4.3 Regiobeelden en speerpunt als input voor het integraal strategisch (verander)plan

CZ zorgkantoor heeft voor haar 6 zorgkantoorregio’s Regiomonitors opgesteld. Deze kunt u vinden op de website van CZ zorgkantoor: Downloads zorginkoop 2023 - Zorgkantoor (cz-zorgkantoor.nl) (new window). Tevens hebben in de regio’s overleggen plaatsgevonden met onder andere zorgaanbieders, vertegenwoordigers van cliënten en hun naasten, afgevaardigden van Cliëntenvertrouwenspersonen in de Wet Zorg en Dwang, gemeenten, woningbouwcorporaties en Zorgadvies van CZ zorgkantoor op basis waarvan vervolgens regionale knelpunten (fricties) zijn vastgesteld. Het integraal strategisch (verander)plan moet passen in de regionale visie waarbij er ten minste aandacht wordt besteed aan de regionale knelpunten. Het inkoopbeleid is erop gericht om deze knelpunten zo veel mogelijk op te lossen door middel van regionale visies.

Regiobeelden en Regiomonitors

Samen met de zorgaanbieders blijven we werken aan het regiobeeld waarin we gezamenlijk de prioriteiten voor de regio vaststellen. Deze prioriteiten kunnen gebaseerd zijn op de verbetering van de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg door passende zorg en/of innovatie. Op basis van regionale analyses, spiegelinformatie, cliëntsignalen en dialoog met de zorgaanbieders en cliëntvertegenwoordigers stellen wij per regio in overleg met de aanbieders vast welke behoefte er is aan passende zorg. Daarbij maken we binnen wettelijke mogelijkheden keuzes hoe de doelstellingen te realiseren en zo oplossingen te kunnen bieden voor dit regionale speerpunt. Daarbij kijken we ook naar wat er onder andere financieel nodig is om dit te kunnen realiseren.

Op basis van de Regiomonitor is in beeld welke regionale uitbreidingsopgave er is om de groei van het aantal ouderen in de langdurige zorg op te kunnen vangen. Niet alle zorgaanbieders staan hierbij op hetzelfde vertrekpunt. De totale regionale uitbreidingsopgave minus het aantal onomkeerbare nog te bouwen intramurale plaatsen, is de regionale uitbreidingsopgave die overblijft en die extramuraal wordt ingevuld.

Speerpunt: Coördinatie van Crisiszorg in de regio

CZ zorgkantoor maakt in elke regio afspraken over het aantal vrij te houden bedden voor ouderen die aangewezen zijn op crisiszorg. Crisiszorg is zorg voor cliënten waarbij onaanvaardbare gezondheidsrisico's, medische complicaties en/of ernstig nadeel voor de cliënt en/of zijn gezin en/of woonomgeving voorkomen kunnen worden door binnen 24 uur een opname in te zetten.

De verantwoordelijkheid van een goed werkende regionale crisisregeling ligt niet enkel bij de zorgaanbieders die crisisbedden vrijhouden, maar bij de hele ouderenzorgketen.

In elke zorgkantoorregio zal CZ zorgkantoor de huidige afspraken evalueren en indien blijkt dat de (regionale) crisiszorg nog niet op het gewenste niveau is, zullen we afspraken maken met de regio om te zorgen dat hier op korte termijn aan voldaan wordt, teneinde:

  • De coördinatie van crisiszorg (sub-)regionaal te beleggen bij één centraal punt, dat voor verwijzers 24/7 bereikbaar is via één centraal telefoonnummer;

  • 24/7 actueel inzicht te hebben alle beschikbare crisisbedden in de regio;

  • Te werken via eenduidige triage en een uniform stroomschema;

  • Toegang tot intercollegiaal consult van de specialist ouderengeneeskunde te realiseren;

  • Goede afspraken te maken met alle V&V-aanbieders binnen de regio over het beperken van de instroom en bevorderen van doorstroom naar een reguliere plek (zowel intra- als extramuraal);

  • Duidelijke afspraken te maken over bovenregionale crisisplaatsing;

  • Een structurele monitoring en evaluatie van de coördinatiefunctie, crisiszorg en ketensamenwerking in de regio te starten.

Deel deze pagina: