5.5 Bewezen arbeidsbesparende technologieën en sociale innovaties actief toepassen
Zoals in deze paragaaf is aangegeven geldt voor alle gecontracteerde Wlz zorgaanbieders als uitgangspunt voor de contractering dat zij actief werken met de door het kenniscentrum (Vilans) benoemde bewezen effectieve arbeidsbesparende technologieën voor de Wlz (voor zover dat passend is voor de cliënten). Dit uitgangspunt voeren wij gefaseerd in de inkoop 2024 tot en met 2026 in, met onderscheid tussen intramurale- en extramurale zorg.
In paragraaf 3.3. is aangegeven dat wij van iedere gecontracteerde zorgaanbieder V&V in de basis verwachten dat deze in ieder geval in de jaren 2024, 2025 en 2026 jaarlijks minimaal één voor de instelling nieuwe bewezen arbeidsbesparende digitale technologie extra toepast ten opzichte van het jaar daarvoor. Dus in drie jaar drie nieuwe technologieën.
Indien een zorgaanbieder in één bepaald jaar minimaal twee of meer voor de instelling nieuwe technologieën toepast en bereid is deze in het kader van leren en verbeteren te promoten bij andere zorgorganisaties, wordt in dat jaar een opslag toegekend van 0,1%. Ook in die situatie wordt verwacht dat de zorgaanbieder het jaar daarop weer minimaal één nieuwe technologie implementeert. Hierbij geldt voor de implementatie dat de door het kenniscentrum (Vilans) benoemde bewezen effectieve arbeidsbesparende technologieën regelmatig tot vaak worden ingezet waar dat voor de cliënt passend is op basis van een opgesteld plan waarbij de stappen van het hele honingraatmodel zijn doorlopen. Voor de toetsing hierop zal afzonderlijk gekeken worden naar zowel intramurale als extramurale zorg.
Het uitgangspunt is dat alle klanten (intramuraal en/of extramuraal) gebruik kunnen maken van de gekozen goede praktijk voorbeelden. In de inschrijvingsverklaring geeft de zorgaanbieder aan welke bewezen arbeidsbesparende technologieën op de datum inschrijving in het komende jaar nieuw worden geïmplementeerd. We hanteren het pas toe of leg uit principe (in lijn met WOZO). Inkopers en kwaliteitsadviseurs gaan in gesprek met zorgaanbieders over de voortgang.
Het is voor alle zorgaanbieders mogelijk een opslag te krijgen voor implementatie van effectieve arbeidsbesparende technologieën met uitzondering van zorgaanbieders die een Free proposal toegekend krijgen en zorgaanbieders met een lopende vijfjarige afspraak met CZ zorgkantoor.
Wij verwachten van alle zorgaanbieders dat zij jaarlijks minimaal één voor de instelling nieuwe bewezen arbeidsbesparende digitale technologie extra toepast ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit leidt nog niet tot een opslag.
Indien een zorgaanbieder in één bepaald jaar minimaal twee of meer voor de instelling nieuwe technologieën toepast en bereid is deze in het kader van leren en verbeteren te promoten bij andere zorgorganisaties, wordt in dat jaar een opslag toegekend van 0,1%.
Voor 31 oktober t-1 dient u met uw zorginkoper afspraken gemaakt te hebben over welke technologie er geïmplementeerd wordt. Wij proberen hier zo pragmatisch mogelijk in te staan. Mocht u op dit moment nog geen selectie hebben gemaakt, laat u het veld 'welke technologie' in het inschrijfformulier leeg.