5.2 Bepaling van het volume en de omzet
De volumevaststelling is een belangrijk sturingsinstrument. CZ zorgkantoor zet voor de jaren 2024- 2026 het beleid voort dat we vanaf 2018 hebben gevoerd. Als we in onderstaande tekst spreken over productieafspraken, bedoelen we daarmee de productieafspraak tussen de zorgaanbieder en het zorgkantoor, zoals die is vastgelegd in het offerte- pdf en eventuele aanpassingen daarop en niet het omzetniveau dat we indienen bij de NZa.
Voor de initiële afspraak 2025 stelt CZ zorgkantoor een productievolume per prestatie voor aan alle eerder gecontracteerde zorgaanbieders. Wij hanteren hierbij 95% van het volume ZZP, VPT DTV en MPT. Dit wordt berekend over de herschikte productieafspraak van 2024 met een correctie op de volumes. De herschikte productieafspraak is gebaseerd op de geëxtrapoleerde realisatiecijfers januari tot en met juni 2024 + (juni 2024/30 dagen * 184 dagen).
Om tot een initiële afspraak 2025 te komen, wordt de herschikte productieafspraak 2024 gecorrigeerd voor:
(kasjaarbasis)effecten;
niet toegestaan gedeclareerd volume op prestatieniveau;
eventuele wijzigingen naar aanleiding van het bestuurlijk overleg;
effecten als gevolg van overheidsmaatregelen.
De resterende 5% wordt niet per zorgaanbieder gereserveerd. CZ zorgkantoor houdt deze middelen beschikbaar om de keuze van de cliënt te volgen en om knelpunten op te lossen. CZ zorgkantoor publiceert eenmaal per kwartaal de stand van de benutting van de contracteerruimte. Hiermee maken we zowel de ruimte in budgetten inzichtelijk, alsook waaraan we budget besteden.
Bij het maken van productieafspraken gelden de volgende uitgangspunten:
De productieafspraken worden per zorgaanbieder per CZ zorgkantoorregio gemaakt.
Het vastgestelde budget op basis van de laatst gemaakte productieafspraak is het maximumbedrag voor vergoeding van de geleverde zorg.
Als een zorgaanbieder zorg wil leveren op een prestatie waarvoor nog geen productieafspraken zijn, dan kan de zorgaanbieder een inhoudelijke gemotiveerde aanvraag indienen bij de zorginkoper waarin gespecificeerd is voor welke cliëntgroepen deze prestatie geleverd wordt en welke zorg er wordt geboden. De zorginkoper besluit vervolgens op de aanvraag.
Maandelijks wordt bekeken of productieafspraken moeten worden herschikt op basis van de gedeclareerde zorg, met inachtneming van de betaalbaarheidsafspraken en de beschikbare contracteerruimte.
De productieafspraak wordt ook aangepast als uit een (materiële) controle of benchmark blijkt dat de geleverde zorg niet op de juiste prestatie is gedeclareerd. De declaratie moeten dan worden omgezet naar de passende prestatie.
Productieafspraken met nieuwe zorgaanbieders worden op de volgende manier bepaald:
Op basis van het aantal cliënten met een Wlz-indicatie dat de zorgaanbieder al in zorg heeft.
Er wordt geen volume afgesproken per af te spreken zorgprestatie als de nieuwe zorgaanbieder nog geen Wlz- cliënten in zorg heeft. De productieafspraak wordt op de herschikkingsmomenten bijgesteld naar de omvang van de gedeclareerde zorg (goedgekeurde declaraties) binnen de gemaakte afspraken over de te leveren prestaties.
Voor beide varianten geldt de voorwaarde dat de beschikbare contracteerruimte toereikend moet zijn.