5.8 Regionaal beleid Transitiemiddelen 2024 - 2026

Dit regionaal beleid transitiemiddelen 2024-2026 betreft een aanvulling op het ZN document Aanvullende inkoopvoorwaarden en dient dus ook in samenhang daarmee gelezen te worden.

Aanvullende voorwaarden regionaal beleid Transitiemiddelen 2024-2026

Om de projecten zo goed als mogelijk aan te laten sluiten bij de regionale opgaves en het realiseren van de noodzakelijke omslag naar een toekomstbestendige, betaalbare, toegankelijke en kwalitatief goede ouderenzorg. past CZ zorgkantoor een aantal aanvullende voorwaarden toe:

  • CZ zorgkantoor kan afhankelijk van de regionale context prioriteit geven aan projecten die bijdragen aan specifieke regionale opgaves. Voor de sector V&V geldt dat de projectplannen zo veel als mogelijk aansluiten bij de regionale opgaves zoals opgenomen in het regiobeeld (zie paragraaf 4.3).

  • Er dient regionaal draagvlak te zijn voor het project. Bij voorkeur is een projectaanvraag voorafgaand aan de indiening besproken aan een regionale tafel waarbij de bestuurders van de zorgaanbieders binnen de sector zijn betrokken.

  • Het plan komt logisch voort uit de Integrale strategische (verander)plannen van de betrokken organisaties.

  • Resultaten van projecten worden ter beschikking gesteld aan de sector. In een projectaanvraag moet een deel zijn opgenomen ten behoeve van kennisdeling in de sector. Denk hierbij aan een vormvrije rapportage die openbaar ter beschikking wordt gesteld.

  • De volgende kosten komen in elk geval niet voor vergoeding in aanmerking vanuit de transitiemiddelen 2024-2026: hard- en softwarekosten, licentiekosten, afschrijvingskosten en werving- en selectiekosten.

De financiële afspraken voor 2024-2026 leggen we vast bij de herschikking

Zorgkantoren maken met zorgaanbieders afspraken over de inzet van deze middelen.

Op basis van dit beleid kunnen afspraken gemaakt worden voor de periode 2024-2026. Partijen leggen schriftelijk vast welke verplichtingen zij ten opzichte van elkaar aangaan en ondertekenen de afspraken. Financiering vindt plaats via een kassier (één van de betrokken zorgaanbieders) of direct aan de betrokken zorgaanbieders. De

financiële afspraken leggen we vast bij de herschikking in het jaar waar de plannen uitgevoerd worden. [1]

Hoewel plannen betrekking kunnen hebben op meerdere jaren, vindt de financiële afhandeling per jaar plaats.

Tussen partijen worden afspraken gemaakt over monitoring en verantwoording

De zorgaanbieder doet in het Integraal strategisch (verander)plan voor de projecten een voorstel op welke wijze de voortgang en resultaten worden gemonitord en verantwoord.

Dit voorstel nemen we mee in de beoordeling van het project. Verantwoording vindt plaats op basis van de gemaakte afspraken. Indien de afspraken niet of maar deels zijn uitgevoerd, gaan we hierover in gesprek waarbij in elk geval de optie van terugvordering door het zorgkantoor bestaat. Uitgangspunt is de verantwoordingslast te beperken.

Tijdspad

Ook voor de transitiemiddelen 2025 geldt dat deze worden toegevoegd aan de contracteerruimte 2025. Hierdoor dienen deze middelen opgenomen te worden in het herschikkingsformulier 2025 van de NZa. De deadline voor indiening van dit formulier het NZa-portaal is 1 november 2025. Om tijdig te kunnen beginnen met de projecten in het jaar 2025 willen we uiterlijk 1 maart 2025 een keuze maken welke projecten we financieren. Als na dit beslismoment middelen overblijven, kunnen nog projecten worden ingediend en kunnen we projecten goedkeuren tot het moment dat de middelen op zijn. Na 1 maart informeren wij zorgaanbieders of en hoeveel middelen nog beschikbaar zijn. Indienen van aanvullende projectvoorstellen kan tot uiterlijk tot 1 juni 2025.

  • Na publicatie Nota van Inlichtingen: In gesprek met de regio en indienen projectvoorstellen voor jaar t+1.

  • Uiterlijk 1 december: indienen projectvoorstellen bij het zorgkantoor voor jaar t+1.

  • Uiterlijk 1 maart: CZ zorgkantoor informeert de zorgaanbieders over de beslissing welke projecten transitiemiddelen ontvangen en de hoogte van het te ontvangen bedrag voor het betreffende jaar.

  • Periode 1 maart – 1 juni: indienen nieuwe projectvoorstellen voor het lopende jaar, zolang er regionaal en per sector middelen beschikbaar zijn voor het desbetreffende jaar.

Afspraken leggen we vast in de Wlz-overeenkomst

De afspraken met zowel de kassier als de uitvoerende zorgaanbieders leggen we vast in de Wlz-overeenkomst.

1 De financiële afspraken kunnen niet boven 100% van het NZa tarief uitkomen: In het geval dat de regio de voorkeur heeft dat alle regionale middelen voor één regio bij een zorgaanbieder met lage omzet terechtkomen wordt dat tarief begrensd tot 100% en zal er een tweede kassier nodig zijn.

Deel deze pagina: