4.1 Iedere zorgaanbieder werkt op basis van een Integraal strategisch (verander)plan
Elke zorgorganisatie kent een vorm van strategische positionering met jaarplannen en projecten of programma's. Daar willen we graag op aansluiten, omdat het halen van de doelen middels de eerder beschreven bewegingen leidend moeten zijn. We verwachten daarbij ook dat elke organisatie samenwerkt met andere organisaties.
CZ zorgkantoor gaat er vanuit dat iedere zorgaanbieder in 2024 – 2026 werkt op basis van een reeds uitgewerkt integraal, strategisch (verander)plan, met daarin een regionaal deel (transitiemiddelen: stimuleringsbudget en scheiden wonen en zorg) en een individueel deel op basis van realisering bewegingen en doelen en eventueel het Free proposal (zie hoofdstuk 5). De inzet transitiemiddelen is hierbij voorliggend aan de inzet van de maatwerkopslag Bewegingen en doelen. In de situatie dat een beweging zowel ingezet kan worden vanuit de Transitiemiddelen als de middelen voor bewegingen en doelen moeten eerst de transitiemiddelen aangesproken worden en dan pas de middelen uit de contracteerruimte.
Ter voorkoming van extra administratieve lasten voor de zorgaanbieders willen wij graag uitgaan van deze reeds opgestelde strategische verander- of meerjarenplannen voor het verder stimuleren van de bewegingen en doelen. Maar om de plannen goed te kunnen beoordelen vinden wij wel dat bepaalde basisinformatie aanwezig moet zijn in het plan (vormvrij).
Voor zover het reeds bestaande uitgewerkte (verander)plan van de zorgaanbieder nog niet alle gevraagde informatie omvat, vragen wij u om bij inschrijving aanvullende informatie op maximaal twee of drie A4’tjes mee te sturen.
In het Integraal Strategisch (verander)plan (waar nodig inclusief aanvulling) beschrijft de zorgaanbieder hoe de komende jaren gewerkt gaat worden aan duurzaam toegankelijke, kwalitatief goede, doelmatige, passende langdurige zorg (Figuur 3) en de te behalen resultaten op basis van prestatie-indicatoren (zie hoofdstuk 5). Zo dicht mogelijk bij huis georganiseerd en bij voorkeur versterkt door regionale aanpak en samenwerking.
Uit het Integraal strategisch (verander)plan moet duidelijk blijken hoe de diverse onderdelen van dat plan (het regionale deel en het individuele deel) zich inhoudelijk tot elkaar verhouden. Op basis van het ingediende plan zal door de zorginkoper op basis van een beoordelingskader (zie hoofdstuk 5) getoetst worden in hoeverre de zorgaanbieder in aanmerking komt voor de opslag Bewegingen en doelen.
De bedoeling is om te zien welke stappen worden gemaakt om verandering te bereiken zodat we concrete afspraken kunnen maken om de bewegingen te concretiseren. Wij hebben het integraal strategisch (verander)plan nodig voor de beoordeling of uw organisatie in aanmerking komt voor een tariefsopslag. De administratieve last willen voor u echter niet onnodig hoog maken. In uitzonderlijke situaties is het daarom mogelijk om het oude integraal strategisch (verander)plan toe te sturen en daarbij aan te geven óf en op welke punten verwacht wordt dat dit plan fors zal wijzigen. Dit gaat altijd in overleg met uw zorginkoper. Tevens wordt dan afgesproken wanneer het aangepaste integraal strategisch (verander)plan wel aangeleverd kan worden. Voor zover het reeds bestaande uitgewerkte (verander)plan nog niet alle gevraagde informatie omvat, vragen wij u om bij inschrijving aanvullende informatie op maximaal twee of drie A4'tjes mee te sturen. Doordat u geen nieuw plan hoeft op te stellen speciaal voor CZ zorgkantoor, gaan wij ervan uit dat we hiermee de administratieve last voor u beperken.
Het integraal strategisch (verander)plan van de zorgaanbieder omvat in ieder geval:
Waar staat je organisatie?
Op welke manier past dat in de regio, regionale aanpak en samenwerking?
Welke beweging(en) worden gemaakt?
Welke doelen en resultaten (prestatie-indicatoren) worden gehaald?
En wat is daarvoor nodig?
Figuur: 3: onderdelen van het integraal strategisch (verander)plan