent dit voor de bekostiging?

Deze bewering doen wij in overleg en op verzoek van Alzheimer Nederland. Casemanagement dementie is geen aparte in te kopen prestatie binnen de Wlz. De taken die een casemanager uitvoert zijn wel onderdeel van het aansprakenpakket binnen de Wlz, maar kunnen evengoed door een andere persoon uitgevoerd worden. De wijze van financiering is afhankelijk van de leveringsvorm en bij een MPT ook van de inhoud van uitgevoerde taken.

5.14 Maatwerk in de zorgverlening

"U geeft aan dat het streven is om het landelijk afsprakenkader om de beschikbaarheid van MGZ voor mensen met een Wlz-indicatie te verbeteren in 2024 te implementeren. Andere zorgkantoren geven in hun inkoopbeleid aan dat dit kader pas in 2025 geimplementeerd zal worden. Vaart CZ hier een eigen koers in? Naar onze ervaring zijn de problemen met de huisartsen het grootst in de CZ regio, dus dit zouden wij sterk toejuichen"

De door VWS gestelde deadline voor implementatie is 1-1-2025 ,dus dat betekent werken aan in 2024 en gereed per 1-1-2025. Andere zorgkantoren beschrijven dan wellicht gereed per 2025, maar we hanteren dezelfde tijdlijnen. Knelpunten in de beschikbaarheid van artsen zijn er in elke regio, maar (nog) niet overal in gelijke mate.

5.14 Maatwerk in de zorgverlening

U zegt dat u de zorg cliëntvolgend inkoopt. Betekent dit wanneer cliënt kiest om in een geclusterde woonvorm te gaan wonen om zorg af te nemen, deze zorg altijd gefinancierd wordt, voorzover mogelijk binnen uw contracteerruimte? Geldt dit ook wanneer er volgens u voldoende VPT aanbod is in de regio door andere zorgaanbieders ?

In de basis klopt uw redenering. U kunt dit verder bespreken met uw zorginkoper.

5.14 Maatwerk in de zorgverlening

Zien jullie casemanagement dementie als een eerste contactpersoon binnen de Wlz, dit is geen aanbeveling in de zorgstandaard dementie? https://www.zorgstandaarddementie.nl/portfolio-items/casemanagement-dementie/ Wat is jullie argumentatie hiervoor?

Een casemanager dementie is een professional die als vast aanspreekpunt fungeert voor cliënt en familie m.b.t. het regelen van zorg. Casemanagement dementie is geen aparte in te kopen prestatie binnen de Wlz. De taken die een casemanager uitvoert zijn wel onderdeel van het aansprakenpakket binnen de Wlz, maar kunnen evengoed door een andere persoon uitgevoerd worden.

Deel deze pagina: