6.2. CZ zorgkantoor hanteert de volgende uitgangspunten voor de zorginkoop
Als zorgaanbieder schrijft u in bij die zorgkantoren die verantwoordelijk zijn voor de regio waarbinnen u zorg levert of wilt leveren
De fysieke locatie waar u zorg levert, bepaalt met welk zorgkantoor u een contract kunt sluiten, op basis van de in die regio geldende inkoopvoorwaarden (inclusief tarief). In het grensgebied tussen zorgkantoren kunnen vraagstukken ontstaan. Wij vragen u dit bij de inschrijving aan te geven, zodat we tot een werkbare oplossing kunnen komen.
Hierbij gaat het om de feitelijke woonplaats van de cliënt en niet om het postadres van de cliënt. We maken hierop twee uitzonderingen:
Gespecialiseerde zorgaanbieders met een expertisefunctie. Hierbij valt te denken aan Borg-instellingen, klinieken voor intensieve behandelingen en ZG-instellingen, of zorgaanbieders gespecialiseerd in epilepsiezorg. Dit geldt alleen voor de capaciteit verbonden aan de expertisefunctie. Bijvoorbeeld Borg-instellingen: alleen de SGLVG-behandelplaatsen behoren tot deze uitzondering, de andere plaatsen niet.
Kleine woonlocaties in de GZ van zes of minder personen met een Wlz-indicatie, tenzij de zorgaanbieder hier zelf om verzoekt.
Gebruik maken van onderaannemers voor het leveren van zorg moet gemeld worden
Gebruik maken van onderaannemers voor het leveren van zorg moet gemeld worden
Volgens bijlage 2 van de bestuursverklaring moet u bij inschrijving aangeven of u in 2025 al dan niet van plan bent te werken met onderaannemers. [1] Zorgaanbieders kunnen ook in de loop van het jaar nieuwe onderaannemers inzetten voor zorglevering. Volgens de overeenkomst maakt u dat vooraf aan CZ zorgkantoor kenbaar. [2] Wij willen weten welke onderaannemers actief zijn en voor welk deel van de productie zij ingezet worden. Onze richtlijn is dat zorgaanbieders tenminste 2/3 van de verwachte gecontracteerde zorg zelf leveren. Aanvullend geldt dat het niet is toegestaan om een ZZP- of VPT-pakket volledig door een onderaannemer te laten leveren, tenzij het zorgkantoor daar toestemming voor geeft. De zorgaanbieder die een onderaannemer inzet voor zorglevering blijft altijd volledig verantwoordelijk voor de kwaliteit van zorg door de onderaannemer. De zorglevering door de onderaannemer moet dan ook aan alle eisen voldoen die CZ zorgkantoor aan de zorglevering van de hoofdaannemer stelt.
Van PGB naar zorg in natura
Als blijkt dat zorgaanbieders op basis van de cliëntvraag over willen gaan van PGB naar zorg in natura, dan nodigt CZ zorgkantoor deze zorgaanbieder uit om zich als nieuwe zorgaanbieder in te schrijven bij CZ zorgkantoor. Naar aanleiding van de inschrijving gaat CZ zorgkantoor over tot contractering van een PGB zorgaanbieder als de betrokken zorgaanbieders aan alle voorwaarden voldoen.
Wij zetten de komende jaren actiever in om PGB daar waar het kan en daar waar de cliënt het wil, om te zetten naar zorg in natura. Dit doen we zowel bij wooninitiatieven als bij zorg geleverd in een combinatie van PGB en ZIN.
Bij combinatie PGB en ZIN: alles omzetten naar ZIN.
Ook willen wij kijken of er mogelijkheden zijn om PGB’s die alleen voor bijvoorbeeld dagbesteding of huishoudelijke hulp worden ingezet, om te zetten naar zorg in natura. Dit kan als de PGB zorgverlener al een zorg in natura contract heeft of onderaannemer is van een door ons gecontracteerde zorgaanbieder.
Dit beleid is nog in ontwikkeling. We willen hiermee onder andere de administratieve lasten verminderen en de kwaliteit van de zorg beter borgen. Het kan zijn dat wij u de komende tijd benaderen voor een gesprek om hierover met ons mee te denken. Heeft u hierover zelf ideeën, bespreek dit met uw zorginkoper.
- 1Voor de definitie van onderaanneming verwijzen wij naar de overeenkomst.
- 2Zie Artikel 10 lid 1 van Deel III: Algemeen deel van de Wlz-overeenkomst en de Bestuursverklaring onder punt 4.