5.4 Betaalbare zorg

De Ambitie 2025 van ZN en de strategische doelen van CZ zorgkantoor bevestigen dat zorg zinvol en zuinig moet zijn om solidariteit in het systeem te behouden. Daarom blijft betaalbaarheid een belangrijk onderdeel van de zorginkoop. CZ zorgkantoor gaat graag het gesprek aan met zorgaanbieders om te bespreken of er naast de betaalbaarheidsinstrumenten die we al toepassen, de zorgverlening en de inzet van middelen verder geoptimaliseerd kunnen worden.

Wij verwachten dat zorgaanbieders doelmatig werken. Per regio kunnen we besluiten andere betaalbaarheidsmaatregelen toe te passen als de zorgkosten in relatie tot de regionale contracteerruimte daar aanleiding toe geven. Ontstaan er in de CZ zorgkantoorregio’s daadwerkelijk tekorten in de contracteerruimte, dan kan het nodig zijn om verder te sturen op bijvoorbeeld de prijs of volume. Hierbij kan o.a. op basis van betaalbaarheid onderscheid gemaakt worden tussen zorgaanbieders en/of tussen regio’s.

Betaalbaarheid heeft betrekking op het verbeteren van de balans tussen prijs, volume en kwaliteit van zorg. Een belangrijk aandachtspunt bij het bevorderen van betaalbare zorg is dat de zorg voldoende en kwalitatief goed blijft. Wat zijn de aandachtspunten voor een betere balans:

  • CZ zorgkantoor bespreekt met zorgaanbieders in welke mate de inkoop van ‘zorg met behandeling’ noodzakelijk is.

  • CZ zorgkantoor stimuleert zorgaanbieders om meer aanbod van zorg thuis te ontwikkelen, voor mensen die dat willen (VPT en MPT). Hiervoor zijn geen investeringen in gebouwen nodig.

We hanteren de volgende uitgangspunten:

Intramuraal

  • We verwachten dat zorgaanbieders continu de afweging maken of een ZZP inclusief behandeling wel nodig is om passende zorg te bieden. Vooral voor de lagere ZZP’s verwachten we dat dit niet altijd nodig is. We kunnen een doelmatigheidsslag maken door bijvoorbeeld een ZZP exclusief behandeling af te spreken en waar nodig de inzet van behandeling via extramurale prestaties in te zetten. Dit doen we niet alleen om doelmatigheidsredenen, maar we moeten in de keten ook spaarzaam om gaan met behandelaren. Aanbieders moeten goed kijken naar de bekwaamheid en bevoegdheid van de medewerkers om zo ook de druk bij de AVG weg te halen. Dit kan bijvoorbeeld door de inzet van een verpleegkundig specialist.

Wij gaan het gesprek aan met zorgaanbieders waarvan wij zien dat de verhouding tussen ZZP inclusief en exclusief behandeling sterk afwijkt van het gemiddelde per sector of waarvan we zien dat deze verslechtert.

VPT

  • We vinden dat het VPT bijdraagt aan een zinvolle invulling van de Wlz-zorg.

  • We vertrouwen erop dat u actief het VPT aanbiedt om het zorgaanbod meer divers te maken. Daarmee speelt u beter in op de wens van de cliënt om thuis te wonen en daar van zorg te worden voorzien.

  • We sturen actief op de inzet van VPT op basis van signalen over tekorten in het aanbod.

  • Wanneer iemand zorg ontvangt vanuit een VPT (of MPT) blijft deze ingeschreven bij een huisartsenpraktijk. Daar waar nodig verleent de huisarts medisch generalistische zorg in samenspel met een specialist ouderengeneeskunde (SO) of arts verstandelijk gehandicapten (AVG). De huisartsenzorg wordt door de zorgverzekeraar betaald. De inzet van SO of AVG wordt via de modulaire prestaties uit de Wlz betaald.

  • Is de contracteerruimte beperkt, dan geven wij bij de herschikking voorrang aan VPT ten opzichte van ZZP.

MPT

  • Levering van Wlz- specifieke behandeling in de thuissituatie vindt plaats in samenhang met de andere zorg en in afstemming met de huisarts, SO en/of AVG.

  • Dagbesteding: De declaratie hiervan moet passen bij de achterliggende ZZP-indicatie. De richtlijn hiervoor is de verdeling die is opgenomen in de vigerende NZa-beleidsregel voor intramurale dagbesteding.

Deel deze pagina: