4.2 Zorg thuis als het kan

In navolging van onze visie, de kanslijnen en de urgentie tot veranderen ligt de nadruk op van inkoopbeleid bij het stimuleren van de zorg thuis of in een thuisomgeving. Dit doen wij omdat dit past bij de wensen en de mogelijkheden van de cliënt, maar ook om de zorg toegankelijk te houden voor de intensievere en complexe zorgvragen. We stimuleren hierbij de leveringsvormen VPT en MPT zonder aandacht te verliezen voor de wensen, behoeften en mogelijkheden van de cliënt. Dit doen we bijvoorbeeld door bij uitbreidingswensen en/of nieuwe initiatieven éérst te bepalen of er mogelijkheden zijn in de leveringsvorm VPT of MPT. Pas wanneer dit niet mogelijk is, is verblijf in ZZP bespreekbaar.

Wij hanteren de volgende uitgangspunten:

  • Met alle nieuwe cliënten en hun naasten wordt het gesprek gevoerd welke leveringsvorm (MPT, DTV, VPT of ZZP) het beste aansluit bij de zorgvraag en de wensen en de mogelijkheden van de
     cliënt.

  • Voor de cliënten met een zorgprofiel VG3 en VG4 gaan we ervanuit dat zorgverlening mogelijk is in een thuisomgeving ofwel met een VPT of MPT. Alleen bij uitzondering kan de zorg verzilverd worden in een ZZP.

  • Ook met cliënten die al in zorg zijn en de zorg intramuraal verzilveren wordt het gesprek gevoerd en de mogelijkheden verkend of een andere zorg inzet in een thuisomgeving meer in de maatschappij tot de mogelijkheden behoort.

  • Een PGB wordt niet standaard omgezet naar een ZZP, maar naar een MPT of VPT.

Een actieve inzet van zorg thuis

  • Geeft cliënten keuzevrijheid en meer eigen regie.

  • Voorziet nog niet voldoende in een klantbehoefte. Wij ontvangen vanuit het zorgveld signalen dat voorzieningen voor logeren, deeltijdverblijf en volledig pakket thuis nog niet in alle regio’s voldoende aanwezig zijn, terwijl de cliënt er wel om vraagt.

  • Draagt ertoe bij dat er op de intramurale woonlocaties plaatsen beschikbaar komen voor de cliënten met een intensievere zorgvraag.

  • Draagt ertoe bij dat we voor hetzelfde budget meer cliënten kunnen helpen.

Wanneer is zorg thuis niet verantwoord?

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden maken we onderscheid tussen groepswonen en zorg achter een eigen voordeur. Bij groepswonen zien we vrijwel geen inhoudelijke belemmeringen om de zorg voor cliënten met een VG3 of een VG4 met een MPT of VPT in te zetten. Als het om zorg achter een eigen voordeur gaat, zien we wel een aantal mogelijke belemmeringen om deze zorg in de vorm van een MPT of VPT in te zetten. Wij vinden zorg achter een eigen voordeur niet verantwoord als voor een cliënt blijkt dat er een sprake is van

  • een gevaarlijk netwerk (misbruik, loverboys, dealers etc.);

  • eerdere zorg achter eigen voordeur (om wat voor reden dan ook) niet haalbaar is gebleken;

  • groot risico op vervuiling (met mogelijk huisuitzetting als gevolg);

  • directe nabijheid/aansturing is nodig om tot iets te kunnen komen;

  • aanleren van vaardigheden aan te leren om zorg achter een eigen voordeur zorg te gaan ontvangen, waarvoor eerst groepswonen nodig is.

Zorgaanbieders aan de slag

Zorgaanbieders moeten aan de slag om deze beweging te maken om het mogelijk te maken dat zowel nieuwe als bestaande cliënten meer in een thuisomgeving kunnen wonen. Een zorgaanbieder kan dit op individueel niveau ontwikkelen, maar dit kan ook in regionale samenwerking met meerdere zorgaanbieders. Dit kan geagendeerd worden voor de regionale bijeenkomsten waar we de regionale speerpunten verkennen en verder uitwerken.

Handboek VPT

Wij hebben in gesprekken met zorgaanbieders en cliënten ervaring opgedaan over de wenselijkheid inzet en haalbaarheid van het VPT. Deze inzichten en handvatten zijn gebundeld in een handboek. Onze belangrijkste inzichten en handvatten op het gebied van bovenstaande thema’s aangaande VPT delen we graag met u in een online handboek: Handboek VPT (new window) .

Deel deze pagina: