3.1 Hoofddoel inkoopbeleid CZ zorgkantoor 2024-2026

Het hoofddoel van het Inkoopbeleid 2024 - 2026 van CZ zorgkantoor is het realiseren van passende, duurzaam toegankelijke langdurige zorg voor al onze cliënten in al onze regio’s, waarmee de uitdagingen van een grote groei van cliënten en een afnemende arbeidsmarkt het hoofd kan worden geboden. De opgedane kennis uit onder andere regiobijeenkomsten en bestuurlijk overleggen onderschrijven deze knelpunten binnen de langdurige GGZ.


Wat we onder passende zorg verstaan is vertaald in de visie “Samen op weg naar toekomstbestendige langdurige Geestelijke Gezondheidzorg (GGZ)”. (new window)

Kern van deze visie is dat toekomstbestendige zorg alleen kan worden gecreëerd wanneer we gezamenlijk de uitdagingen aanpakken.

Dit vraagt om een doelmatigere inrichting van de zorg, om als zodanig de langdurige GGZ toegankelijk en betaalbaar te houden. Met minder medewerkers meer cliënten gaan helpen met kwaliteit van zorg die duurzaam houdbaar is. Sturen op elk risico en elk lijden dat gemeden moet worden past niet meer in deze tijd. Dit vraagt van u om buiten de gebaande paden te gaan, waarbij risico’s genomen worden of zaken geregeld moeten worden die niet standaard zijn. Dit vraagt lef en creativiteit. Wij zullen naast u staan om deze veranderingen te ondersteunen.  

We willen een beweging creëren: een andere aanpak voor het maken van keuzes waarbij wij meedenken, meeluisteren, meebewegen, goede voorbeelden laat zien en waar nodig faciliteren en resultaatgericht sturen.

Door het inzetten van de juiste bewegingen kan de zorgaanbieder het beschikbare personeel en middelen anders inzetten om meer mensen te kunnen helpen met uitbreiding van het aantal plaatsen extramurale zorg en een dalende ratio van de kosten per cliënt.

Samen moeten we de verantwoordelijkheid nemen voor de toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg. Iedereen hebben we daarin nodig, de cliënt, de zorgaanbieder en het zorgkantoor. Wij geloven dat we samen de verandering die nodig is kunnen realiseren.   

Deel deze pagina: